Tabak Opublikowano 19 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2023 Od niedawna stałem się posiadaczem P-51 o rozpiętości 1600 mm i wadze 3 kg z serwami i chowanym podwoziem, podobno latał z silnikiem żarowym 15 cm. Jest zima więc chciałbym go doprowadzić do stanu lotnego i mam pytanie jaki silnik do takiego modelu czy spalina, ale jaki - moje doświadczenie z tymi silnikami słabe, więc myślę nad elektrykiem, ale coś z tymi silnikami kiepsko po sklepach, więc prośba do doświadczonych modelarzy o podpowiedź. W załączeniu zdjęcia P-51. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 19 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2023 Tak na szybko, najmniejszy z serii GA Dualsky (bardzo lubię silniki tej firmy, szczególnie właśnie serii GA) https://nastik.pl/produkt/dualsky-ga1500-5-kv500-1500w/ Ale poszuakłbym jeszcze czegoś lżejszego, mam na myśli OSy elektryczne, chyba z tego co mnie pamięć nie myli były w ofercie silniki odrobinę lżejsze, o wystarczającej mocy do napędu modelu 3kg (pytanie czy te 3 kg to bez silnika, czy z planowanym silnikiem, regulatorem i baterią? ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 19 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2023 Silnik https://modelemax.pl/pl/silniki-dualsky/28524-dualsky-silnik-4120c-v2-430kv Bateria np. https://akumulatoryrc.pl/pl/p/SLS-Quantum-5000mAh-6S1P-22%2C2V-30C60C-100/603 Śmigło 15x8 - 16x8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 20 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2023 Trzeba się zastanowić ponieważ elektryfikacja takiego Mustanga jak dla dla mnie robi się już droga Silnik 300zl Regulator 169zl Bateria 400-550 zł ( sls) I robi się koszt około 1000 zł W tej kwocie to już można silnik żarowy zakupić z osprzętem. No ale muszą się wypowiedzieć Panowie od spalin jeszcze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabak Opublikowano 20 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2023 W takim razie czekam na wypowiedzi Panów od spalin, bo rzeczywiście elektryfikacja wychodzi grubo poza 1000 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 20 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2023 No niestety sam mam do oblotu P 51 cut mniejszy na ten sezon i tak to się klaruje, przy większych projektach trzeba będzie już brać pod uwagę spaline. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 21 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2023 Uwazam, ze nie musisz kupowac super renomowanych silnikow elektrycznych. Silniki od HobbyKing sa calkiem niezle. Podalem ostatnio w temacie Zlin 212 material jak dobrac silnik elektryczny do modelu. Akumulator kupisz raz na kilka lat a benzyne musisz ciagle dokupywac. No i smierdzi ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi