Iqibiza Opublikowano 26 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2023 Koledzy, czy maszty antenowe które to wyrosły jak grzyby w mojej okolicy mają wpływ na zakłócenia pasma podczas latania? Posiadam apkę Flysky 9 coś tam, ogólnie nie miałem nigdy z nią problemów, no może raz latając pomiędzy blokami?(wiem nieodpowiedzialne zachowanie) na sekundę straciłem możliwość kontrolowania modelu. Cztery lata temu latając nad łąką, gdzie w zasięgu wzroku mam dwa maszty "antenowe", stała się taka sytuacja, że lecąc około 180-200 metrów od siebie model zaczął wariować, przestał reagować na sekundę poczym odzyskiwał łączność na sekundę i tak ze trzy razy, aż do momentu kiedy bezpiecznie usiadł na łące. Natychmiast po wylądowaniu wyłączyłem radio, żeby było słychać "pikanie" silnika. Pobiegłem wzdłuż drogi, do miejsca wylądowania modelu i ku mojemu zdziwieniu nie było go tam. Trzy dni jeździłem w okolicy terenówką i nic. Model rozpłynął się! Teraz po czterach latach żalu, tęsknoty i przemyśleń doszedłem do wniosku, że model musiał zostać prawdopodobnie skradziony przez sąsiada, który to budował dom niedaleko lądowania. Mogło się tak stać gdy biegłem po model drogą, a stojące domy zasłaniały mi widoczność. Koniec użalania się. Wracając do tematu, czy owe anteny mogły mieć wpływ na zanik łączności? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swift Opublikowano 26 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2023 Przydałoby się nieco więcej informacji o tym, co to za maszty antenowe. Telefonia komórkowa, TV naziemna, coś innego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iqibiza Opublikowano 26 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2023 A skąd wziąć takie informacje? Może od sołtysa? Chyba powinien wiedzieć co się znajduje na jego terytorium. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp350D Opublikowano 2 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2023 Pokaż zdjęcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 3 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2023 W dniu 26.02.2023 o 14:55, Iqibiza napisał: Wracając do tematu, czy owe anteny mogły mieć wpływ na zanik łączności? Jeśli nie latasz dosłownie pod samym talerzem, to nie mogą. I to nie tyczy się tylko 2,4GHz, telefonia komórkowa nie żre się nawet z 868Mhz (czyli wszelkiego rodzaju Crossfire'y, R9tki ELRSy itp) Doświadczenie mnie nauczyło, że praktycznie wszystkie przypadki "zakłóceń" można prześledzić do błędów w użytkowaniu sprzętu. Najczęściej - problemy z zasilaniem, skorodowane wtyczki, zmęczone życiem anteny, czasem niestykające kondensatory. I mówię to jako posiadacz FRSky'a - nie bawię się żadnymi high endowymi radiami (acz Multiplexowe 2,4GHz też było absolutnie bezproblemowe). To co z kolei realnie jest w stanie żreć się z modułami RC, to analogowe video (1,2GHz i 2,4GHz, problemów z 5,8GHz jeszcze nie widziałem) . Ale to też nie na zasadzie, że przyjeżdża quadziarz na pole, komuś model spada i składacie quadziarza w ofierze Ikarowi. To są problemy, które dzieją się w obrębie jednego modelu (np. nadajnik video zmienia mocno czułość odbiornika, kiedy są zbyt blisko) 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iqibiza Opublikowano 4 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2023 W niedzielę zrobię foto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iqibiza Opublikowano 12 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp350D Opublikowano 31 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2023 Na zdjęciu jest typowa konstrukcja pod GSM (pionowe prostokątne anreny) ze znaczną ilością linii radiowych punkt-punkt (anteny okrągłe - garnki). Z pewnością może to być przyczyną przerwania linku RC, zwłaszcza jak samolot wleci w wąską wiązkę pomiędzy liniami radiowymi. Stopień wejściowy odbiornika się przesterowuje i komunikacja pada. Tylko to jest przerwa chwilowa blisko masztu wiązki mikrofal są wąskie. Wszystko potem zależy od failsafe i tego jak szybko system RC jest w stanie przywrócić połączenie. Nie należy latać blisko takich konstrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swift Opublikowano 31 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2023 Godzinę temu, sp350D napisał: Nie należy latać blisko takich konstrukcji. Myślę, że szczególnie teraz ponieważ operatorzy systematycznie wyłączają sieci 3G i przechodzą na 4G. Zapewne jest tak, że poszczególne stacje bazowe mogą być często wyłączane, wyłączane, testowane itp. To może powodować, że podczas takich prac dodatkowo "sieją" i to niekoniecznie tylko na częstotliwościach normalnej pracy- stany nieustalone przy włączaniu i wyłączaniu. Mam rację ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iqibiza Opublikowano 31 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2023 Akurat kupiłem nową aparaturę i w niedzielę sprawdzę, czy podczas lotu są jakieś zakłócenia. Mam nadzieję, że pieniądze które wydałem na nadajnik Frsky tandem x18s nie okażą się wywalone w błoto! Jeśli tak to nie pokuszę się o ponowne latanie w tym miejscu i będę musiał zmienić lokalizację lotów na lotnisku w Fordonie. Mam tylko nadzieję, że chłopaki mnie dobrze przyjmą. Ogólnie rzecz biorąc w Bydgoszczy nie ma zabardzo gdzie się ulatniać, wszędzie strefa zakazana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iqibiza Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Niedziela niestety okazała się pracująca, jakby tego było mało, to i wietrzna. Niestety. Poczekam na lepszą pogodę i wtedy spróbuję możliwości nowego radia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi