Elvis Opublikowano 7 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2023 Czy ktoś przerabiał już temat z takim zachowaniem wyświetlacza - po podłączeniu zasilania na wyświetlaczu od 3-go kanału pojawia się napis, prawie prawidłowo, a po chwili ciąg kwadratów z przesuwającymi się, jakby w tle, znakami Wygląda jakby to była jakaś programowa kwestia ale nie znam się. Pytanie czy idzie to naprawić, ew. gdzie? Czy wymiana wyświetlacza coś by dała? Może ktoś ma na zbyciu jakiś szrot ze sprawnym ekranem (w sumie to są 4 zespolone ekrany). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 7 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2023 Nie znam tej ładowarki ale chyba to 4x ta sama ładowarka i wygląda na to że jedna jest uszkodzona trzeba by od nowa wgrać oprogramowanie. To raczej nie jest wina wyświetlacza 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elvis Opublikowano 7 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2023 Dzięki, zawsze to jakiś trop. Zostaje poszukać rozpiski wyprowadzeń od procka no i wsadu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 7 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2023 Sprawdź najpierw czy procek ma dobre zasilanie. W moim mystery (klon imax'a) był problem z przetwornicą zasilającą logikę. Przelutowałem normalną cyną całą ładowarkę i się uspokoiła 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elvis Opublikowano 7 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2023 Zasilanie wygląda ok, 4.88V jak na pozostałych. Czyżby wsad... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grabcio Opublikowano 8 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2023 Z tego, co widzę wyświetlacze łączone są z poszczególnymi ładowarkami oddzielnymi taśmami. Jeśli tak to zamień wyświetlacz 3 i 4 kanału. Jeśli problem pozostanie na tym samym wyświetlaczu to problem tkwi właśnie w nim, a jak pojawi się na czwartym, to problem jest w procesorze trzeciej ładowarki. Można też spróbować zamienić taśmy łączące wyświetlacze - tu też może być problem. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Market Opublikowano 8 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2023 Wyświetlacz cyklicznie odświeża wyświetlane piksele. Najpierw robi to dla linii 1, potem przełącza się na linię 2 i odświeża piksele w linii 2. Wygląda na to, że wyświetlacz nie zmienia linii i teksty, które powinien wyświetlać w dwóch liniach wyświetla tylko w pierwszej. Potwierdzałoby to wyświetlanie tekstu "QUATRO B6" w pierwszej linii, choć powinien być w drugiej. Raczej padnięty wyświetlacz. Można próbować przelutować sam jeden pojedynczy wyświetlacz na nowy. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elvis Opublikowano 8 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2023 Dzięki panowie za wskazówki. Taśmy zamieniałem ale nie wpadłem na pomysł zamiany kanałów. To faktycznie zawęzi obszar podejrzanych a przelutowanie wyświetlacza nie będzie kosztowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomTech Opublikowano 8 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2023 Ja miałem dwa takie przypadki w jednej ładowarce okazało się że winny był stabilizator 5V po wymianie na nowy śmiga do dziś a w drugiej winny był kwarc. Warto też sprawdzić potencjometr od kontrastu wyświetlacza czasami są montowane zwykłe rezystory odpowiednio dobrane w dzielniku. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elvis Opublikowano 8 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2023 Myślę że wyświetlacz mogę uznać za sprawny - po zamianie kanałów dobry zaczął źle pokazywać. Próbowałem wylutować kwarc i lutownica odmówiła współpracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 8 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2023 Moim zdaniem padnięty wsad. Skopiuj z prawidłowo działającego procka (o ile nie będzie zabezpieczony). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elvis Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Żeby zakończyć temat - ładowarka trafiła do forumowe kolegi Tomasza (TomTech), znacznie bardziej biegłego w tej materii. Niestety, po sprawdzeniu różnych opcji, wszystko wskazuje na to że to wina uszkodzonego procesora. Jest raz dziękuję wszystkim za wskazówki i pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi