Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. johnyP51 Opublikowano 18 Maja 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2023 Witam wszystkich, w zeszłym roku kupiłem rozbitego spita, przez inne projekty czekał grzecznie w kolejce, nie chciałem się z nim spieszyć. Dwa miesiące temu zacząłem odbudowę i pomału widać koniec i upragniony oblot. Model miał pęknięty i pokrzywiony kadłub, skrzydło pęknięte i zwichrowane, brak części typu klapy, osłony chłodnic, działa, i kilku drobiazgów. w takim stanie do mnie dotarł Zacząłem od zdjęcia starej farby, co ujawniło wszystkie uszkodzenia. Farbę usuwałem taśma klejąca i to spowodowało ubytki w piance Po naprawieniu wszystkich uszkodzeń i wstawieniu niezbędnych wzmocnień z prętów węglowych zaczęło się wyprowadzanie powierzchni. Poszpachlowalem go całego lekką szpachlówką i wyszlifowalem, pokrylem całego bezbarwnym lakierem do drewna, tą czynność powtarzałem do zadowalającego mnie efektu i poszedł podkład który uwidocznił jeszcze miejsca do szpachlowania, ostatnia warstwa plus lakier bezbarwny do drewna. Po wszystkim czas na linie podziału i nity, do nitów zrobiłem sobie takie urządzenie co bardzo przyspieszyło prace Chciałem tez zrobić też cały kokpit ale po usunięciu „podłogi” okazało się ze idzie tam dość spora wręga po której usunięciu mocno osłabionym konstrukcje kadłuba wiec posklejalem to spowrotem, dorobiłem z balsy brakujące części Wszystko dorobione to czas malować, farby są firmy Montana, polecam, bardzo dobrze kryją, cena dobra i baaaaardzo duży wybór kolorów Na górnej części płatowca naszkicowałem kamuflaż i malowanie Potem oznaczenia, napisy, i watering, farba akwarelowa i kredka akwarelowa i dużo wody. Czekałem do wyschnięcia, i wilgotna szmatka pomału wszystko umyłem efekt świetny ?-jak dla mnie, na żywo wyglada znacznie lepiej niż na zdjęciach. 13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 18 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2023 Różnica między "Przed" i "Po" jest kolosalna! Niesamowicie go odtworzyłeś! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. johnyP51 Opublikowano 18 Maja 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2023 Jeszcze kilka detali, elektronika i w górę ? 17 minut temu, robertus napisał: Różnica między "Przed" i "Po" jest kolosalna! Niesamowicie go odtworzyłeś! Dzięki, zasłużył na to wiec starałem się bardziej niż zwykle, za mało zdjęć mam z widocznymi uszkodzeniami, a nie było dobrze 9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 18 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2023 Ładna odbudowa i jak na pankolota wygląda super 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyP51 Opublikowano 18 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2023 12 minut temu, Marek_Spy napisał: Ładna odbudowa i jak na pankolota wygląda super Dzięki, tez mi się wydaje że elegancko wychodzi, mam nadzieje ze jest prosty i ładnie będzie latać 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wacek.matuszak Opublikowano 18 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2023 To raczej model redukcyjny w 85 % a nie piankolot. Brawo ! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyP51 Opublikowano 18 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2023 Dzięki wielkie, jeszcze trochę drobiazgów zostało ? ale cieszę się ze się podoba ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 18 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2023 Jak będzie taki ładny to może lepiej nie leć ? ? oczywiście żartuję działaj dalej 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyP51 Opublikowano 18 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2023 Musi poleciec, choćby raz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 19 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2023 Czy mozesz troche dokladniej opisac Twoja metode weathering? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyP51 Opublikowano 19 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2023 2 godziny temu, Andrzej Klos napisał: Czy mozesz troche dokladniej opisac Twoja metode weathering? Pewnie, pierwszy etap to było rozcieńczoną akwarelką tak dość mocno, nałożenie na całe skrzydło pędzlem, to jeszcze nie wyschło i zacząłem nakładać mniej rozcienczoną prawie czarną po liniach podziału i po nitach, jak było jeszcze mokre to wziołem kredką akwarelową i poprawiłem jeszcze raz. Jak wyschło to wilgotna szmatka zmyłem wszystko 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 19 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2023 Dzieki. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. johnyP51 Opublikowano 24 Maja 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2023 Samolot w 90% ukończony, ale w 100% gotowy to lotu, wiec wczoraj odbył się oblot. Do startu i lądowania potrzebuje sporej prędkości, muszę poćwiczyć, a w powietrzu bardzo poprawny ? 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 24 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2023 Super wygląda i nawet lata ale co się spodziewałeś od myśliwca ? To nie trenerek ? poćwiczysz i będzie OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niziel Opublikowano 24 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2023 Pięknie się prezentuje w locie koszącym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyP51 Opublikowano 24 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2023 16 minut temu, niziel napisał: Pięknie się prezentuje w locie koszącym. To prawda, muszę się w niego wlatac ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 25 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2023 Nabieraj powoli rozpędu kontrolując ruchem drążka kierunku tylne koło i dopiero gdy podczas rozbiegu podniesie się ogon to dodaj gazu i poderwij model w górę. Lądowanie - klapy (jeżeli masz) i kontrola prędkości aby model nagle nie opadł zwalając się na ziemię/pas lądowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi