pengo Opublikowano 16 Lipca 2023 Opublikowano 16 Lipca 2023 Cześć Jakiś czas temu zacząłem testy łączenia druku z LW-PLA wraz z tkaniną na żywice epoksydową. Po uzyskaniu pozytywnych wyników ( laminat przylega do zmatowionej powierzchni ) postanowiłem wykonać częściowo w tej technologii jeden z projektów Przemka. Wydrukowałem skrzydła o grubości ścianki 0,4mm i pokryłem je dwiema warstwami tkaniny 40g. Usterzenie tylne wydrukowałem na dwie ścianki a kadłub na jedną, poza maską silnika która została wydrukowana na 3 ścianki. Kadłub sobie odpuściłem ponieważ zbyt dużo pracy by z tym było Poskładałem wszystko w całość, nie użyłem też mocowań skrzydeł jak w projekcie tylko przykleiłem skrzydła na stałe do kadłuba, prysnąłem farbą i w górę Waga do lotu 1200g, samolot lata jak po sznurku, bardzo przyjemny w pilotażu, jednak twarde lądowanie zniszczyło kadłub który był jakby wykonany z bibułki. Pozbierałem szczątki postanowiłem nie poddawać się ponieważ jest to zbyt dobrze latający samolot aby go tak łatwo odpuścić Ponieważ maska na 3 warstwy okazała się bardzo mocnym elementem decyzja zapadła aby cały kadłub wydrukować na 3 warstwy. Teraz to nie przypominało bibułki tylko 1,5mm sztywny karton Chciałem się trzymać projektu więc tym razem skrzydło jest przykręcane tak jak oryginał, jedynie same mocowania zamiast drukowanych zrobiłem z 1,5mm płytki węglowej Wstępnie pomalowałem maszynę, niestety nie zdążyłem przed oblotem zrobić oznaczeń itd Kingcobra waży do lotu z pakietem 6s 2200mah 1250g Lata cudownie, jest to mój najlepiej latający warbird jaki dotąd miałem. Na razie dwa starty i dwa lądowania, kadłub zdał egzamin. Teraz przymierzam się do zbudowania PZL55 w tej samej technologii. Wydruk kadłuba na 3 ścianki to był strzał w dziesiątkę, może lepiej by było wydrukować na jedna ściankę i zalaminować tak jak skrzydła ale szkoda mi było utraty tych wszystkich linii podziału blach. 2
robertus Opublikowano 16 Lipca 2023 Opublikowano 16 Lipca 2023 Jaka jest różnica w skrzydłach między: druk na trzy ścianki, a druk na jedną plus mata i żywica? Wagowo, wytrzymałościowo?
Marek_Spy Opublikowano 16 Lipca 2023 Opublikowano 16 Lipca 2023 To może laminuj od środka ? tzn. podziel kadłub na dwie polówki ?
Osa Opublikowano 16 Lipca 2023 Opublikowano 16 Lipca 2023 Marko Roolad nie pamiętam jak się pisze jego nazwisko drukuje kadłuby z LW-PLA na raz dyszą 1mm. Jest kilka jego filmów na YouTube Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka 1
pengo Opublikowano 16 Lipca 2023 Autor Opublikowano 16 Lipca 2023 5 godzin temu, robertus napisał: Jaka jest różnica w skrzydłach między: druk na trzy ścianki, a druk na jedną plus mata i żywica? Wagowo, wytrzymałościowo? Druk na 1 ściankę z LW-PLA plus mata 2x 40g wychodzi podobnie wagowo jak druk z PLA na 1 ściankę, wytrzymałościowo jest duża różnica ale nie robiłem dokładnych testów, poprostu uderzałem z podobną siłą krawędzią natarcia o kant stołu ? 5 godzin temu, Marek_Spy napisał: To może laminuj od środka ? tzn. podziel kadłub na dwie polówki ? Gotowego projektu nie da rady tak zrobić ale zacząłem inny projekt, w którym przewidziałem to, będą drewniane wręgi, a poszycie drukowane pokryte tkaniną od wewnątrz
japim Opublikowano 17 Lipca 2023 Opublikowano 17 Lipca 2023 Wow. Mega . 2 pytania. To twarde lądowanie, które zniszczylo pierwszy kadlub to jak twarde bylo? Przypominało raczej kontrolowany upadek? Przy druku na 3 obwódki caly koncept wsuwanych segmentów jeden w drugi przestaje działać. Odcinasz je po wydrukowaniu? Czy modyfikujesz elementy przed drukiem w slicerze?
pengo Opublikowano 17 Lipca 2023 Autor Opublikowano 17 Lipca 2023 5 godzin temu, japim napisał: Wow. Mega . 2 pytania. To twarde lądowanie, które zniszczylo pierwszy kadlub to jak twarde bylo? Przypominało raczej kontrolowany upadek? Przy druku na 3 obwódki caly koncept wsuwanych segmentów jeden w drugi przestaje działać. Odcinasz je po wydrukowaniu? Czy modyfikujesz elementy przed drukiem w slicerze? Tak twarde było Koncept wsuwanych segmentów jest świetny, więc 2 minutki poświęcone w slicerze i ostatnie 3mm jest drukowane na jedna obwódkę dzięki czemu wszystko ze sobą ładnie się schodzi 1
japim Opublikowano 17 Lipca 2023 Opublikowano 17 Lipca 2023 Haha - czyli jednak mniej lub bardziej kontrolowany upadek Moge wykorzystac fotki na innych socialach?
pengo Opublikowano 17 Lipca 2023 Autor Opublikowano 17 Lipca 2023 1 minutę temu, japim napisał: Haha - czyli jednak mniej lub bardziej kontrolowany upadek Moge wykorzystac fotki na innych socialach? Jasne że możesz, za jakiś czas wleci wątek z budowy Pzl55 tylko tam skrzydła pokryte są 1 warstwą tkaniny 80g 1
Marek_Spy Opublikowano 17 Lipca 2023 Opublikowano 17 Lipca 2023 Upadek raczej średni moim skromnym zdaniem ale temat ciekawy, a Twoja strona przestała działać
Rekomendowane odpowiedzi