pengo Opublikowano 16 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2023 Cześć Jakiś czas temu zacząłem testy łączenia druku z LW-PLA wraz z tkaniną na żywice epoksydową. Po uzyskaniu pozytywnych wyników ( laminat przylega do zmatowionej powierzchni ) postanowiłem wykonać częściowo w tej technologii jeden z projektów Przemka. Wydrukowałem skrzydła o grubości ścianki 0,4mm i pokryłem je dwiema warstwami tkaniny 40g. Usterzenie tylne wydrukowałem na dwie ścianki a kadłub na jedną, poza maską silnika która została wydrukowana na 3 ścianki. Kadłub sobie odpuściłem ponieważ zbyt dużo pracy by z tym było Poskładałem wszystko w całość, nie użyłem też mocowań skrzydeł jak w projekcie tylko przykleiłem skrzydła na stałe do kadłuba, prysnąłem farbą i w górę Waga do lotu 1200g, samolot lata jak po sznurku, bardzo przyjemny w pilotażu, jednak twarde lądowanie zniszczyło kadłub który był jakby wykonany z bibułki. Pozbierałem szczątki postanowiłem nie poddawać się ponieważ jest to zbyt dobrze latający samolot aby go tak łatwo odpuścić Ponieważ maska na 3 warstwy okazała się bardzo mocnym elementem decyzja zapadła aby cały kadłub wydrukować na 3 warstwy. Teraz to nie przypominało bibułki tylko 1,5mm sztywny karton Chciałem się trzymać projektu więc tym razem skrzydło jest przykręcane tak jak oryginał, jedynie same mocowania zamiast drukowanych zrobiłem z 1,5mm płytki węglowej Wstępnie pomalowałem maszynę, niestety nie zdążyłem przed oblotem zrobić oznaczeń itd Kingcobra waży do lotu z pakietem 6s 2200mah 1250g Lata cudownie, jest to mój najlepiej latający warbird jaki dotąd miałem. Na razie dwa starty i dwa lądowania, kadłub zdał egzamin. Teraz przymierzam się do zbudowania PZL55 w tej samej technologii. Wydruk kadłuba na 3 ścianki to był strzał w dziesiątkę, może lepiej by było wydrukować na jedna ściankę i zalaminować tak jak skrzydła ale szkoda mi było utraty tych wszystkich linii podziału blach. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 16 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2023 Jaka jest różnica w skrzydłach między: druk na trzy ścianki, a druk na jedną plus mata i żywica? Wagowo, wytrzymałościowo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 16 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2023 To może laminuj od środka ? tzn. podziel kadłub na dwie polówki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 16 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2023 Marko Roolad nie pamiętam jak się pisze jego nazwisko drukuje kadłuby z LW-PLA na raz dyszą 1mm. Jest kilka jego filmów na YouTube Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pengo Opublikowano 16 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2023 5 godzin temu, robertus napisał: Jaka jest różnica w skrzydłach między: druk na trzy ścianki, a druk na jedną plus mata i żywica? Wagowo, wytrzymałościowo? Druk na 1 ściankę z LW-PLA plus mata 2x 40g wychodzi podobnie wagowo jak druk z PLA na 1 ściankę, wytrzymałościowo jest duża różnica ale nie robiłem dokładnych testów, poprostu uderzałem z podobną siłą krawędzią natarcia o kant stołu ? 5 godzin temu, Marek_Spy napisał: To może laminuj od środka ? tzn. podziel kadłub na dwie polówki ? Gotowego projektu nie da rady tak zrobić ale zacząłem inny projekt, w którym przewidziałem to, będą drewniane wręgi, a poszycie drukowane pokryte tkaniną od wewnątrz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 17 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2023 Wow. Mega . 2 pytania. To twarde lądowanie, które zniszczylo pierwszy kadlub to jak twarde bylo? Przypominało raczej kontrolowany upadek? Przy druku na 3 obwódki caly koncept wsuwanych segmentów jeden w drugi przestaje działać. Odcinasz je po wydrukowaniu? Czy modyfikujesz elementy przed drukiem w slicerze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pengo Opublikowano 17 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2023 5 godzin temu, japim napisał: Wow. Mega . 2 pytania. To twarde lądowanie, które zniszczylo pierwszy kadlub to jak twarde bylo? Przypominało raczej kontrolowany upadek? Przy druku na 3 obwódki caly koncept wsuwanych segmentów jeden w drugi przestaje działać. Odcinasz je po wydrukowaniu? Czy modyfikujesz elementy przed drukiem w slicerze? Tak twarde było Koncept wsuwanych segmentów jest świetny, więc 2 minutki poświęcone w slicerze i ostatnie 3mm jest drukowane na jedna obwódkę dzięki czemu wszystko ze sobą ładnie się schodzi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 17 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2023 Haha - czyli jednak mniej lub bardziej kontrolowany upadek Moge wykorzystac fotki na innych socialach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pengo Opublikowano 17 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2023 1 minutę temu, japim napisał: Haha - czyli jednak mniej lub bardziej kontrolowany upadek Moge wykorzystac fotki na innych socialach? Jasne że możesz, za jakiś czas wleci wątek z budowy Pzl55 tylko tam skrzydła pokryte są 1 warstwą tkaniny 80g 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 17 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2023 Upadek raczej średni moim skromnym zdaniem ale temat ciekawy, a Twoja strona przestała działać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi