Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
28 minut temu, Swift napisał:

Jako już emeryt, mam bardzo dużo wolnego czasu:)

Ok. Czy w przypadku CA średnich i gęstych jest tak samo ? Pytam ogólnie.

Gęstego nie próbowałem, jestem sceptyczny, że da radę tym zawias obrobić.

Jeśli zaś chodzi o klejenie Elaporu bez przyśpieszacza - CA ma taką magiczną właściwość, że na EPP i Elaporze, bez przyśpieszacza, po prostu nie chce schnąć.

Podejmowałem próby sklejenia tych pianek na CA bez przyśpieszacza (głównie z braku pod ręka) i nie to, że trzeba czekać, po prostu nigdy mi to nie skleiło.

Dla przykładu - kiedy kleiłem połówki skrzydeł z EPP, to polałem cyjanoakrylu, złożłyem skrzydła razem i zostawiłem na 24h. Po całej dobie klej wciąż był lejny.

• 2 lata później...
Opublikowano

Patryk Sokół napisał:

Cytat

CA ma taką magiczną właściwość, że na EPP i Elaporze, bez przyśpieszacza, po prostu nie chce schnąć. 

Dziwne bo w instrukcji montażu Easy Glidera, Funcuba, Herona Multiplexa producent zaleca klejenie klejem cyjanoakrylowym.
W przypadku małych elementów tak robiłem i  klej wiązał niemal natychmiast.
Dlatego w przypadku polówek kadłuba przy pierwszych modelach właśnie poprzez obawy związane z szybkością klejenia i brakiem możliwości skorygowania ustawienia używałem żywicy 15minutowej, albo Sudala 66A. Wadą w tym przypadku jest żółty kolor spoiny. Dlatego przy ostatnich modelach już normalnie używam kleju  cyjanokrylowego i rzeczywiście po nabraniu wprawy czasu wystarcza na sklejenie. Klej jest dosyć długo w stanie płynnym, nawet po złączeniu połówek kadłuba. Ale już po kilku minutach nie można już niczego skorygować.

Dlatego dziwię się, że klej cyjanoakrylowy nie chce schnąć na elaporze bez przyśpieszacza.
Takie przypadki obserwowałem jedynie przy próbie ponownego sklejenia miejsc klejonych cyjanoakrylem jak w przypadkach naprawy po kraksach.

Opublikowano
9 godzin temu, woj66 napisał:

Patryk Sokół napisał:

Dziwne bo w instrukcji montażu Easy Glidera, Funcuba, Herona Multiplexa producent zaleca klejenie klejem cyjanoakrylowym.
Dlatego w przypadku polówek kadłuba przy pierwszych modelach właśnie poprzez obawy związane z szybkością klejenia i brakiem możliwości skorygowania ustawienia używałem żywicy 15minutowej, albo Sudala 66A. Wadą w tym przypadku jest żółty kolor spoiny. Dlatego przy ostatnich modelach już normalnie używam kleju  cyjanokrylowego i rzeczywiście po nabraniu wprawy czasu wystarcza na sklejenie. Klej jest dosyć długo w stanie płynnym, nawet po złączeniu połówek kadłuba. Ale już po kilku minutach nie można już niczego skorygować.

Dlatego dziwię się, że klej cyjanoakrylowy nie chce schnąć na elaporze bez przyśpieszacza.
Takie przypadki obserwowałem jedynie przy próbie ponownego sklejenia miejsc klejonych cyjanoakrylem jak w przypadkach naprawy po kraksach.

Do Elaporu polecam Uhu Por , bardzo dobry klej ale również korekta po złożeniu raczej niemożliwa.

Jeśli chodzi o Elapor to kleiłem niektóre rzeczy CA bez przyspieszacza i klejenie na drugi dzień jest ok , trzyma normalnie. Może u Patryka to kwestia nieodtłuszczonej powierzchni lub marki kleju.  Zawsze przedklaejeniem przecieram powierzchnię spirytusem.Ale fakt faktem warto psiknąć lekko bo jest szybciej  .Żywica jest mało elastyczna i do modeli Multiplexa szczególnie na kadłub bałbym się jej użyć. A Soudala można nałożyć tak aby zostawić od krawędzi zewnętrznej pasek pianki bez kleju i po zlożeniu nie powinno być widac nic a aby klej nie wyciekał nie przesadzać z jego ilością.

Opublikowano
12 godzin temu, woj66 napisał:

Patryk Sokół napisał:

Bo to zależy z jakiego okresu masz model od MPXa. 

Np. instrukcja do Twinstar II mówi tak:

Screenshot_2026-03-21-23-14-09-475_com.opera.browser-edit.thumb.jpg.a819686eff288b843052dca8d8aafddd.jpg

To znaczy - zanim sobie zrobili Zacki Elapor, to kazali używać. 

Ale Zackiego w rękach nie miałem, wiem jak zwykły CA działa. 

Problem ze schnięciem wynika z niskiej energii powierzchniowej pianek od MPXa. 

Przez to nie mają za bardzo wilgoci na powierzchni, a to wilgoć utwardza CA (a przynajmniej tak obstawiam). 

Przyśpieszacz ten temat załatwia. 

Najlepiej metodą psikania na jedną połowę, zostawienia do wyschnięcia, nakładania CA na drugą i składania razem. 

Sam fakt, że trzeba czekać 24h na utwardzenie, to świadczt o tym, że coś jest nie tak. 

Aczkolwiek mam pomysł - mam aktywator powierzchni do klejenia na CA materiałów o niskiej energii powierzchniowej (polipropyleny, polietyleny i inne takie wynalazki). Nie jest przyśpieszaczem, po nim CA wiąże normalnenie. 

Spróbuję z jego pomocą skleić jakieś fragmenty z Elaporu, jeśli po nim pójdzie normalnie,to będzie wiadomo o co chodzi (czyli o kąt zwilżania właśnie). 

• Lubię to 1
Opublikowano

Patryk Sokol naoisał :

Cytat

wiem jak zwykły CA działa. 

Zawsze używałem kleju cyjnanoakrylowego Joker, może to jest przyczyną innego zachowania kleju, możliwości klejenia bez przyśpieszacza. Może jest jakaś różnica w składzie. 
Kiedyś kupiłem rozklejacz do kleju cyjanoakrylowego, okazało się że w ogóle nie ruszył Jokera.
Dopiero wtedy zorientowałem się, że firma oferuje specjalny rozklejacz Joker. Ten bez problemu zadziałał. 

Opublikowano

I próbę wykonałem.

Próba za pomocą kleju rzadkiego produkcji Kavana:
https://modelarnia.pl/pl/products/klej-cyjanoakrylowy-rzadki-kavan-pro-ca-thin-20g-kav56-9973-1017022.html

Aktywatora AKFIX:
https://modelemax.pl/pl/kleje-cyjanoakrylowe/36578-akfix-aktywator-200-ml.html

I takiego primera:
https://allegro.pl/produkt/primer-do-klejow-cyjanoakrylowych-senus-10-g-43e68f22-0b9a-47df-bc71-39affb9a031d?offerId=10208241857&utm_source=google&utm_medium=product-carousel&utm_campaign=product-listing&utm_content=%2Flisting%3Fstring%3Dklej%20cyjanoakrylowy%20primer&dd_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Próby były takie:
1. Sam cyjanoakryl, bez niczego

2. Cyjanoakryl z przyśpieszaczem, metodą nakładania najpierw przyśpieszacza, odczekania aż wyschnie, nałożenia CA na drugą powierzchnie i złączenia razem

3. Primer z cyjanoakylem . Metodą pomalowania primerem obu powierzchni, odstawienia do wyschnięcia, nałożenia CA na jedną i złączenia.

Obie próby w dwóch wariantach:
a. Przełamany elapor

b. Klejenie powierzchni które wyszły z formy (gładkich)

I wnioski:
1a. W tej wersji nałożyłem klej, ścisnąłem i zostawiłem. Po 6h przy próbie rozklejenia klej trzyma, ale po rozerwaniu wciąż wychodzą gluty (tzn. klej jest niedotwardzony)

1b. Tragedia. Po 6h całość się ledwo trzyma, klej się nie utwardza.

2a i 2b - Bez zaskoczeń - złożone łapie od razu i działa. A przez to, że aktywator nie jest nakładany na klej, tylko na powierzchnię, to całość się nie pieni.

3a i 3b. - Normalnie się CA zachowuje. Tzn. nie łapie od razu, jak z aktywatorem, ale po paru minutach jest normalnie utwardzony. Odczucia jak przy klejeniu np. drewna.

• Lubię to 3
  • Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.