Skocz do zawartości

Konkurencja F4B klub ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pisałem ten temat na telefonie i nie mogłem wkleić, teraz jest zdublowany, proszę moderatora o wykasowanie właśnie tego tematu.

Opublikowano

Ano tak samo jak F4B tyle tylko ,że linki krótsze i napęd elektryczny.

Model jest sterowany jak zwykły model na uwięzi z tym ,że linki są izolowane i sterowanie obrotami jest przewodowe (model ma regulator i do innych niż ster wsokości funkcji ma serwa i sterowanie odbywa się elektronicznie ) W praktyce pilot ma na ręku lub uchwycie sterowym zamocowany potencjometr lub suwak którym steruje obrotami , wychyleniem klap itp. 

Moim zdaniem na hali i na prąd jednak mało efektowne......kiedyś tradycyjne F4B robiło znacznie większe wrażenie.

• Lubię to 3
  • Dzięki 1
Opublikowano
Godzinę temu, Grifon napisał:

Gdzieś w internatach można o tej technice sterowania poczytać? chodzi mi o elektrykę, podłączenie itp

Nie wiem , kiedyś w Modelarzu dokładnie opisywał ten typ sterowania Piotr Zawada.

Niestety nie pamiętam w którym numerze.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Na pewno były artykuły Piotra Zawady w Modelarzu 6 i 9/1994 potem w nr.3 i 6/1997 oraz w roku 2013...nr.1 cz.1 oraz nr.2 cz.2

Opublikowano
1 godzinę temu, Grifon napisał:

Mam tego modelarza, ale oni tam maja silniki elektryczne sterowane potencjometrem.

Wszystko jest tak samo tylko obroty silnika są sterowane poprzez regulator a nie jak w silniku spalinowym serwo gazu.

Reszta jest taka sama.

• Lubię to 1
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 17.09.2023 o 10:54, Grifon napisał:

Czy można podłączyć tester serwa do regulatora silnika? zaznaczam, że dla mnie elektronika to czarna magia.

Tak możesz. Zajrzyj na PW. Sorry, że tak długo nie odpowiadałem.

Pozdrawiam,

Jurek.

• 1 rok później...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.