sbogdan1 Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Temat dotyczy fotografii szeroko pojętej czyli fotografowanie wszystkiego co nas otacza z naciskiem na RC bez ograniczeń na dziedzinę i tematykę, czasem z przymrużeniem oka Temat powstał w wyniku szerokiej dyskusji fotograficznej w innym wątku i zostanie przeniesiony tutaj. Obecnie oczekuje na przeniesienie treści ... Podsyłam link do galerii z pokazów na Słowacji ... tam to była petarda. Niestety pokazy przenieśli aż pod Bratysławę przeszło 330 km w jedną stronę https://photos.app.goo.gl/mx7g8rFZ66dmY2Q7A 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Fajne i dodatkowo tzwn. fajne okoliczności przyrody Czy ten Człowiek z zamaskowanym super tele to Ty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2023 2 godziny temu, Viper napisał: Fajne i dodatkowo tzwn. fajne okoliczności przyrody Czy ten Człowiek z zamaskowanym super tele to Ty? Tak to ja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2023 O żesz, niezła lufa To jakaś 800-tka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2023 600mm IS L na Full Frame, na cropie Canona po przemnożeniu x 1,6 daje 960 mm, światło F4 po całości bo to stałka Drogie i ciężkie bydle, sama osłona przeciwsłoneczna w razie zgubienia czy uszkodzenia to prawie 1k € ... masakra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Noo, niezła armata, ale i parametry zacne, tylko ta waga, o cenie nie wspominając . To trzeba najpierw przed sezonem siłkę trenować, by potem móc focić ? Robisz z ręki, czy monopoda/trójnoga? Obaj lubimy Canona, ja się skusiłem na RF 100-500 L IS F4,5-7,1 , w połączeniu z R6, mega fajny zestawik do moich amatorskich zabaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Marcin akurat ten obiektyw to nie jest mój. Musiałbym sprzedać nerkę. Ja używam 100-400 L leciwy już, i dodatkowo 70-200 f4, oba nadal robią robotę. Co roku mówię sobie że w końcu zmienię na coś innego z większa ogniskową no ale zawsze są jakieś ważniejsze priorytety. Dobre opinie też zbiera Tamron - SP 150-600mm F/5.0-6.3 Di VC USD G2 kiedyś to była loteria z nimi, obecnie ponoć dolegliwości w Tamronie minęły. Ten RF 100-500 L IS F4,5-7,1 też zacny słoik, światło na długim końcu mogli już sobie podarować i za tą cenę stworzyć nie więcej jak F6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2023 70-200 F4 bardzo fajny obiektyw, miałem kiedyś i byłem bardzo zadowolony. Był to okres, że jakoś mocno fotografia mnie zainteresowała, zacząłem czytać, a przede wszystkim ćwiczyć i gdy pojechalismy na wakcje z Rodzinką, to w połączeniu z niby najprostszym korpusem 350D, a ja zrobiłem wtedy najlepsze fotki w życiu. Potem jakoś fotografia znowu nie była priorytetem, nie miałem nic dłuższego (tak jak piszesz zawsze coś innego było ważniejsze) i dopiero od niedawna wracam do ptaszków i samolotów i muszę przyznać, że z tymi bezlusterkowcami Canon pojechał i pod względem autofocusa i stabilizacji, więc jakbyś wymieniał to rozważ tę opcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. sbogdan1 Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Też już myślałem o bezlusterkowcu, wracając do 70-200 to tego najwięcej używałem podczas wyjazdów plenerowych na Południowe Morawy i do Toscani, oraz w Beskidy, to był prawdziwy wół roboczy i jest nadal. W tych rejonach szerokie szkło powiedzmy 17-40 nie sprawdza się bo jest zbyt szeroko na taki rozległy teren, natomiast ta 200setką można kroić kadry z jednego miejsca do znudzenia a 100 - 400 to typowo samoloty 1:1 i modele RC. Kilka fotek z Toscani Beskidy - Istebna 100 - 400 Więcej moich prac jest pod tym linkiem https://35photo.pro/bogusaw/ I jeszcze tu tylko z Włoch https://foto.by/ru/blog/view/649-pejzazhi-italii-boguslava-strempelya.html 4 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Ślicznie Panie Kolego, piękne fotki. Byłem w Toskanii, rzeczywiscie fotogeniczne scenerie, ale żeś jeszcze z tego wydobył jakąś magię, brawo . Dzieki za linki, z przyjemnością podejrzę. To ja jeszcze muszę sporo poćwiczyć Z ciekawości w czym obrabiasz? Mam podobne przemyślenia a`propos krajobrazów i widoczków, 70-200 rewelacja, nawet ten najprostszy F4 bez stabilizacji i tak jak piszesz wół roboczy. Kiedyś wydawało mi się, że koniecznie potrzebuję coś szerokiego na wakacje, kupiłem 16-35 L, pojechaliśmy z Rodzinką na Lefkadę i zrobiłem tym obiektywem 3, słownie trzy zdjęcia i szybko sprzedałem. To jak już tak rozmowa zeszła na foto, to też fajny jest 100 L IS F2,8 Macro, co prawda w tej chwili używam głównie w pracy, ale fajne szkło, szczególnie do ludzi, ale na spacer też się sprawdzało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Cały postproces czyli zaczynając od RAW_u robię w Lightroom_ie bodajże 2 ewentualnie CS-3. Cała tajemnica w pejzażu leży w świetle zastanym, czyli przed wschodem słońca i zaraz po, tak ok godziny max 2, oraz późne popołudnie do zachodu słońca, wliczając w to tzw. złotą godzinę, zaraz po zachodzie słońca, wówczas światło zachowuje równowagę. W tych porach dnia światło jest mega plastyczne. Pozostała część dnia nie nadaje się na tworzenie czegokolwiek, wszak wszystko jest płaskie, albo głębokie czarne cienie albo przepalone w światłach. 100 L macro to petarda na FF i ostre od pełnej dziury, tak samo jest z typową portretówką czyli 85mm L f 2,8 te szkiełka na FF rządzą, plastyka koloru, bokeh, i ostrość jest pozwalająca. Już sam RAW bez postprodukcji wymiata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Super że przeniesione wszystko 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Pomysł na wątek super, podpisuję się czterema kończynami 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2023 2 godziny temu, Viper napisał: Pomysł na wątek super, podpisuję się czterema kończynami No dokładnie Marcin ... tu się możemy rozpisywać do woli... Można wrzucać fotki, filmiki, ciekawostki, zagwozdki itp ... Jak koś jest chętny do pociągnięcia tematu to jak najbardziej zapraszam..(y) pozostałych forumowiczów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Rozwijajcie wątek bo fajny -mało czytania dużo oglądania 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2023 6 minut temu, Shock napisał: Rozwijajcie wątek bo fajny -mało czytania dużo oglądania Dzięki Rafał za posprzątanie tematu AIR S + przenosiny wpisów tutaj... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Swego czasu popełniłem sesję zdjęciową podczas zawodów RC samochodów, które odbyły się w Żywcu. Fajna impreza, fajni ludzie, no i modele bajka, w skali 1:10 to jak plankton, szkło 100-400 jedyna opcja Aby nie przeszkadzać w trakcie jazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Fajne te samochodziki. Ale te Twoje widoczki z linków pierwsza klasa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Przepraszam, ale też się pochwalę. Piknik Żar, to pierwsze trzy fotki Kolejnych 6 to Międzynarodowe Zawody FAI F4x w Michałkowiek/Ostrowa Wlkp. Kolejne zdjęcie z Festynu lotniczego w Michałkowie k/Ostrowa Wlkp. I dwa ostatnie to moje ulubione. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Nieodżałowany Marek Szufa. Byłem w Płocku, kiedy stało sie nieszczęście, robiłem serie zdjęć podczas tego feralnego lotu, ostatnie na ułamki sekund przed. Bardzo lubiłem jego latanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi