Ireks Opublikowano 27 Września 2023 Opublikowano 27 Września 2023 Witam serdecznie, Mama taki pomysł przeróbki nadajnika MPX 3030 35MHz na 2,4 GHz ale na z wykorzystaniem modułu BETAFPV 1W ELRS od np. Radiomaster 16TX. Napiszcie czy w ogóle jest to możliwe do zrealizowania, może ktoś z czymś podobnym miał do czynienia ? Pozdrawiam
Marek_Spy Opublikowano 27 Września 2023 Opublikowano 27 Września 2023 Oczywiście to żaden problem bo tylko elektrycznie zasilanie i sygnał PPM, kwestia mechaniczna
Ireks Opublikowano 28 Września 2023 Autor Opublikowano 28 Września 2023 W kwestii mechanicznej nie ma żadnego problemu, tylko zastanawiam się czy taki moduł BETAFPV 1W ELRS, który pracuje w nadajnikach na 2,4 GHz skonstruowanych na taką częstotliwość fabrycznie, będzie mógł być "wysterowany" sygnałem PPM z nadajnika skonstruowanego do pracy pierwotnie na 35 MHz i jako całość zadziała ?
Bodzioch Opublikowano 28 Września 2023 Opublikowano 28 Września 2023 Patrząc na to zdjęcie to moduł jest chyba sterowany portem szeregowym CRSF , a pin PPM jest NC z masą. Nie ma tego modułu ale bez nadajnika z OPEN TX może być problem ale mogę się mylić.
Marek_Spy Opublikowano 28 Września 2023 Opublikowano 28 Września 2023 A to już bardziej skomplikowane tu nie pomoge
Bodzioch Opublikowano 28 Września 2023 Opublikowano 28 Września 2023 Zmieniając system na 2,4Ghz sprawdź ceny odbiorników i ich dostępność w danym systemie bo teraz jest z tym różnie.
Ireks Opublikowano 28 Września 2023 Autor Opublikowano 28 Września 2023 Jeśli chodzi o ELRS to odbiorniki są dostępne a ceny nie powalają z nóg.
Bodzioch Opublikowano 28 Września 2023 Opublikowano 28 Września 2023 Podstawowa konfiguracja Expressrs wykorzystuje protokół szeregowy Crossfire (AKA protokół CRSF) do komunikacji między nadajnik radiowy i moduł TX. Więc upewnij się, że nadajnik radiowy obsługuje protokół szeregowy CRSF. Używamy nadajnik radiowy z systemem OpenTX, aby pokazać, jak skonfigurować protokół CRSF i skrypt LUA. Aby To ustawić, w systemie OpenTX wprowadź ustawienia modelu, a na karcie "konfiguracja modelu" wyłącz "wewnętrzny RF". Następnie włącz "zewnętrzny RF" i wybierz "CRSF" jako protokół.
dariuszj Opublikowano 28 Września 2023 Opublikowano 28 Września 2023 W dniu 27.09.2023 o 16:00, Ireks napisał: Mama taki pomysł przeróbki nadajnika MPX 3030 35MHz na 2,4 GHz A po co chcesz przechodzić na 2,4 GHz?
Ireks Opublikowano 29 Września 2023 Autor Opublikowano 29 Września 2023 Witaj, Większość tak zrobiła ze względu na bezpieczeństwo i inne możliwości dostępne w 2,4 GHz. Używasz 35 MHz lub 40 MHz ? Irek
latacz Opublikowano 29 Września 2023 Opublikowano 29 Września 2023 j 10 godzin temu, Ireks napisał: Większość tak zrobiła ze względu na bezpieczeństwo i inne możliwości dostępne w 2,4 GHz. jakie większe bezpieczeństwo ? używam obu systemów (35MHz i 2,4GHz) i przez ostatnie lata więcej zakłóceń miałem na 2,4... 2,4 bezpieczniejszy jest tylko pod jednym względem -nie ma ryzyka, że ktoś "wejdzie na ten sam kanał" -kiedyś na 35 czy 40 to się zdarzało -ale teraz ? wszyscy przeszli na 'super duper 2,4" i najbliższy inny nadajnik w starym systemie prawdopodobnie znajdzie się kilkakadziesiąt km od Ciebie... (no chyba, że latasz pod Skierniewicami -to możesz trafić na mnie ? ) 2,4 przelecisz za krzaczkiem czy drzewem --model spadnie... wleci w chmury i cuda. jakieś radiolinie, transmisje monitoringów przemysłowych -zakłucają.... a tzw "inne możliwości" niby jakie jeśli dorzuca się nowy moduł jako rozszerzenie starego radia ? owszem telemetria fajna jest ( ja tylko z tego powodu używam 2,4) jednak trzeba mieć kompatybilny cały system. do starego dobrego radia 35MHz chcesz podłączyć moduł 2,4 "po taniości" i używać "tanich" odbiorników ? gdzie tu poprawa mozliwości ? co niby dojdzie czego nie miałeś w starym MPX na 35 ? 1
Rekomendowane odpowiedzi