Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. solainer Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Przez weekend troszkę pchnąłem do przodu. Zamontowałem na gotowo statecznik poziomy. W celu ustawienia właściwego kąta zaklinowania ustawiłem kadłub na podstawce tak aby oś modelu którą wyznacza wewnętrzna kratownica była idealnie poziomo i za pomocą lasera wyznaczyłem zerowy kąt dla statecznika. Oczywiście przed wklejeniem centropałata przeciągnąłem trzy przewody do serw, dwa dla wysokości i jeden dla serwa kierunku. Po wklejeniu wypełniłem miejsce mocowania balsą 3mm. Wszytko wyszło fajnie, jedynie do czego mogę mieć zastrzeżenia to fakt, że żywica złapała mi przewody wewnątrz statecznika w miejscu łoża i są wklejone na amen. Mam nadzieję, że to nie wpłynie negatywnie na ich żywotność. 12
mecenas Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Ładna robota?, a patent na mocowaniu dziobu do kadłuba - super. Też o takim myślałem w Wilku.
solainer Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Autor Opublikowano 15 Kwietnia 2024 2 godziny temu, mecenas napisał: Ładna robota?, a patent na mocowaniu dziobu do kadłuba - super. Też o takim myślałem w Wilku. Dziękuję. Gdybyś robił takie mocowanie to otwory przelotowe na główkę śruby rób z większą tolerancją bo ciężko trafić czterema na raz szczególnie przy demontażu. Ja mam śrubę 12mm a otwór 13,5mm. To jest trochę mało nie wiem czy nie będę musiał rozpiłować troszkę.
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. solainer Opublikowano 8 Maja 2024 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 8 Maja 2024 Ster kierunku opanowany. Jest to dość skomplikowana konstrukcja bo z dwóch kawałków i musiałem wymyślić sztywne połączenie. Zrobiłem bagnet łączący z kwadratowej rurki węglowej wsunięty w żeberka wycięte z płytki laminatowej 1,5 mm. Trzyma doskonale obie części. Niestety nie zrobiłem zdjęcia przed zamknięciem konstrukcji. Zawiasy też są wycięte z płytki laminatowej i za połączenie służy wsuwany pręt 2mm. Czas się zabrać za środkową część kadłuba. 6
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. solainer Opublikowano 16 Maja 2024 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 16 Maja 2024 Ostatnio sporo udało mi się zrobić przy modelu. Zacząłem od zrobienia mocowania pod serwo kierunku i tej wstawki między stery kierunku tak aby ogon był już gotowi i nie trzeba było do niego wracać. W następnej kolejności spasowałem porządnie klapę rewizyjną silnika i zrobiłem jej zamykanie na dwa bagnety z drutu 2 mm. Zamontowałem też podwozie główne na łożu z bukowych klocków. Podwozie ER40 z Elektrona jest z odzysku z wampira ale wymaga pewnych zmian. Trzeba o 10 mm wydłużyć golenie i zmienić w mechanizmach wnętrzności tak aby otwierały się na 90 stopni. Te które mam mają 85 i samolot wygląda pokracznie. Na szczęście kosztuje to tylko 17 euro za sztukę także podwozie będę miał prawie darmo. Koła mają właściwy rozmiar. W ostatniej kolejności wykonałem zaczątek kopyta do owiewki kabiny. Trzeba to jeszcze ciut poprawić i zalaminować i doprowadzić do 100% gładkości żeby móc na nim wykonać tłoczoną szybę. Wreszcie widać jakiś postęp. 9
RobertK Opublikowano 19 Maja 2024 Opublikowano 19 Maja 2024 W dniu 16.05.2024 o 18:37, solainer napisał: Ciekawe to zakończenie steru kierunku zrobiłeś...
solainer Opublikowano 20 Maja 2024 Autor Opublikowano 20 Maja 2024 Panter w drugiej wersji miał takie zaokrąglenie. Może trochę przesadziłem i mogę to jeszcze lekko skorygować. Gdybym zrobił bezszczelinowy zawias to podcięcie z automatu było by mniejsze. Tak jest na zdjęciach oryginału.
solainer Opublikowano 20 Maja 2024 Autor Opublikowano 20 Maja 2024 Dobra, namówiłeś mnie. Trochę to poprawię.
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. solainer Opublikowano 22 Maja 2024 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 22 Maja 2024 Poprawiłem ten dzióbek. Chyba lepiej nie będzie. W między czasie gotowe już elementy pokrywam tkaniną szklaną i wstępnie szlifuję. Najwięcej zabawy jest z kopytem ale powoli zaczyna wyglądać. 8
solainer Opublikowano 23 Maja 2024 Autor Opublikowano 23 Maja 2024 6 godzin temu, Grifon napisał: A co z tym projektem? Kadłub wystawiłem przed dom przy okazji wywozu gabarytów ale nie doczekał śmieciarki bo ktoś go zawinął ledwo po tym jak go wyniosłem. Tak czy inaczej projekt został porzucony.
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. solainer Opublikowano 3 Czerwca 2024 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 3 Czerwca 2024 Buduję powoli dalej. Zrobiłem wloty powietrza, wykończyłem ster kierunku i zrobiłem pierwszy detal na pokrywie silnika. Wywierciłem też otwory pod lufy działek. Aby to wyszło jak należy posłużyłem się wydrukowanym szablonem. Pomysł był naprawdę dobry bo wyszło to tak jak sobie wymarzyłem. Wyszlifowałem najlepiej jak umiałem kopyto owiewki. Niebawem przymiarki do wytłoczenia. W jakiej temperaturze grzejecie vivak? Nigdy nie tłoczyłem tak dużego elementu i mam pewne obawy. 11
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. solainer Opublikowano 20 Sierpnia 2024 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 20 Sierpnia 2024 W ślimaczym tempie podążam do przodu. Obróciłem kadłub na plecy i zająłem się spodem. Pokryłem kadłub tkanina 48 g. Zrobiłem laminowane klapy, drzwi podwoziowe i hamulce tak by model miał pełną mechanizację. W planach Ziroliego nie klap podkadłubowych i hamulców także to dodałem od siebie. Klapy mam praktycznie gotowe i w podobny sposób mam zamiar zrobić hamulce. Aby trochę wzmocnić poszatkowany kadłub wnęki będą pełne ale zamknę je dopiero po dopasowaniu napędów abym miał łatwiejszy dostęp. 10 1
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. solainer Opublikowano 14 Września 2024 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 14 Września 2024 Posiedziałem troszkę przy modelu i udało mi się zrobić przednie drzwi podwoziowe i hamulce. Długo myślałem jak zrobić sensowny zawias do hamulców i okazało się że najprostsze rozwiązanie jest najlepsze. Użyłem zawiasów palcowych 5mm zeszlifowanych z jednej strony tak aby po utopieniu zawiasu na równo z kadłubem hamulec leżał na 0. Działa super i pasuje jak należy. Do wywiercenia równo otworów w hamulcach posłużyłem się uprzednio przygotowanym szablonem. Jeszcze tylko trzeba zrobić drzwi podwozia głównego i spód kadłuba będzie gotowy. 17 1
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. solainer Opublikowano 19 Września 2024 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 19 Września 2024 Można powiedzieć że uporałem się ze spodem kadłuba. Wszystkie ruchome elementy są spasowane i otwierają się i zamykają prawidłowo. Wylaminowałem też płozę na ogonie która mieści w sobie hak. Poprawiłem również wnętrze klap na tyle że teraz wyglądają prawie jak wyglądać powinny. W następnych dniach biorę się za grzbiet. Tam za wiele nie mam do zrobienia, wystarczy pokryć tkaniną i kadłub będzie gotowy do położenia szpachlówki. 13
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. solainer Opublikowano 2 Października 2024 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 2 Października 2024 Jako że amatorsko laminowane elementy na spodzie kadłuba wyszły mi dość dobrze to postanowiłem też zaszaleć na górze i zrobiłem z laminatu całą pokrywę kadłuba wraz z ramką kabiny. Na zdjęciu widoczna jest częściowo wycięta ramka pod oszklenie. Gdyby nie kurier DPD to oszklenie też bym już miał gotowe ale przewoźnik tak potraktował paczkę z moim kopytem i gotowymi wytłoczkamytłoczkami że niestety ale trzeba robić wszytko od nowa. Paczka wyglądała jakby wpadła pod jadący pociąg. Przy okazji wybrałem też malowanie dla mojego modelu. Będzie z numerem 209. Kupiłem plastikowy model na którym będę się wzorował przy malowaniu i doborze kolorów. 6
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. solainer Opublikowano 4 Października 2024 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 4 Października 2024 I ramką kabiny wycięta jak należy. Gdyby nie wgnieciona szyba było by już po temacie a tak trzeba jeszcze naprawić kopyto i wytłoczyć szybę jeszcze raz. Pocieszam się tym że przednia część nie jest uszkodzona i gdyby podzielił oszklenie to wystarczy naprawić tylko część kopyta co znacznie zmniejszy zakres prac. Całość prezentuje się całkiem dobrze. Muszę tylko zrobić jeszcze jakieś sensowne zamknięcie i mogę przystąpić do najgorszego etapu czy szpachlowanie i szlifowanie aż do skutku. Na zdjęciu niżej widać skutki fachowego doręczenia paczki. 9 1
JacekCichy Opublikowano 6 Października 2024 Opublikowano 6 Października 2024 Moze to dziwny pomysl, ale zamiast od razu tloczyc moze wystarczyl by jakis otoczak od spodu zeby podpasowal symetrycznie pod zagięcie po drugiej stronie szyby i zelazko przez warstwe materialu zeby bardzo nie grzalo od razu i moze sie podprostuje. Chyba ze skurcz da o sobie znac ale moze sie uda, ja bym probowal na poczatek jakiegos szybkiego fix-a
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. solainer Opublikowano 10 Października 2024 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 10 Października 2024 W dniu 6.10.2024 o 21:57, JacekCichy napisał: Moze to dziwny pomysl, ale zamiast od razu tloczyc moze wystarczyl by jakis otoczak od spodu zeby podpasowal symetrycznie pod zagięcie po drugiej stronie szyby i zelazko przez warstwe materialu zeby bardzo nie grzalo od razu i moze sie podprostuje. Nie da rady jest na tyle mocno załamana że materiał jest jak na pogiętej butelce. Krawędzie są ostre i podgrzewanie nic nie poza większym skurczem. Buduje dalej. Dziś przyszła pora na pierwszy szlif. Przyznam że wyszło fajnie, tkanina dobrze przywarła do drewna poza małym przetarciem na łączeniu płata z kadłubem. Musiała tam minimalnie się naciągnąć przy nakładaniu i po prostu tego nie zauważyłem. Jutro położę drugą warstwę szpachlówki i będzie widać z czym mamy doczynienia ale jestem dobrej myśli. 10 1
Rekomendowane odpowiedzi