endriuRC Opublikowano 23 Listopada 2023 Opublikowano 23 Listopada 2023 Na początku swojej przygody z modelarstwem czyli jakieś 13lat temu każdy budował ten model, również zbudowałem ale nigdy nie udało się go ulotnić. Po długich przemyśleniach pojechałem do drukarni wydrukowałem plany odebrałem paczkę z modelemax no i zacząłem wycinać pomalutku. Pierwsze padło na statecznik pionowy i ster kierunku 3
ToMarkov Opublikowano 23 Listopada 2023 Opublikowano 23 Listopada 2023 To również był moj pierwszy model, bez lotek. Latał, rozbijałem, kleiłem znowu latał ale do dziś pamiętam dzień kiedy udało mi się wystartować i wylądować kompletnie sobie nie radziłem ze sterowaniem przy nawet lekkim wietrze. Czy robisz wersję z lotkami ? Jak wykonczysz model ? Papierem + lakier?
Patryk Sokol Opublikowano 23 Listopada 2023 Opublikowano 23 Listopada 2023 Uuu... Klasyk Sam nigdy nie miałem (ja się uczyłem latać przed jego czasami), ale masę ich oblatywałem. Bardzo wdzięczny model
endriuRC Opublikowano 23 Listopada 2023 Autor Opublikowano 23 Listopada 2023 W dniu 23.11.2023 o 21:50, wother napisał: To również był moj pierwszy model, bez lotek. Latał, rozbijałem, kleiłem znowu latał ale do dziś pamiętam dzień kiedy udało mi się wystartować i wylądować kompletnie sobie nie radziłem ze sterowaniem przy nawet lekkim wietrze. Czy robisz wersję z lotkami ? Jak wykonczysz model ? Papierem + lakier? Model będzie miał lotki. Jak kończę model ? Raczej spray w puszce + taśma pakowa na natarciu skrzydeł. Jeszcze nie mam pomysłu jak pomalować Edit Pierwsza połowka kadłuba rozpoczęta Wkleiłem sosnę w pierwszą połówkę kadłuba oto efekt Edit Udało mi się dzisiaj zrobić prawą stronę kadłuba na gotowo + w statecznik poziomy wkleiłem listwę sosnową Edit. W stery wysokości wkleiłem bagnet łączący prawą i lewą lotkę Jak.klej wyschnie cały statecznik poziomy zostanie wyszlifowany wraz z listewką.
endriuRC Opublikowano 29 Listopada 2023 Autor Opublikowano 29 Listopada 2023 Dzisiaj z rana rozpocząłem budowę drugiej połówki kadłuba (lewej) Wyciąłem z depronu 5mm lewą stronę kadłuba, na niej odrysowałem linię gdzie pójdą listwy sosnowe w tym samym czasie dwie listwy sosnowe 6x2 skleiłem razem (na tych listwach będzie się trzymało skrzydło ) Na sklejkę 3mm nakleiłem wzorkini bagnetów na skrzydła i wręgi silnika. Listwy 6x2 które razem skleiłem zostały wklejone w kadłub czekam aż klej wyschnie i zabieram się dalej do roboty No i lewa połówka kadłuba wyrzeźbiona No to teraz ok 24h godzin przerwy od budowy na dziś było by tyle... Jestem zadowolony z efektu. 3
endriuRC Opublikowano 2 Grudnia 2023 Autor Opublikowano 2 Grudnia 2023 Sobota wieczór po całym dniu jazdy w korkach spowodowanych śnieżycą (Austria) mam ochotę tylko na wycięcie szablonów żeberek i dźwigarów. Wolę zrobić mniej a dokładniej. Edit. Dźwigary są już wycięte, żeberka w trakcie
endriuRC Opublikowano 14 Grudnia 2023 Autor Opublikowano 14 Grudnia 2023 Wracam po długiej nieobecności w budowie Udało mi się dzisiaj wyciąć na jaskółce wręgi silnikową i dwa bagnety na skrzydło. Wkleiłem w kadłub wręge + dół klejem polimerowym a wręge silnikową wręgą silnikową wkleiłem na żywice epoxy 30min. Powoli do przodu efekt coraz bardziej widoczny. Myślałem że do świąt kadłub będzie gotowy wraz z podwoziem lecz niestety tak nie będzie. Mówi się trudno 2
endriuRC Opublikowano 21 Grudnia 2023 Autor Opublikowano 21 Grudnia 2023 Kolejny etap budowy za mną. 3
endriuRC Opublikowano 7 Stycznia Autor Opublikowano 7 Stycznia Dzień dobry w Nowym 2024 roku Dzisiaj znalazłem chwilke czasu i wkleiłem statecznik poziomy 2
Vesla Opublikowano 7 Stycznia Opublikowano 7 Stycznia Małymi krokami ale do przodu. Świetnie to wygląda. Planujesz malowanie? 1
endriuRC Opublikowano 8 Stycznia Autor Opublikowano 8 Stycznia 9 godzin temu, Vesla napisał: Małymi krokami ale do przodu. Świetnie to wygląda. Planujesz malowanie? Malował będę po oblocie. Nie mogę się zdecydować ostatecznie jaki będzie kolorek. W sobotę udało się wygiąć podwozie 2
endriuRC Opublikowano 14 Stycznia Autor Opublikowano 14 Stycznia Pólka na serwa wklejone wraz z statecznikiem pionowym. Serwa to lklasyczne TowerPro Sg90 1
model Opublikowano 18 Stycznia Opublikowano 18 Stycznia To mocowanko skrzydła do kadłuba bym zmienił ( chodzi o wystające listwy z przodu) tam gdzie ci się u góry schodzą listewki, ja bym przewiercił i dał listwę okraglą żeby wystawała po bokach tak około 2 cm żeby potem gumę do mocowania skrzydła było łatwo założyć. Same korzyści będą z tego rozwiązania zaufaj mi ( swego czasu przerabiałem 4 kadłuby RWD.
Rekomendowane odpowiedzi