ToMarkov Opublikowano 28 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 1 godzinę temu, kulfon250 napisał: Ten model folii ma to do siebie, że jak ktos umie, to można nim robić cuda... Zgadza się, bardzo dobrze się to klei i naciąga. Nie mam zbytnio wprawy w oklejaniu ale tu idzie bezproblemowo .... jak narazie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 29 Stycznia Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia Jako że już masz na ukończeniu budowę polecam książkę do kupienia w ML w Krakowie o tym szybowcu . Rewelacyjnie wydana ! Świetne grafiki, ilustracje po prostu rewelacja. Może coś się przyda ;). 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMarkov Opublikowano 29 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia Teraz, young napisał: Jako że już masz na ukończeniu budowę polecam książkę do kupienia w ML w Krakowie o tym szybowcu . Widziałem właśnie tą pozycję gdy przeglądałem ostatnio zasoby na stronie ML. Mam też zamiar się wybrać niedługo do Muzeum więc z pewnością na będę książkę o Komarze. Co do budowy to raczej bym określił że jestem na początku ale z ambicjami skończyć i oblatac w tym sezonie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. ToMarkov Opublikowano 8 Lutego Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 8 Lutego Prawe skrzydło prawie gotowe. Zostało do zrobienia : listwa natarcia , nakładki na żeberka, hamulce i okleic. 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 8 Lutego Udostępnij Opublikowano 8 Lutego Pięknie to wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. ToMarkov Opublikowano 18 Marca Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 18 Marca Przymierzylem dziś skrzydła, pasują dobrze , zero luzów a jeszcze dojdą zastrzały. Zrobiony napęd pull pull na SK , powklejane mocowania zastrzałów, półki w kokpicie i powoli zamykam kadłub balsa, idę od ogona bo ciągle szukam napędu. Powoli ale do przodu 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 18 Marca Udostępnij Opublikowano 18 Marca https://nastik.pl/produkt/xpower-xc4226-12-ls-long-shaft/ https://nastik.pl/produkt/dualsky-glider-xm4255egl-10/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_433 Opublikowano 18 Marca Udostępnij Opublikowano 18 Marca PW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek 77 Opublikowano 19 Marca Udostępnij Opublikowano 19 Marca U mnie sprawdził się taki napęd: Wychodzi niedrogo jeśli ma się dostęp do tokarki, bo trzeba wytoczyć tuleję (z teflonu) którą się wkleja w kadłub. Silnik Surpass hobby C4130-435KV łopatki 18x9 regulator chyba YEP 80 A zasilanie 4S - 2x 2700mAh. Teraz zdemontowałem bo mam dostęp do holówki. Mój model ( 5 kg ) wyrywało z ręki ? myślę że w Twoim też by się coś podobnego spokojnie sprawdziło. Wózka do startu z filmiku mogę się pozbyć, bo wolę rzucać ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMarkov Opublikowano 24 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca W dniu 19.03.2024 o 20:38, Tomek 77 napisał: Silnik Surpass hobby C4130-435KV łopatki 18x9 regulator chyba YEP 80 A zasilanie 4S - 2x 2700mAh. Dzięki , to faktycznie zestaw który pozwoliłby zaoszczędzić kilka zł. Sposób z przedłużeniem wału i dodatkowym łożyskiem wydaje się być najrozsądniejszym rozwiązaniem w tym przypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMarkov Opublikowano 23 Lipca Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca Komar buduje się swoim tempem. Na chwilę obecną prezentuje się tak: Kadłub prawie gotowy, będę go laminowal tkanina 42g i pokrywał oratexem. Komar ma już silnik Surpass 435kV i dostanie prawdopodobnie pakiet 5S lub 6S jeśli będzie chciał więcej "żarcia". Skrzydła są niemal gotowe. Czekam na ostatnie serwa do hamulców i będę również je pokrywał oratexem , kolor jak widać na ogonie. Trochę dłubie przy kabince pilota, zegary itp. Oblot chciałbym wykonać jeszcze w tym roku, trochę budżet już kuleje ale damy radę. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 23 Lipca Udostępnij Opublikowano 23 Lipca Piekna robota.Chciałbym tak potrafić budować. Powodzenia w daszej pracy .Widać full profeska.👍 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 23 Lipca Udostępnij Opublikowano 23 Lipca Jakiej bejcy używałeś ? Firma kolor ? Bo fajny efekt wyszedł . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMarkov Opublikowano 23 Lipca Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 7 minut temu, young napisał: Jakiej bejcy używałeś ? Firma kolor ? Bo fajny efekt wyszedł . Użyłem Tikkurilla Valtti Complete - kolor AmberTeak. Używam tego do malowania drewnianych elementów na zewnątrz domu. Polecam produkt bo super się nakłada i jest dość trwały. Trochę mi zostało w puszce i trafił do Komara fajnie postarzał wnętrze kabinki. 28 minut temu, Ares napisał: Piekna robota Dzięki, choć uważam że do profesji to jeszcze lata świetlne. Po prostu się nie spieszę i wtedy jakoś lepiej wychodzi. 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. ToMarkov Opublikowano 29 Września Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 29 Września Komar zaczyna nabierać kolorów. W zasadzie zostało pokryć model, wyregulować, dokupić baterie i spróbować oblatac. Myślę że po oblocie jak wszystko będzie ok, dostanie znaki rej i inne "ozdobniki". Z racji że kupiłem cały zapas foli i z moich obliczeń jest na styk muszę ją oszczędzać , dlatego kadłub pokryłem kilkoma kawałkami a łączenia zamaskowane "zygzakami" . Przymierzała się również Barbie ale ona jest trochę z innej epoki więc będzie trzeba ją ubrać w jakąś huste. Udało się również trochę zrobić przy kokpicie. Cdn. 7 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wlodeklis Opublikowano 30 Września Udostępnij Opublikowano 30 Września Ciekawa a zarazem prosta opcja startu. R-04 _Szittya_ landing gear throw down after take-off ..mp4 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 30 Września Udostępnij Opublikowano 30 Września A nie prościej z wózka? Bez konieczności kolejnego serwa i problemów z wyważeniem z/ i bez podwozia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulfon250 Opublikowano 30 Września Udostępnij Opublikowano 30 Września A jeszcze prościej hol startowy https://www.facebook.com/modelerckulfona/videos/851163153283135/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wlodeklis Opublikowano 1 Października Udostępnij Opublikowano 1 Października Hol ok, ale Komarem z wózka to chyba nie tak prosto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMarkov Opublikowano 7 Października Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października W dniu 1.10.2024 o 14:49, wlodeklis napisał: Hol ok, ale Komarem z wózka to chyba nie tak prosto. Tak, problemem mogą być zastrzały. Oblot będzie z silnika z ręki. Na chwilę obecną zostało: okleic klapki hamulców , wyważyć , poustawiać odpowiednio wychylenia i kąty. Obecnie przeprowadzam testy napędu na ziemi. Waga bez pakietów wyszła 5380g, model jest jeszcze nie wyważony. Z tego co już wiem to około 500g ołowiu będzie potrzebne !! Czyli do lotu oscylować będzie w granicy 6500g. Podczas testów silnika regulator wydaje taki dźwięk jak na filmie. Dzieje się tak w momencie gdy zdejmę gaz ale nie całkowicie na 0. Silnik się zatrzyma i wydaje taki dźwięk. Gdy zamknę gaz na 0 odrazy to nie ma tego dźwięku. Czy to jest związane z ustawieniem hamulca ? Nigdy wcześniej sie z tym dźwiękiem nie spotkałem. Regulator to YEP80A.mimi VID_20241007_182858.mp4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi