ToMarkov Opublikowano 28 Stycznia Autor Opublikowano 28 Stycznia 1 godzinę temu, kulfon250 napisał: Ten model folii ma to do siebie, że jak ktos umie, to można nim robić cuda... Zgadza się, bardzo dobrze się to klei i naciąga. Nie mam zbytnio wprawy w oklejaniu ale tu idzie bezproblemowo .... jak narazie
young Opublikowano 29 Stycznia Opublikowano 29 Stycznia Jako że już masz na ukończeniu budowę polecam książkę do kupienia w ML w Krakowie o tym szybowcu . Rewelacyjnie wydana ! Świetne grafiki, ilustracje po prostu rewelacja. Może coś się przyda ;). 3
ToMarkov Opublikowano 29 Stycznia Autor Opublikowano 29 Stycznia Teraz, young napisał: Jako że już masz na ukończeniu budowę polecam książkę do kupienia w ML w Krakowie o tym szybowcu . Widziałem właśnie tą pozycję gdy przeglądałem ostatnio zasoby na stronie ML. Mam też zamiar się wybrać niedługo do Muzeum więc z pewnością na będę książkę o Komarze. Co do budowy to raczej bym określił że jestem na początku ale z ambicjami skończyć i oblatac w tym sezonie. 1
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. ToMarkov Opublikowano 8 Lutego Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 8 Lutego Prawe skrzydło prawie gotowe. Zostało do zrobienia : listwa natarcia , nakładki na żeberka, hamulce i okleic. 6
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. ToMarkov Opublikowano 18 Marca Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 18 Marca Przymierzylem dziś skrzydła, pasują dobrze , zero luzów a jeszcze dojdą zastrzały. Zrobiony napęd pull pull na SK , powklejane mocowania zastrzałów, półki w kokpicie i powoli zamykam kadłub balsa, idę od ogona bo ciągle szukam napędu. Powoli ale do przodu 5
robas69 Opublikowano 18 Marca Opublikowano 18 Marca https://nastik.pl/produkt/xpower-xc4226-12-ls-long-shaft/ https://nastik.pl/produkt/dualsky-glider-xm4255egl-10/
Tomek 77 Opublikowano 19 Marca Opublikowano 19 Marca U mnie sprawdził się taki napęd: Wychodzi niedrogo jeśli ma się dostęp do tokarki, bo trzeba wytoczyć tuleję (z teflonu) którą się wkleja w kadłub. Silnik Surpass hobby C4130-435KV łopatki 18x9 regulator chyba YEP 80 A zasilanie 4S - 2x 2700mAh. Teraz zdemontowałem bo mam dostęp do holówki. Mój model ( 5 kg ) wyrywało z ręki ? myślę że w Twoim też by się coś podobnego spokojnie sprawdziło. Wózka do startu z filmiku mogę się pozbyć, bo wolę rzucać ? Pozdrawiam
ToMarkov Opublikowano 24 Marca Autor Opublikowano 24 Marca W dniu 19.03.2024 o 20:38, Tomek 77 napisał: Silnik Surpass hobby C4130-435KV łopatki 18x9 regulator chyba YEP 80 A zasilanie 4S - 2x 2700mAh. Dzięki , to faktycznie zestaw który pozwoliłby zaoszczędzić kilka zł. Sposób z przedłużeniem wału i dodatkowym łożyskiem wydaje się być najrozsądniejszym rozwiązaniem w tym przypadku.
ToMarkov Opublikowano 23 Lipca Autor Opublikowano 23 Lipca Komar buduje się swoim tempem. Na chwilę obecną prezentuje się tak: Kadłub prawie gotowy, będę go laminowal tkanina 42g i pokrywał oratexem. Komar ma już silnik Surpass 435kV i dostanie prawdopodobnie pakiet 5S lub 6S jeśli będzie chciał więcej "żarcia". Skrzydła są niemal gotowe. Czekam na ostatnie serwa do hamulców i będę również je pokrywał oratexem , kolor jak widać na ogonie. Trochę dłubie przy kabince pilota, zegary itp. Oblot chciałbym wykonać jeszcze w tym roku, trochę budżet już kuleje ale damy radę. 4
Ares Opublikowano 23 Lipca Opublikowano 23 Lipca Piekna robota.Chciałbym tak potrafić budować. Powodzenia w daszej pracy .Widać full profeska.👍
young Opublikowano 23 Lipca Opublikowano 23 Lipca Jakiej bejcy używałeś ? Firma kolor ? Bo fajny efekt wyszedł .
ToMarkov Opublikowano 23 Lipca Autor Opublikowano 23 Lipca 7 minut temu, young napisał: Jakiej bejcy używałeś ? Firma kolor ? Bo fajny efekt wyszedł . Użyłem Tikkurilla Valtti Complete - kolor AmberTeak. Używam tego do malowania drewnianych elementów na zewnątrz domu. Polecam produkt bo super się nakłada i jest dość trwały. Trochę mi zostało w puszce i trafił do Komara fajnie postarzał wnętrze kabinki. 28 minut temu, Ares napisał: Piekna robota Dzięki, choć uważam że do profesji to jeszcze lata świetlne. Po prostu się nie spieszę i wtedy jakoś lepiej wychodzi. 1 1
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. ToMarkov Opublikowano 29 Września Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 29 Września Komar zaczyna nabierać kolorów. W zasadzie zostało pokryć model, wyregulować, dokupić baterie i spróbować oblatac. Myślę że po oblocie jak wszystko będzie ok, dostanie znaki rej i inne "ozdobniki". Z racji że kupiłem cały zapas foli i z moich obliczeń jest na styk muszę ją oszczędzać , dlatego kadłub pokryłem kilkoma kawałkami a łączenia zamaskowane "zygzakami" . Przymierzała się również Barbie ale ona jest trochę z innej epoki więc będzie trzeba ją ubrać w jakąś huste. Udało się również trochę zrobić przy kokpicie. Cdn. 7 1
wlodeklis Opublikowano 30 Września Opublikowano 30 Września Ciekawa a zarazem prosta opcja startu. R-04 _Szittya_ landing gear throw down after take-off ..mp4 3
robas69 Opublikowano 30 Września Opublikowano 30 Września A nie prościej z wózka? Bez konieczności kolejnego serwa i problemów z wyważeniem z/ i bez podwozia.
kulfon250 Opublikowano 30 Września Opublikowano 30 Września A jeszcze prościej hol startowy https://www.facebook.com/modelerckulfona/videos/851163153283135/
wlodeklis Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października Hol ok, ale Komarem z wózka to chyba nie tak prosto.
ToMarkov Opublikowano 7 Października Autor Opublikowano 7 Października W dniu 1.10.2024 o 14:49, wlodeklis napisał: Hol ok, ale Komarem z wózka to chyba nie tak prosto. Tak, problemem mogą być zastrzały. Oblot będzie z silnika z ręki. Na chwilę obecną zostało: okleic klapki hamulców , wyważyć , poustawiać odpowiednio wychylenia i kąty. Obecnie przeprowadzam testy napędu na ziemi. Waga bez pakietów wyszła 5380g, model jest jeszcze nie wyważony. Z tego co już wiem to około 500g ołowiu będzie potrzebne !! Czyli do lotu oscylować będzie w granicy 6500g. Podczas testów silnika regulator wydaje taki dźwięk jak na filmie. Dzieje się tak w momencie gdy zdejmę gaz ale nie całkowicie na 0. Silnik się zatrzyma i wydaje taki dźwięk. Gdy zamknę gaz na 0 odrazy to nie ma tego dźwięku. Czy to jest związane z ustawieniem hamulca ? Nigdy wcześniej sie z tym dźwiękiem nie spotkałem. Regulator to YEP80A.mimi VID_20241007_182858.mp4
Rekomendowane odpowiedzi