Barlu Opublikowano 7 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2009 Jakoś mnie naszło na coś 3D (następce turboravena): Stan w 100% surowy (jezscze przed szlifowaniem) Jestem zły na siebie, bo wyciąłem otwory na "boczny kadłub" 6mm a depron mam 5mm :crazy: Ale już mam pomysł jak to zatuszować :mrgreen: [o tym później, po złożeniu go w całość] PS: Rozpiętość 98cm :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcus Opublikowano 7 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2009 życzę powodzenia w budowie, którą będę obserwował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł R Opublikowano 7 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2009 Po toto-0 którego robię ten bedzie drugi. Masz już dwóch obserwatorów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jary14 Opublikowano 7 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2009 Jestem zły na siebie, bo wyciąłem otwory na "boczny kadłub" 6mm a depron mam 5mm :crazy: No rzeczywiście głupi błąd... ale sobie poradzisz :jupi: P.S masz następnego kibica xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 8 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2009 Po prostu zalej te otwory uhu porem do styropianu i będzie elegancko, model nabierze sztywności a klej z tego co pamiętam jest przezroczysty i jak się go chce usunąć to nie ma z tym problemu. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 8 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2009 Nie mam uhu por, niestety wszystko kleje polimerem :shock: Ale daje radę... Rzeczy "maskujące" które chcę dodać to będą takie "podłużniki" z depronu [3mm o ile znajdę, jak nie to 5mm] usztywniające i ustawiające poprawnie konstrukcję... Chyba wiadomo o co chodzi, dojdzie max 20g na tym a model będzie bardzo sztywny :mrgreen: PS: gruchu124 skoro jest przezroczysty to rzeczywiście mi zamaskuje :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 8 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2009 Po prostu zalej te otwory uhu porem do styropianu i będzie elegancko, model nabierze sztywności a klej z tego co pamiętam jest przezroczysty i jak się go chce usunąć to nie ma z tym problemu. :wink: Co jak co ale ta rada Ci nie wyszła. Uhu por nie nadaje się w żadnym wypadku jako wypełniacz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 8 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2009 Barlu - dotnij paski 1mm z depronu i wklej, albo poliuretan zostaje. Albo - plaskownik weglowy - wagowo w miare, a i sztywnosci nabierze . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 8 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2009 Wojtass_nt gdybyś zrobił 7 shock'ów wiedział byś o czym mówię, nie mówię że się on nadaje do zalewania nie wiadomo jak wielkich dziur, chodzi mi tutaj o miejsce łączenia poziomej części kadłuba z dolną częścią kadłuba pionowego [ chyba w miarę zrozumiale :wink: ] Obrazek : Ja tak robię i kadłub jest baaaaaardzo sztywny. Nawet przy bardzo szybkim rolling harier się nie gnie. Ja bym jeszcze dał zastrzały pomiędzy kierunkiem a wysokością. (w końcu ten model ma być do 3d więc musi być sztywny) S: gruchu124 skoro jest przezroczysty to rzeczywiście mi zamaskuje :roll: No chyba że ten model będzie to oglądania pod lupą zamiast do latania :wink: w locie to gwarantuje tobie, że nie dojrzysz że tam się znajduje klej. :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 8 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2009 Barlu - dotnij paski 1mm z depronu i wklej, albo poliuretan zostaje.Albo - plaskownik weglowy - wagowo w miare, a i sztywnosci nabierze . No właśnie myślałem nad paskami albo nad "podłużnikami" z depronu. Przykleję paski 5x5mm i zeszlifuje. Tak będzie ładnie [węglowych płaskowników nie mam] A chciałem zrobić tak: A robię tak [nie nada to wiele sztywności, o ile coś nada, ale wyglądać będzie OK]: EDIT: Jednak zrobię te pierwsze, gdyż kadłub się lekko zwichrował i muszę go naprostować czymś :twisted: EDIT 2: Doszło parę nowinek, tak wygląda model w stanie 80%, gdyż stery są jezscze nie przymocowane i nie zeszlifowane odpowiednio [tylko do zdjęcia przyczepione], oraz boczki wzmacniające będę musiał jakoś oszlifować by to wyglądało. Jeszcze pozostało także, łoże silnika do wycięcia i wklejenia oraz ostateczna kosmetyka po wyschnięciu w 100% kleju :faja: Myślę jutro to skończyć... Dziwi mnie jeden mankament, który już pewnie zauważyliście, są to szczeliny miedzy lotkami. Skalowałem cały model, a wyszło mi tak, mimo iż lotki też zostały odpowiednio wyskalowane [nie mogłem pominąc bo by cały model wyszedł niewymiarowo]. Nie wiem co się stało, ale zostawię tak. Nie jest to makieta, jeśli w locie się nie sprawdzą wytnę nowe. PS: dziś może naklejki sobie przykleję niektóre jeszcze :devil: PS2: Samym rowingiem dam rade wzmocnić statecznik poziomy? :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 8 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2009 Wez no popraw te lotki... :roll: - 10 minut roboty - nie dosc, ze wizualnie lepiej to i skutecznosc wieksza - w zawisach tylko czesc lotki najblizej kadluba dziala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 8 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2009 OK. Jeśli depronu starczy wytnę nowe, jak nie, będę musiał jakoś "dosztukować" :mrgreen: [dotnę tę część węższą, bo będą te lotki za szerokie i będzie niezgrabny model] EDIT: Lotki będą nowe i tak jak mówię nie szersza cześć będzie wydłużona a węższa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 8 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2009 A ja się zapytam-możesz podać nazwę handlową tych paneli? Szukam tego kolorku, bo mi do innego modelu brakuje, ale kupiłem go kiedyś przypadkiem i nie zapytałem o nazwę i producenta. A teraz szukam takiego pomarańczowego... :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 9 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 Niestety nie znam, chciałem zapytać ojca ale jego nie ma cały dzień. Model dziś chciałem odznaczyć, by łatwiej się latało, wyszły z tego dwie rzeczy: 1) Tak ro wygląda od spodu: 2) Przy naklejaniu tak manewrowałem że łokciem uderzyłem na tyle mocno w statecznik że się urwał :evil: Sklejony i wzmocniony 2. pręcikami węglowymi: [po wyschnięciu postaram się to bardzie zatuszować, mimo iż z odległości 30cm nie widać ani trochę. A boczki jeszcze są nie zeszlifowane jak widać, i nadmiar kleju jeszcze jest] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 10 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2009 Witam. Korzystając z gościnności Bartka opiszę swojego EDGA. Zainspirowany tematem Norberta o ,,pancernym EDGU,, i korzystając z linku zamieszczonego przez Sudika wziąłem się za robotę. Statecznik pionowy Lotki i statecznik poziomy Wszystkie elementy modelu już oklejone kolorową taśmą pakową. A tak wygląda sklejony w całość Wszystkie elementy wycięte zostały z podkładu pod panele 6mm. Przód kadłuba (niebieski) okleiłem obustronnie sklejką 0,5mm. Pozdrawiam Adam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 10 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2009 Jak dla mnie bomba Patrząc na pana a mój, to niebo a ziemia :oops: Gratuluje! PS: Dziś oszlifuję boczki wzmacniające z tego polimeru i kantów, oraz dam łoże silnika :jupi: [zdjęcia jak skończę] A pan jakie wyposażenie zastosuje? EDIT: Już wiem jedno że szlifowanie tych boczków mija się z sensem. Chciałem zeszlifować tylko spaskudziłem, niby mało widocznie ale spaskudziłem [podrapał mi papier boczki kadłuba przy miejscu klejenia boczków wzmacniających] :evil: :evil: :evil: A więc muszą zostać tak jak są :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 10 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2009 Barlu - Na stronie kolego Motylastego, "Baterflajowy Świat" jest artykuł o "paskudkach". Warto przeczytać i potem tylko pamiętać, że nikt nas nie goni i spokojnie robić swoje. Mój pierwszy deproniaczek był taką paskudą, że w zasadzie ziemia go sama odpychała. :devil: Nastepny modelik, ta Aeronca ze stopki, jest już dużo, dużo bardziej akceptowalna. Na tyle, że rodzina od kilku tygodni wywiera na mnie presję, żebym go pod sufitem powiesił i nie psuł... :wink: Należy po prostu przyłożyć się do pracy. Taśmowa produkcja to na wschodzie, dla zarobku, a hobby należy pielęgnować. :jupi: Zobaczysz - następny będzie już ładniejszy. PS - zapytałeś się może o nazwę tych paneli? :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_F3J Opublikowano 10 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2009 ahaweto, Fajny bardzo ten pana Edge Widać staranne i dokładne wykonanie Tak sam jak u Bartka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 10 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2009 Barlu - Na stronie kolego Motylastego, "Baterflajowy Świat" jest artykuł o "paskudkach". Warto przeczytać i potem tylko pamiętać, że nikt nas nie goni i spokojnie robić swoje.Mój pierwszy deproniaczek był taką paskudą, że w zasadzie ziemia go sama odpychała. :devil: Nastepny modelik, ta Aeronca ze stopki, jest już dużo, dużo bardziej akceptowalna. Na tyle, że rodzina od kilku tygodni wywiera na mnie presję, żebym go pod sufitem powiesił i nie psuł... :wink: Należy po prostu przyłożyć się do pracy. Taśmowa produkcja to na wschodzie, dla zarobku, a hobby należy pielęgnować. :jupi: Zobaczysz - następny będzie już ładniejszy. PS - zapytałeś się może o nazwę tych paneli? :twisted: Nie chodzi tu o jakieś "zepsucie" tego, po prostu rysnąłem i to dość głęboko w 3 miejscach, nie widać tego zbytnio, ale w pamięci pozostanie Niestety nie zapytałem... Ojciec ciągle pracuje i się mijamy, ja do szkoły on do domu ja do domu on do pracy. Myślę że wieczorem zapytam i dam znać, chociaż wątpię by znał :twisted: Dzięki Piotrek, ale na pochwałach nie zaprzestanę i co rusz będzie lepiej, tak myślę i z taką nadzieją będę robił kolejny model [mam nadzieję że słowa madriana się sprawdzą "Zobaczysz - następny będzie już ładniejszy"] :wink: EDIT: Niestety tatko nie wie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 10 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2009 Witam. Bartek na forum mówimy sobie po imieniu. W EDGU użyłem odbiornika Hitec HFD-06MN. Niestety nie byłem z niego zadowolony. zdarzały się szarpnięcia sterami w powietrzu. Regulator TP 25A. Serwa 4x HXT900. Tak wygląda z przodu. Widok z góry. Widok ogólny. Silnik zastosowałem ten. http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=2111&Product_Name=TURNIGY_28-30-azj_14A_1100Kv_Brushless_Outrunner Akurat taki miałem wolny. Niestety okazał się za słaby.Model latał ale brakowało mu mocy. Nie zwracałem uwagi jaką wagę będzie miał i wyszedł chyba ciężko 550g. Plus minus 20g zależy od pakietu. Był to mój pierwszy krzyżak i chciałem zobaczyć jak lata model z płaskim skrzydłem. Skrzydło ma trzy listwy sosnowe 6x6mm (krawędź natarcia, druga w okolicy środka ciężkości i trzecia na końcu skrzydła przed lotką jako że tam listwa jest załamana dodatkowo jest krótka listwa która łączy je obie aby nie nastąpiło złamanie skrzydła w miejscu ich łączenia). Skrzydła są mocne. Przy ostrym wyjściu z nurkowania widać jak się wyginają do góry ale jeszcze nie pękły. Model jest teraz w drugich rękach i z mocniejszym silnikiem lata całkiem nieźle aż sam jestem zaskoczony. Pozdrawiam Adam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.