Barlu Opublikowano 7 Marca 2009 Opublikowano 7 Marca 2009 Jakoś mnie naszło na coś 3D (następce turboravena): Stan w 100% surowy (jezscze przed szlifowaniem) Jestem zły na siebie, bo wyciąłem otwory na "boczny kadłub" 6mm a depron mam 5mm :crazy: Ale już mam pomysł jak to zatuszować :mrgreen: [o tym później, po złożeniu go w całość] PS: Rozpiętość 98cm :devil:
Marcus Opublikowano 7 Marca 2009 Opublikowano 7 Marca 2009 życzę powodzenia w budowie, którą będę obserwował
Paweł R Opublikowano 7 Marca 2009 Opublikowano 7 Marca 2009 Po toto-0 którego robię ten bedzie drugi. Masz już dwóch obserwatorów
jary14 Opublikowano 7 Marca 2009 Opublikowano 7 Marca 2009 Jestem zły na siebie, bo wyciąłem otwory na "boczny kadłub" 6mm a depron mam 5mm :crazy: No rzeczywiście głupi błąd... ale sobie poradzisz :jupi: P.S masz następnego kibica xD
Gość Anonymous Opublikowano 8 Marca 2009 Opublikowano 8 Marca 2009 Po prostu zalej te otwory uhu porem do styropianu i będzie elegancko, model nabierze sztywności a klej z tego co pamiętam jest przezroczysty i jak się go chce usunąć to nie ma z tym problemu. :wink:
Barlu Opublikowano 8 Marca 2009 Autor Opublikowano 8 Marca 2009 Nie mam uhu por, niestety wszystko kleje polimerem :shock: Ale daje radę... Rzeczy "maskujące" które chcę dodać to będą takie "podłużniki" z depronu [3mm o ile znajdę, jak nie to 5mm] usztywniające i ustawiające poprawnie konstrukcję... Chyba wiadomo o co chodzi, dojdzie max 20g na tym a model będzie bardzo sztywny :mrgreen: PS: gruchu124 skoro jest przezroczysty to rzeczywiście mi zamaskuje :roll:
Wojtass_nt Opublikowano 8 Marca 2009 Opublikowano 8 Marca 2009 Po prostu zalej te otwory uhu porem do styropianu i będzie elegancko, model nabierze sztywności a klej z tego co pamiętam jest przezroczysty i jak się go chce usunąć to nie ma z tym problemu. :wink: Co jak co ale ta rada Ci nie wyszła. Uhu por nie nadaje się w żadnym wypadku jako wypełniacz.
mammuth Opublikowano 8 Marca 2009 Opublikowano 8 Marca 2009 Barlu - dotnij paski 1mm z depronu i wklej, albo poliuretan zostaje. Albo - plaskownik weglowy - wagowo w miare, a i sztywnosci nabierze .
Gość Anonymous Opublikowano 8 Marca 2009 Opublikowano 8 Marca 2009 Wojtass_nt gdybyś zrobił 7 shock'ów wiedział byś o czym mówię, nie mówię że się on nadaje do zalewania nie wiadomo jak wielkich dziur, chodzi mi tutaj o miejsce łączenia poziomej części kadłuba z dolną częścią kadłuba pionowego [ chyba w miarę zrozumiale :wink: ] Obrazek : Ja tak robię i kadłub jest baaaaaardzo sztywny. Nawet przy bardzo szybkim rolling harier się nie gnie. Ja bym jeszcze dał zastrzały pomiędzy kierunkiem a wysokością. (w końcu ten model ma być do 3d więc musi być sztywny) S: gruchu124 skoro jest przezroczysty to rzeczywiście mi zamaskuje :roll: No chyba że ten model będzie to oglądania pod lupą zamiast do latania :wink: w locie to gwarantuje tobie, że nie dojrzysz że tam się znajduje klej. :mrgreen:
Barlu Opublikowano 8 Marca 2009 Autor Opublikowano 8 Marca 2009 Barlu - dotnij paski 1mm z depronu i wklej, albo poliuretan zostaje.Albo - plaskownik weglowy - wagowo w miare, a i sztywnosci nabierze . No właśnie myślałem nad paskami albo nad "podłużnikami" z depronu. Przykleję paski 5x5mm i zeszlifuje. Tak będzie ładnie [węglowych płaskowników nie mam] A chciałem zrobić tak: A robię tak [nie nada to wiele sztywności, o ile coś nada, ale wyglądać będzie OK]: EDIT: Jednak zrobię te pierwsze, gdyż kadłub się lekko zwichrował i muszę go naprostować czymś :twisted: EDIT 2: Doszło parę nowinek, tak wygląda model w stanie 80%, gdyż stery są jezscze nie przymocowane i nie zeszlifowane odpowiednio [tylko do zdjęcia przyczepione], oraz boczki wzmacniające będę musiał jakoś oszlifować by to wyglądało. Jeszcze pozostało także, łoże silnika do wycięcia i wklejenia oraz ostateczna kosmetyka po wyschnięciu w 100% kleju :faja: Myślę jutro to skończyć... Dziwi mnie jeden mankament, który już pewnie zauważyliście, są to szczeliny miedzy lotkami. Skalowałem cały model, a wyszło mi tak, mimo iż lotki też zostały odpowiednio wyskalowane [nie mogłem pominąc bo by cały model wyszedł niewymiarowo]. Nie wiem co się stało, ale zostawię tak. Nie jest to makieta, jeśli w locie się nie sprawdzą wytnę nowe. PS: dziś może naklejki sobie przykleję niektóre jeszcze :devil: PS2: Samym rowingiem dam rade wzmocnić statecznik poziomy? :roll:
mammuth Opublikowano 8 Marca 2009 Opublikowano 8 Marca 2009 Wez no popraw te lotki... :roll: - 10 minut roboty - nie dosc, ze wizualnie lepiej to i skutecznosc wieksza - w zawisach tylko czesc lotki najblizej kadluba dziala.
Barlu Opublikowano 8 Marca 2009 Autor Opublikowano 8 Marca 2009 OK. Jeśli depronu starczy wytnę nowe, jak nie, będę musiał jakoś "dosztukować" :mrgreen: [dotnę tę część węższą, bo będą te lotki za szerokie i będzie niezgrabny model] EDIT: Lotki będą nowe i tak jak mówię nie szersza cześć będzie wydłużona a węższa
madrian Opublikowano 8 Marca 2009 Opublikowano 8 Marca 2009 A ja się zapytam-możesz podać nazwę handlową tych paneli? Szukam tego kolorku, bo mi do innego modelu brakuje, ale kupiłem go kiedyś przypadkiem i nie zapytałem o nazwę i producenta. A teraz szukam takiego pomarańczowego... :wink:
Barlu Opublikowano 9 Marca 2009 Autor Opublikowano 9 Marca 2009 Niestety nie znam, chciałem zapytać ojca ale jego nie ma cały dzień. Model dziś chciałem odznaczyć, by łatwiej się latało, wyszły z tego dwie rzeczy: 1) Tak ro wygląda od spodu: 2) Przy naklejaniu tak manewrowałem że łokciem uderzyłem na tyle mocno w statecznik że się urwał :evil: Sklejony i wzmocniony 2. pręcikami węglowymi: [po wyschnięciu postaram się to bardzie zatuszować, mimo iż z odległości 30cm nie widać ani trochę. A boczki jeszcze są nie zeszlifowane jak widać, i nadmiar kleju jeszcze jest]
ahaweto Opublikowano 10 Marca 2009 Opublikowano 10 Marca 2009 Witam. Korzystając z gościnności Bartka opiszę swojego EDGA. Zainspirowany tematem Norberta o ,,pancernym EDGU,, i korzystając z linku zamieszczonego przez Sudika wziąłem się za robotę. Statecznik pionowy Lotki i statecznik poziomy Wszystkie elementy modelu już oklejone kolorową taśmą pakową. A tak wygląda sklejony w całość Wszystkie elementy wycięte zostały z podkładu pod panele 6mm. Przód kadłuba (niebieski) okleiłem obustronnie sklejką 0,5mm. Pozdrawiam Adam.
Barlu Opublikowano 10 Marca 2009 Autor Opublikowano 10 Marca 2009 Jak dla mnie bomba Patrząc na pana a mój, to niebo a ziemia :oops: Gratuluje! PS: Dziś oszlifuję boczki wzmacniające z tego polimeru i kantów, oraz dam łoże silnika :jupi: [zdjęcia jak skończę] A pan jakie wyposażenie zastosuje? EDIT: Już wiem jedno że szlifowanie tych boczków mija się z sensem. Chciałem zeszlifować tylko spaskudziłem, niby mało widocznie ale spaskudziłem [podrapał mi papier boczki kadłuba przy miejscu klejenia boczków wzmacniających] :evil: :evil: :evil: A więc muszą zostać tak jak są :|
madrian Opublikowano 10 Marca 2009 Opublikowano 10 Marca 2009 Barlu - Na stronie kolego Motylastego, "Baterflajowy Świat" jest artykuł o "paskudkach". Warto przeczytać i potem tylko pamiętać, że nikt nas nie goni i spokojnie robić swoje. Mój pierwszy deproniaczek był taką paskudą, że w zasadzie ziemia go sama odpychała. :devil: Nastepny modelik, ta Aeronca ze stopki, jest już dużo, dużo bardziej akceptowalna. Na tyle, że rodzina od kilku tygodni wywiera na mnie presję, żebym go pod sufitem powiesił i nie psuł... :wink: Należy po prostu przyłożyć się do pracy. Taśmowa produkcja to na wschodzie, dla zarobku, a hobby należy pielęgnować. :jupi: Zobaczysz - następny będzie już ładniejszy. PS - zapytałeś się może o nazwę tych paneli? :twisted:
Piotrek_F3J Opublikowano 10 Marca 2009 Opublikowano 10 Marca 2009 ahaweto, Fajny bardzo ten pana Edge Widać staranne i dokładne wykonanie Tak sam jak u Bartka
Barlu Opublikowano 10 Marca 2009 Autor Opublikowano 10 Marca 2009 Barlu - Na stronie kolego Motylastego, "Baterflajowy Świat" jest artykuł o "paskudkach". Warto przeczytać i potem tylko pamiętać, że nikt nas nie goni i spokojnie robić swoje.Mój pierwszy deproniaczek był taką paskudą, że w zasadzie ziemia go sama odpychała. :devil: Nastepny modelik, ta Aeronca ze stopki, jest już dużo, dużo bardziej akceptowalna. Na tyle, że rodzina od kilku tygodni wywiera na mnie presję, żebym go pod sufitem powiesił i nie psuł... :wink: Należy po prostu przyłożyć się do pracy. Taśmowa produkcja to na wschodzie, dla zarobku, a hobby należy pielęgnować. :jupi: Zobaczysz - następny będzie już ładniejszy. PS - zapytałeś się może o nazwę tych paneli? :twisted: Nie chodzi tu o jakieś "zepsucie" tego, po prostu rysnąłem i to dość głęboko w 3 miejscach, nie widać tego zbytnio, ale w pamięci pozostanie Niestety nie zapytałem... Ojciec ciągle pracuje i się mijamy, ja do szkoły on do domu ja do domu on do pracy. Myślę że wieczorem zapytam i dam znać, chociaż wątpię by znał :twisted: Dzięki Piotrek, ale na pochwałach nie zaprzestanę i co rusz będzie lepiej, tak myślę i z taką nadzieją będę robił kolejny model [mam nadzieję że słowa madriana się sprawdzą "Zobaczysz - następny będzie już ładniejszy"] :wink: EDIT: Niestety tatko nie wie
ahaweto Opublikowano 10 Marca 2009 Opublikowano 10 Marca 2009 Witam. Bartek na forum mówimy sobie po imieniu. W EDGU użyłem odbiornika Hitec HFD-06MN. Niestety nie byłem z niego zadowolony. zdarzały się szarpnięcia sterami w powietrzu. Regulator TP 25A. Serwa 4x HXT900. Tak wygląda z przodu. Widok z góry. Widok ogólny. Silnik zastosowałem ten. http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=2111&Product_Name=TURNIGY_28-30-azj_14A_1100Kv_Brushless_Outrunner Akurat taki miałem wolny. Niestety okazał się za słaby.Model latał ale brakowało mu mocy. Nie zwracałem uwagi jaką wagę będzie miał i wyszedł chyba ciężko 550g. Plus minus 20g zależy od pakietu. Był to mój pierwszy krzyżak i chciałem zobaczyć jak lata model z płaskim skrzydłem. Skrzydło ma trzy listwy sosnowe 6x6mm (krawędź natarcia, druga w okolicy środka ciężkości i trzecia na końcu skrzydła przed lotką jako że tam listwa jest załamana dodatkowo jest krótka listwa która łączy je obie aby nie nastąpiło złamanie skrzydła w miejscu ich łączenia). Skrzydła są mocne. Przy ostrym wyjściu z nurkowania widać jak się wyginają do góry ale jeszcze nie pękły. Model jest teraz w drugich rękach i z mocniejszym silnikiem lata całkiem nieźle aż sam jestem zaskoczony. Pozdrawiam Adam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.