Amadi Opublikowano 23 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2023 Witam wszystkich Chciałbym przedstawić relację budowy naszego Wicherka 50. Model jest już ukończony i ma za sobą 2 sezony. Będę wrzucał co jakiś czas fotki z etapów budowy. Kolorystyka modelu jest wzorowana na Wicherku 25 Pana Piotra z forum. Mam zdjęcia dopiero od pewnego etapu budowy Wstępne przymierzenie skrzydeł do planów kadłuba i dokończenie kesonu na drugim skrzydle (ster wysokości zapożyczony do zdjęcia od innego modelu aby zobaczyć skalę modelu): 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 23 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2023 Chętnie zobaczę 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadi Opublikowano 23 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2023 Nasz wicherek 50 został wykonany na podstawie planów wicherka 25 przeskalowanych do wielkości 50. Następnym krokiem było zaczęcie budowy kadłuba: 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 23 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2023 Duży Wicherek robi wrażenie . Piękny model! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadi Opublikowano 23 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2023 19 minut temu, Ares napisał: Duży Wicherek robi wrażenie . Piękny model! Tak, szczególnie w pomieszczeniu. Po przyzwyczajeniu się do rozmiarów już wydaje się trochę mniejszy. Na lotnisku w towarzystwie dużych makiet kolegów z lotniska, to wydaje się już modelem nie aż tak dużym. Wielkość na ziemi w porównaniu do innych modeli to kwestia wizualna. W locie taki model nie będzie latał tak jak mały. im model większy tym bardziej stabilny i "prostszy" w sterowaniu. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadi Opublikowano 24 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2023 Dalsza część budowy kadłuba: Wycięcie tylnej części i łączenie listewkami. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadi Opublikowano 24 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2023 Doklejenie listewek z drugiej strony kadłuba i budowa steru kierunku: Ster kierunku wykonany w skali zgodnie z planami. Kadłub został dodatkowo wzmocniony przy krawędzi spływu. Pierwsze przymiarki statecznika pionowego do kadłuba: 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyTomas Opublikowano 24 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2023 Przyznaj się! Ale uczciwie, jak czekista czekiście. Sprzątałeś modelarnię do zdjęć? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadi Opublikowano 24 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2023 13 minut temu, CrazyTomas napisał: Przyznaj się! Ale uczciwie, jak czekista czekiście. Sprzątałeś modelarnię do zdjęć? Typowo do zdjęć nie. Sprzątamy zawsze po zakończeniu danego etapu prac. Narzędzia zawsze staramy się aby były na swoim miejscu, aczkolwiek nie zawszę się udaje zachować taki porządek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 24 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2023 jaki sens ma puszczanie po 3 zdjęcia modelu budowanego w 2021? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadi Opublikowano 24 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2023 1 minutę temu, cyrax_ojz napisał: jaki sens ma puszczanie po 3 zdjęcia modelu budowanego w 2021? Nie jest istotne czy model był zbudowany w 2020 roku czy w 2023. Najważniejsze jest to, że mam chęci aby podzielić się z wszystkimi dokumentacją zdjęciową, która może się przydać podczas budowy innych wicherków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 24 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2023 10 minut temu, cyrax_ojz napisał: jaki sens ma puszczanie po 3 zdjęcia modelu budowanego w 2021? Ja myślę że w niczym to nikomu nie przeszkadza a wrecz przeciwnie że jest nowa relacja z budowy. Po pierwsze jest ruch na forum a po drugie początkujący modelarze mają dodatkowy materiał do edukacji. Osobiście jestem jak najbardziej za takimi relacjami. 3 minuty temu, Amadeusz_Modelarz napisał: Nie jest istotne czy model był zbudowany w 2020 roku czy w 2023. Najważniejsze jest to, że mam chęci aby podzielić się z wszystkimi dokumentacją zdjęciową, która może się przydać podczas budowy innych wicherków. Amadeusz,nie zrażaj się i kontynuuj relacje 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 24 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2023 24 minuty temu, cyrax_ojz napisał: jaki sens ma puszczanie po 3 zdjęcia modelu budowanego w 2021? Zawsze się znajdzie jakiś marudzący, model ładnie i czysto budowany podoba mi się, pokazuj dalej 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadi Opublikowano 24 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2023 Pierwsza przymiarka skrzydeł wraz z kadłubem i pierwszy pilot za sterami: 1 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pjk11 Opublikowano 24 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2023 50 minutes ago, cyrax_ojz said: jaki sens ma puszczanie po 3 zdjęcia modelu budowanego w 2021? Wielki. Pozdrawiam 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 24 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2023 6 godzin temu, Amadeusz_Modelarz napisał: Dalsza część budowy kadłuba: Wycięcie tylnej części i łączenie listewkami. Ja jak robiłem Wicherki to zawsze najpierw boki, jeden na drugim żeby były identyczne a dopiero później sklejałem w całość, wydaje mi się to łatwiejsze i szybsze niż robienie na planie z kadłubem z powietrzu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadi Opublikowano 24 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2023 12 minut temu, qpa napisał: Ja jak robiłem Wicherki to zawsze najpierw boki, jeden na drugim żeby były identyczne a dopiero później sklejałem w całość, wydaje mi się to łatwiejsze i szybsze niż robienie na planie z kadłubem z powietrzu. Druga strona kadłuba była robiona na desce na lustrzanej odbitce planów. Pierwszego wicherka robiliśmy tak, jak napisałeś. Oba sposoby się sprawdzają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 24 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2023 W dniu 23.12.2023 o 11:34, Amadeusz_Modelarz napisał: Chciałbym przedstawić relację budowy naszego Wicherka 50. Mateusz, NIGDY, ale to PRZENIGDY nie pisz , naszego (lub nasz) o swoim modelu! Jak Cie ktos spotka gdy bedziesz sobie nim latal, moze (ten ktos) wypiac po ladowaniu Twoj odbiornik, wpiac swoj i zaczac latac jak swoim. On przeciez jest NASZ, wiec i Twoj i moj i tego kogos ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadi Opublikowano 24 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2023 19 minut temu, jarek996 napisał: Mateusz, NIGDY, ale to PRZENIGDY nie pisz , naszego (lub nasz) o swoim modelu! Jak Cie ktos spotka gdy bedziesz sobie nim latal, moze (ten ktos) wypiac po ladowaniu Twoj odbiornik, wpiac swoj i zaczac latac jak swoim. On przeciez jest NASZ, wiec i Twoj i moj i tego kogos ? Napisałem, że jest to model "nasz" ponieważ, jest to samolot mój i mojego taty, który razem robiliśmy. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 24 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2023 24 minuty temu, Amadeusz_Modelarz napisał: Napisałem, że jest to model "nasz" ponieważ, jest to samolot mój i mojego taty, który razem robiliśmy. To zmienia postac rzeczy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi