RobRoy Opublikowano 11 Marca Udostępnij Opublikowano 11 Marca W sklepach Action nadal - sprawdziłem dzisiaj - leży na półkach sprzęcior dla wędkarzy- wędka teleskopowa 2,8 m z włókna szklanego, za jedyne 19,99 zł 5 elementów - rurki stożkowe, Ktoś na forum pytał o wymiary - podaje: element .../ długość - mm / ciężar - g / średnice na końcach rurki 1 ------434 mm----8,6 g---- 5,5 - 8 mm 2 -------517---------15,2----- 9 - 11 3 -------560--------22,8----- 12,5- 14 4 -------560 ------- 27,7 -----15,5 - 17 5 -------605 ------- 35-------18,5 - 21 Jak bardzo nadają się do modeli - trudno mi powiedzieć, nigdy jeszcze z czegoś takiego nie stosowałem w modelu. Zapewne znajda się fachowcy który wystawią opinię. Warto wiedzieć że coś takiego jest i gdzie. Na wszelki wypadek zaopatrzyłem się w jeden egzemplarz ... ? 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Markiton Opublikowano 12 Marca Udostępnij Opublikowano 12 Marca Dość słabo ! Są bardzo elastyczne i ogon na takich rurkach lubi trząść się, jak galareta. Trochę lepsze są szklane wzmacniane węglem. Czasem udaje się podłapać pełny węgiel - i te, wbrew wielu złym opiniom do wielu zastosowań są O.K. Często w serwisach sprzętu wędkarskiego można podłapać takie rurki z wymiany. Zupełnie niezłe są strzały z łuku - do mniejszych modeli. Pozdrawiam - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobRoy Opublikowano 12 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 8 godzin temu, Jerzy Markiton napisał: Są bardzo elastyczne i ogon na takich rurkach lubi trząść się, jak galareta. Trochę lepsze są szklane wzmacniane węglem. Czasem udaje się podłapać pełny węgiel - i te, wbrew wielu złym opiniom do wielu zastosowań są O.K. Trochę to dziwne, bo końcówki które łączą się z następną częścią , bez lakieru ,są czarne, a to niby szkło ... Tylko ostatnia końcówka jest - biała , szklana. Nawet myślałem że są węglowe , ale na na etykiecie wyraźnie napisane - z włókna szklanego... Na wierzchu pod lakierem widać jakby coś było nawijane .... wydają mi się dosyć sztywne. Może jednak są wzmacniane węglem.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Markiton Opublikowano 12 Marca Udostępnij Opublikowano 12 Marca W naszym Action tych Rangerów nie ma. Są inne, pomacałem i stwierdziłem, że się nie nadają. A podbieraki były za grube. Za to w Bielsku, w sklepie dla wędkarzy dostałem 5 fajnych metrowych elementów, pochodzących z serwisu. Mają 15-11mm i ważą niecałe 20g. Wytrzymałościowo będą z naddatkiem. A ponieważ wcześniej w Modele Max zamówiłem rurkę Kavan-a 18 czy 19mm u nasady (cenowo 4,5x drożej) to miałem okazję porównać. Cięższa, masywniejsza, sprawia wrażenie mocniejszej, ale do RES-ów to przerost formy nad treścią. Jak na tych rurkach coś zmajstrujesz to się pochwal ! Pozdrawiam - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Markiton Opublikowano 13 Marca Udostępnij Opublikowano 13 Marca Poszedłem jeszcze raz do Action. Całość sprzętu wędkarskiego została zastąpiona przez ogrodnictwo.... Ale zapytałem panią i przyniosła mi z magazynu 2. 2,8m i 3,25m. Sztywne jak diabli ! Ta 3,25m ma poszczególne elementy ok. 10cm dłuższe. Do RES-ów wytrzymałość w nadmiarze. Obie - w tej samej cenie. Tylko serce boli bo 2 elementy pójdą na śmietnik... - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobRoy Opublikowano 13 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2 godziny temu, Jerzy Markiton napisał: Tylko serce boli bo 2 elementy pójdą na śmietnik... Niekoniecznie. Te najgrubsze mogą się przydać do usztywnienia "dwukadłubowców"... nie wiem jak to nazwać - stateczniki na dwóch ramionach wychodzących ze skrzydła, tylko potrzebne 2 wędki. Albo jakiego experymentala ze śmigłem pchającym... 2 godziny temu, Jerzy Markiton napisał: Do RES-ów wytrzymałość w nadmiarze. No to jeszcze podeślij plany do RES , ERES co by moża na tym 0,5 m wędce zbudować ...i będzie komplet ... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrku Opublikowano 14 Marca Udostępnij Opublikowano 14 Marca Wędkarz bez wędki: 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Markiton Opublikowano 14 Marca Udostępnij Opublikowano 14 Marca Proszę; - Jurek Phasoar_electric_oz4995.pdf Phasoar_electric_oz4995_instructions.pdf Phasoar_electric_oz4995_review_RCM.pdf 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobRoy Opublikowano 14 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca Czy wiadomo jakie tam są profile zastosowane, bo przeglądam i jakoś nie zauważyłem symbolu ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Markiton Opublikowano 14 Marca Udostępnij Opublikowano 14 Marca (edytowane) Phasoar - powstał przez dorobienie (przerobienie) gondoli, żeby wszedł ichni, popularny wtedy silnik szczotkowy modelu Wristcrat. Zestawy wtedy sprzedawał chyba Top Flite ? A Wristocrat latał na E-205. W/g teorii i prof. Epplera - nie powinno to lecieć lub b. źle.... Miałem, latałem i uczyłem się tym ósemkować na zboczu. Miało to coś koło 300g do lotu. 2 serwa JR 341..... Tak to wtedy wyglądało ! i 4x 500 mAh NiCd. Napęd wysokości był dość wiotki. Statecznik kiwał się na wszystkie strony - ale to latało ! Dziś użyłbym w to miejsce AG-37/ AG-38. A stateczniki z pełnej 2mm balsy olaminowanej szkłem 25g. Mini Kiwi - identycznie. Kadłuby przerobić pod rurkę i heja ! Pozdrawiam - Jurek Edytowane 15 Marca przez Jerzy Markiton literówka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi