Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak, na razie wstępnie, ale myślałem o wyjeździe- jeśli Jaskółka dożyje do lipca, to wezmę ją. Wymaga jak pisałem jeszcze trochę pracy. Najpierw muszę ograniczyć wychylenia sterów bo okazały się za duże. Zmniejszę też skłon silnika- jest teraz 12 stopni na powiedzmy- 10 (ogólnie ptaki RC chyba tak mają, że "dziób mocno w dół"- tak jest w Mewie, w drukowanym Orle- to wiem z naszego forum).

• 1 rok później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jaskółka z kolejnymi poprawkami. Ma teraz układ sterowania klasyczny: lotki, kierunek, a wysokość ma swój oddzielny ster na ogonie. Statecznik pionowy, ster kierunku o raz ster wysokości są z poliwęglanu 4 mm. W tym systemie lata się lepiej, model jest przewidywalny bardziej niż poprzednio. Śmigło to klasyk- szary Graupner 7x4 do spalinówek, mam je od chyba 30 lat. Jest lewe, więc ze spalinowym silnikiem musiałoby być jako pchające, na co nie było akurat zapotrzebowania, aż doczekało się doby elektryczności, w której to już nie jest problem. Przód, głowa ptaka, jest teraz z warstw spienionej gąbki i stanowi amortyzator w razie mniej delikatnych przyziemień.

IMG20250621185553.jpg

IMG20250621185614.jpg

• Lubię to 2
  • Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.