Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 2.06.2024 o 17:20, Patryk Sokol napisał:

Hej

Kolejna nowa rzecz od ArtHobby :)

Trochę przedwcześnie wrzucam, ale to kwestia tego ile mam radochy z latania tym bachorem :D

Tym razem to półmakieta PW-5 Smyk :)

Na papierze prezentuje się tak:
image.thumb.png.69dd8d0fbecbb30aa78302bac3d9578d.png,

A tak wygląda bardzo, bardzo wczesny prototyp:
image.thumb.png.3577f5866b8ba83d3f7d05236d93ab26.png

image.thumb.png.164895d9ec4e2e263ef657613d579695.png

image.thumb.png.f990dfaf5e534a3aae9aac8b8118742c.png

Prototyp tak wczesny, że wciąż cosplay'uje parapet, jeszcze nawet się nie zabielił :D

Parametry ma takie:

Rozpiętość - 3400mm

Długość - 1589mm

Waga do lotu (w wersji elektro) - równe 3kg

Profile oczywiście moje :)

Bycie elektroszybowcem jest nieco zdradzieckie w tym modelu :D

Tzn. Można mu zdjąć piastę śmigła, a następnie wyjąć rotor silnika ze środka kadłuba. W efekcie zostaje jedynie dziura w nosie i nie ma śladu :)

A PW-5 dziurę w nosie miał :D

PW-5 jest ciekawą konstrukcją na model.

Jest to szybowiec mały (zaledwie 13,44m rozpiętości) i ze stosunkowo niewielkim wydłużeniem.

To powoduje, że jest naprawdę wygodny do projektowania aerodynamiki. Nie ma problemów z niskim Re, nadmiernym wydłużeniem i innymi takimi rzeczami. Nawet stateczniki są tak hojne, że nie ma powodu, żeby je powiększać :)

Oryginał miał nawet jakieś tam własności akrobacyjne, więc zależało mi żeby model też się do akrobacji nadawał.

W efekcie mamy tutaj all-arounder który bardzo fajnie krąży w termice (nawet o charakterystykę przeciągnięcia zadbałem. Smyk, nawet w pełnym przeciągnięciu, przy pełnym zaciągnięciu drążka, zachowuje pełną kontrolę na lotkach), ma naprawdę kawał doskonałości na przelocie.

Lądowania tym modelem to czysta przyjemność. Podwozie przysysa szybowca do ziemi (bo i taki cel ma, kółko za skrzydłem, w momencie kontaktu z ziemią zmniejsza kąt natarcia i przysysa szybowiec do ziemi).

Jeśli ma się trochę za dużo energii to hamulce aerodynamiczne robią świetną robotę, po prostu zwiększają opadanie, a nic nie zmieniają w kierunku lotu. Lądowanie bez hamulców powoduje zaś, że PW-5 buja się na poduszce długie metry :) .

Polecam zobaczyć na filmie jak daleko można ciągnąć ster wysokości, na podejściu, bez ryzyka czegokolwiek negatywnego:

W akrobacji też jest bardzo przyjemny - dużo zwinniejszy na lotkach niż Zefir (mniejsze wydłużenie robotę robi :) ).

Beczki sterowane, beczki autorotacyjne, ósemki kubańskie, ranwersy, lot na plecach - z tym wszystkim absolutne zero problemu.

O korkociąg trzeba zaś solidnie poprosić. Albo przeciągnięciem z pełnym sterem kierunku (i trzeba odpuścić lotki, bo na przeciwny do kierunku to trawersem leci i korka nie ma), albo przejść do korkociągu z szybkiej beczki autorotacyjnej :)

Zresztą, co się będę mądrzył, moje podejścia do akrobacji macie tutaj:

Jakby to powiedzieć, nie chciałem przeryć ziemi niczym dzik, więc póki co dosyć zachowawczo :D

Ale polecam też zwrócić uwagę na lądowanie. Ściąłem tu podejście hamulcami (1/3-1/2 wypuszczenie około) i od razu widać jak ładnie na ziemię skoczył :)

A jak wygląda taki pełny experience lotu Smykiem to macie tutaj:

Start jest całkowicie luźny, zero stresu, trochę acro, a później odlot w termice w dal, bezproblemowy powrót pod wiatr i piękne lądowanie :D

Trochę nie mogę się doczekać na dalsze loty tym modelem :)

Mam z tego nieproporcjonalnie dużo frajdy, nie sądziłem, że krążenie czymś co wygląda jak PW-5 w termice sprawi mi tyle radochy :D

Niestety - to tyle dobrych wiadomości póki co.

Forma na kadłub wymaga poprawek, trzeba dorobić oprzyrządowanie do produkcji skrzydła (bo ma inny typ dźwigara i bagnetu, niż cokolwiek od AH), więc wprowadzenie do produkcji to najpewniej wrzesień.

Ale to też ma zalety, bo ja sobie polatam czymś fajnym, a reszta mi może pozazdrościć póki co :D

Rzadko przeglądam forum ale bardzo zaciekawił mnie ten model,  bardzo fajnie się trzyma powietrza i ładnie prezentuje w locie.

Dodatkowo ścieżki dźwiękowe do filmów z ciekawymi wypowiedziami zapewne ciekawych ludzi bezcenne 😊

• Lubię to 1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.