rosik Opublikowano 5 Lutego 2025 Autor Opublikowano 5 Lutego 2025 Może źle to opisałem. Malowałem farbami i lakierem akrylowym w sprayu ,,CAR-LAC,, oraz MAXI COLOR,, i taki też mam lakier bezbarwny. Nałożę to, co mam. Zobaczymy co z tego wyjdzie. W każdym razie dzięki za porady. Pozdr
AndrzejC Opublikowano 5 Lutego 2025 Opublikowano 5 Lutego 2025 Co do maszyny, masz zacięcie🙂👍 Kawał porządnej ślusarskiej roboty. Co do naklejek, to udaj się do porządnej firmy, która dysponuje ploterem drukującym solwentowym. Poproś o wydruk na folii wylewanej, takiej do oklejania samochodów. I niech Ci to zalaminują specjalnym laminatem, a następnie wytną na potrzebny kształt. Ta folia jest tak cienka i mocna, że na pewno paznokciem brzegów nie uszkodzisz. A.C.
rosik Opublikowano 8 Lutego 2025 Autor Opublikowano 8 Lutego 2025 No i można powiedzieć, że sama szlifierka jest już złożona. Pozostało do skończenia sterowanie oraz stolik-podstawa. 1
rosik Opublikowano 28 Września 2025 Autor Opublikowano 28 Września 2025 Witam. Trochę czasu minęło to może taki mały update z postępów. Można powiedzieć, że część mechaniczna jest skończona. W zasadzie pozostało jeszcze gdzie nie gdzie podmalować oraz spiąć sterowanie i podłączyć instalację elektryczną. A tak to wygląda: 4
young Opublikowano 29 Września 2025 Opublikowano 29 Września 2025 Solidnie zrobione,.piękne wykonanie. Szacun. Ps Ale przeraża mnie ile czasu i trudu trzeba było w to włożyć ( finanse pomijam).
rosik Opublikowano 30 Września 2025 Autor Opublikowano 30 Września 2025 Dzięki za miłe słowa😊. Jak każdy realizowany przez nas projekt, tak i ten pochłonął trochę czasu i środków. Ale czego się nie robi dla,, idei,, 😉. Pozdr
rosik Opublikowano Sobota o 19:27 Autor Opublikowano Sobota o 19:27 Witam po kolejnej przerwie. Temat szlifierki na razie uważam za zakończony. Maszynka pracuje chociaż jak na dzisiaj nie udało mi się jej opanować w 100%. Sama maszyna pracuje - szlifuje ładnie - jestem z niej zadowolony. Regulacja prędkości liniowej pasa (regulacja obrotów) zrealizowana na falowniku działa. Natomiast wystąpił problem z licznikiem obrotów silnika (licznik indukcyjny). Prawdopodobną przyczyną są zakłócenia spowodowane pracą falownika. Sam licznik obrotów po bezpośrednim podłączeniu zasilania pracuje prawidłowo. Tak samo po ,,kręceniu,, osią silnika np. wkrętarką - licznik wskazuje płynnie obroty w miarę zwiększania obrotów silnika. Ale przy jednoczesnej pracy falownika i licznika niestety nic z tego nie wychodzi. Myślę że będzie potrzebny jakiś filtr 1 fazowy. Nie jestem fachowcem-elektrykiem ale myślę że będę musiał określić harmoniczną pracy falownika i dobrać odpowiedni filtr. Tak swoją drogą, to właściwa praca licznika obrotów pozwoliłaby mi bardziej precyzyjnie określić wartość - prędkość liniową pasa ściernego dla różnych rodzajów szlifowanych materiałów. A może koledzy mają jakieś pomysły na ten problem? A tak to wygląda: Budowa regulowanych, przegubowych dźwigni panelu sterującego. Wysuwana na prowadnicach skrzynka elektryczna z falownikiem i innymi podzespołami elektr. o Komunikaty na wyświetlaczu indukcyjnego licznika obrotów po załączeniu falownika. Sprawdzane były dwa różne typy liczników. Szlifierka w trakcie prób. A tak to działa. Sam byłem ciekaw jaka będzie droga iskier przy tych osłonach. VID_20260116_222826..mp4 2
ahaweto Opublikowano Niedziela o 09:42 Opublikowano Niedziela o 09:42 Fachowa robota, ale ta osłona z naklejką "załóż okulary" jest za mała. Iskry lecą ponad nią spod tylnej osłony na "osobę szlifierską"😁 . Pomyśl o zdejmowanej nakladce łączącej tę osłonę z tylną osłoną.
rosik Opublikowano Niedziela o 18:15 Autor Opublikowano Niedziela o 18:15 Dzięki za ocenę. Tak, od czasu do czasu przedostanie się jakaś ,,zabłąkana iskierka,,. O takich osłonach bardziej szczelnych też myślałem, ale robiło się to trochę za bardzo rozbudowane. Zamiast tego dorobiłem tę naklejkę. Na razie tak zostanie. Kolejne tematy czekają. Aktualnie na ,,tapecie,, jest mini frezarka. A - zapomniałem, przecież są jeszcze modele.
Rekomendowane odpowiedzi