Skocz do zawartości

Hitec Eclipse 7 35 MHz - nikły zasięg

grzechu84

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Czy posiada ktoś w starych zasobach moduł nadawczy ( Hitec Rf MODULE HPF-M )  do tejże aparatury ?

Od jakiegoś czasu zmagam się z drganiami serw w modelach, a dokładnie tydzień temu spadł mi model po oddaleniu się na około 100 metrów.

Po wykonaniu testów z kilkoma odbiornikami Corona RP8D1  i wymianie kwarcu w nadajniku, problem nie zniknął.

Wiem że stare radio itp  nie jedyne, a szkoda wyrzucić.

12 godzin temu, grzechu84 napisał:

Witajcie.

Wiem że stare radio itp  nie jedyne, a szkoda wyrzucić.

Stare ale jare,  moim zdaniem ! 

Czasami lubią styki zaśniedzieć , mogą nie łaczyć  od gniazda modułu co powoduje utrate łacznośći !

Ja  też jestem posiadaczem owego radia i bardzo jestem z niego zadowolony. 

Rozważ zmiane modułu na 2,4G np. Frsky lub tańszy Corona .

Może się opłaca  może nie, ale to już zależy od Ciebie. 

16 godzin temu, grzechu84 napisał:

Od jakiegoś czasu zmagam się z drganiami serw w modelach, a dokładnie tydzień temu spadł mi model po oddaleniu się na około 100 metrów.

A może to jest ten moment, kiedy należy się zastanowić nad tym czy nie zmienić sprzętu?

Spróbuj przeczyścić antenę teleskopową kontaktem. Z czasem przy starych antenach występuje brak styku między segmentami. Może wystarczyć kilkukrotne złożenie i rozciągnięcie anteny. Możesz sprawdzić omomierzem czy jest przejście między końcami anteny przy pełnym rozłożeniu.

W dniu 8.11.2024 o 20:35, grzechu84 napisał:

Od jakiegoś czasu zmagam się z drganiami serw w modelach, a dokładnie tydzień tem

Miałem kiedyś identyczny problem.

Jeśli to dotyczy modelu z napędem elektrycznym to źródłem zakłóceń jest prawdopodobnie regulator.Nic z tym za bardzo nie poradzisz ,współczesne regulatory emitują impulsowe zakłócenia i jedyna rada to zmiana radia na 2,4gh albo dokupienie modułu jak radził kolega wyżej.

Ewentualnie odsuń możliwie daleko odbiornik od regla ina przewody zastosuj pierścienie ferrytowe.Ale to może nie pomóc.

Latam elektrykami z różnymi regulatorami na 35 MHz. Nigdy żadnych zakłóceń od regulatora nie miałem. W jednym modelu odbiornik leży na przewodach idących z regulatora do silnika, bo nie bardzo jest jak zrobić inaczej i też nic się nie dzieje. 

W tym przypadku skoro problemu wcześniej nie było a pojawił się teraz i dotyczy nie tylko jednego modelu to na pewno nie jest wina regulatorów.

39 minut temu, dariuszj napisał:

W jednym modelu odbiornik leży na przewodach idących z regulatora do silnika, bo nie bardzo jest jak zrobić inaczej i też nic się nie dzieje. 

Nie odważyłbym się wypuścić modelu w powietrze z tak umieszczonym odbiornikiem. 

No ale każdy robi jak potrafi i uważa za stosowne .

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.