Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Grifon Opublikowano 30 Listopada Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 30 Listopada Po prawie ćwierć wieku postanowiłem przypomnieć sobie jak się lata modelem na uwieźi. Kiedy kupiłem swój pierwszy silnik radziecki MK 16 za 30 zł nie mając pieniędzy na aparaturę wszedłem w F4S pierwszy model rozwaliłem, ale wreszcie nauczyłem się latać. Model 1100mm rozp silnik Enya 4t 35 Linki 15 m kupione od naszego kolegi z forum, sterowanie obrotami silnika z aparatury, zasilane pakiecikiem 2s 450mah Model chciałem zbudować jak najprościej, najtaniej, ogólnie był (siekierką) ciosany. Najwiecej problemów miałem z malowaniem, nie mam do tego warunków i umiejętności. Ale z odległości 2 m jest ok, ,,Z messerschmitta poszła smuga dymu jak smuga krwi” To z Dywizjonu 303 💪 6
Józef F4B Opublikowano 30 Listopada Opublikowano 30 Listopada Zasiadam i kibicuje a silnik bedzie żarowy czy elektryk.
Grifon Opublikowano 30 Listopada Autor Opublikowano 30 Listopada Dzięki Józef, silnik spalinowy Enya 35 4T a jak będzie zbyt słaby to mam zamiennik, OS MAX 40 2T plany ze znanej strony auterzone Linki nie puściłem jak na rysunku, u mnie wychodzą w połowie skrzydła pod spodem, bo uznałem, że to takie dziwne wbrew prawidłom i że nie będę ryzykował.
Józef F4B Opublikowano 1 Grudnia Opublikowano 1 Grudnia Wyprowadzenie linek w osi orczyka jest ok .A sterowanie obrotami silnika jak zrealizujesz. 🙂
Grifon Opublikowano 1 Grudnia Autor Opublikowano 1 Grudnia Serwo, odbiornik i pakiet zasilający. Na zdjęciu przetwornica obniżająca napięcie z 7,4v na chyba 5v Nadajnik będę miał zawieszony na szelkach, trochę niezgrabne rozwiazanie, ale skuteczne.
FockeWulf Opublikowano 1 Grudnia Opublikowano 1 Grudnia Skoro to motorek zarowy to nie lepiej zrobić na sprężynce i lince, która przy rekojesci kończy się spustem. Wydaje mi się, że tak się kiedyś latało. Odejdzie Ci bateria i niepotrzebna komplikacja z radiem etc. Ewentualnie, jeżeli chcesz na serwie to może poprowadzić tylko kabel do prostego testera serwa (tylko pytanie czy na takie długości kabla serwo będzie działało). Spróbowałbym uniezależnić się od radia, w modelu bądź co bądź na uwięzi...
Grifon Opublikowano 1 Grudnia Autor Opublikowano 1 Grudnia Malowanie miało być jak najprostsze dlatego padło na ten egzemplarz. Model będzie w konfiguracji podchodzącego do lądowania, bez wypuszczonych klap, ale jak się sprawdzi to może je dostanie. Ster kierunku był pełny, ale go odchudziłem, potem żałowałem, że tył kadłuba nie zrobiłem jak w oryginale na podłużniach opartych na kratownicy. 1
Józef F4B Opublikowano 2 Grudnia Opublikowano 2 Grudnia Wygląda super ,podziwiam tempo.👍 A film z oblotu będzie☺️
rkrzysztof Opublikowano 2 Grudnia Opublikowano 2 Grudnia Totalne nieporozumienie, gaz w modelu na uwięzi aż prosi się o sterowanie trzecią linką.
Grifon Opublikowano 2 Grudnia Autor Opublikowano 2 Grudnia W dniu 1.12.2024 o 12:13, FockeWulf napisał: W dniu 1.12.2024 o 12:13, FockeWulf napisał: Skoro to motorek zarowy to nie lepiej zrobić na sprężynce i lince, która przy rekojesci kończy się spustem. Wydaje mi się, że tak się kiedyś latało. Odejdzie Ci bateria i niepotrzebna komplikacja z radiem etc. Ewentualnie, jeżeli chcesz na serwie to może poprowadzić tylko kabel do prostego testera serwa (tylko pytanie czy na takie długości kabla serwo będzie działało). Spróbowałbym uniezależnić się od radia, w modelu bądź co bądź na uwięzi... Do sterowania obrotami nie chce mi się bawić w trzecią linke, do sterowania testerem serwa chyba trzeba mieć izolowane linki, ja się na tym nie znam to wydało mi się najprostsze do zrobienia. 🤨 Józef model został polakierowany w sobotę lakierem dwuskładnikowym, nie chciało mi się wszystkiego na raz zamieszczać wolałem w ratach, dla budowania napięcia. 2
Grifon Opublikowano 2 Grudnia Autor Opublikowano 2 Grudnia Te szyby to do wyczyszczenia oczywiście. Oblot pewnie na wiosnę, ale być może w okresie świątecznym znajdę trochę czasu, zobaczymy. Dziękuje za pozytywny odbiór. 1
Grzesiek Opublikowano 2 Grudnia Opublikowano 2 Grudnia Nie rozumiem wychylenia lotek.Do lotu plecowego nawet nie przechodz bo bedzie odrazu gleba. 2
Grifon Opublikowano 3 Grudnia Autor Opublikowano 3 Grudnia Ok, teraz doczytałem Miniaturowe … Schiera, myślałem, że tak się robi a to tylko wyjątkowo. Lot plecowy? 🫣no taki kozak-maślak to ja nie jestem!!
Rekomendowane odpowiedzi