Skocz do zawartości

P47D malowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Szukam jakiś fajnych wzorów do pomalowania P47D ale w internecie ciężko coś ciekawego znaleźć, też żeby nie był za bardzo pstrokaty...

Ogólnie proste i łatwe malowanie i raczej nie w kolor brązowy.

Opublikowano

Razorback

P-47D.jpg

W malowaniu tego samolotu nie podobają mi się te pasy czarno białe na skrzydłach !

Są wyraźnie przesadzone i zaburzają całą sylwetkę.

Podoba mi się chrom efekt i chyba pomaluję na taki wzór.

Brązu też nie chcę, ostatecznie może być zieleń. Tu nawet nawet Republic of China ma fajne i proste malowanie.

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Powoli maluję.

Srebrna farba jest ciężka ! Każdą rysę widać , wgniotkę cokolwiek. Przed malowaniem trzeba by było dać grubo podkład bo XPS nie da się tak ładnie wyszlifować. Nie znalazłem dobrego podkładu. Kiedyś miałem samochodowy K2 na bazie akrylu ale też wychodzi cienka warstwa i trudna do szlifowania na miękkim materiale. Oznaczenia , podziały blach i trochę własnej twórczości dorzucę 🤪

Zabawy będzie bo dużo roboty przy tym. Ale idą święta i dużo wolnego czasu będzie.

Gdyby top nie był prototyp a przykładowo drugi taki sam model to bym inaczej trochę go robił i w elementach przed złożeniem malował. Było by o wiele łatwiej i lepiej wykonane.

20241222_194116.jpg

20241222_161457.jpg

• Lubię to 3
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ostatnio po pomalowaniu poskładałem model i jest już gotowy do misji ale z oblotem będę musiał poczekać na lepszą pogodę.

Nim się wzbije w powietrze muszę jeszcze jakieś próby ze spadochronem zrobić.

Waga wyszła 865g i to trochę więcej niż zakładałem jak na 1m rozpiętości.

20241228_204804.jpg

20241228_204740.jpg

20241228_204442.jpg

20241226_184554.jpg

20241225_194653.jpg

20241224_204947.jpg

• Lubię to 4
Opublikowano
W dniu 6.01.2025 o 04:12, Andrzej Klos napisał:

Jakiej srebrnej farby uzyles do malowania?

Ja staram sie przemalowac pianke P51D Mustang na Polski 303.  Uzylem akrylowej Delta Creative Ceramcoat ale kiepsko kryje:

https://www.craftonline.com.au/collections/all/products/delta-ceramcoat-acrylic-paint-2oz-silver

Chyba trzeba potrzebnych bedzie kilkanascie warstw!

Tą co malowałem to kupiłem w mrówce ale nie pamiętam nazwy.

Na pewno DECO COLOR też jest dobra bo ją mam i robiłem próby ale jest już używania i ma dobrych parę lat, nie rozpyla dobrze farby.

Jedna warstwa wystarczyła, ale wcześniej 3 x biała farba akrylowa na XPS + szlifowanie i szpachlowanie szpachlą akrylową śnieżka super light.

Wieczorem zrobię foto tej puszki z mrówki.

• Dzięki 1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.