Mareq Opublikowano 19 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 Dzisiaj dotarł do mnie zestaw jak w temacie. Jako, że jet to mój pierwszy model tego typu, będę musiał się trochę posiłkować waszą pomocą. Na początek mam pytanie dotyczące wzmocnień: czy pręty w skrzydłach daje się przez całą rozpiętość w całości i nagina ze względu na wznios, czy każda połówka ma mieć swoje lekko wpuszczone w drugą połówkę. Jeśli ten drugi wariant to jak wzmocnić łączenie? Owinąć łączenie dźwigarów rowingiem i zalać CA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gładkilot Opublikowano 19 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 nie trzeba dawać wielkiego wzniosu więc może dało by się przykleić w 1 kawałku. Już nie pamiętam jak mam ale chyba w 2 kawałkach a łączenie mam porządnie zalane CA oraz klejem na gorąco i po wielu kraksach jeszcze na pół nie pękło a np w 1/4 płata poszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 19 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 Ja mam w Ki pojedyncze - w całości. Zabawa polega na tym, że pręty wyginają się jak sprężyna i mają duży promień gięcia. Odpowiednio zalewając klejem utrzymają się obrysie naciętych rowków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eze Opublikowano 19 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 zobacz sobie moj temat dotyczacy p40 w spalinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wodzu 7 Opublikowano 19 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 Jak najbardziej w całości.Natnij nożem sklejone płaty na głębokość ok. 4-5 mm.W ten rowek wciśnij pręt węglowy tak aby go nie było widać i zalej rzadkim CA.Pozdrawiam Wojtek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareq Opublikowano 19 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 Pierwszy raz mam w ręce EPP. Jako, że skończył mi się normalny CA to zrobiłem próbę sklejenia 2 ścinków za pomocą CA do styropianu. Tożto po 30 min dalej nie trzyma. chyba muszę iść jutro na zakupy po CA i aktywator. Który CA będzie lepszy: gęsty czy żadki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wodzu 7 Opublikowano 19 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 Najpierw rzadki potem średni.Koniecznie z aktywatorem ale delikatnie,bo się zagotuje.Do klejenia radzę założyć rękawiczki foliowe-takie jak do nakładania pieczywa w marketach.Pozdrawiam Wojtek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek4wd Opublikowano 21 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2009 tu są fotki mojego - może Ci coś pomogą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 21 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2009 Na forum chyba Alexa jest temat o budowie FW190 gdzie dokładnie jest opisany sposób budowy tego typu modelu. W moim MIG3 mam pręty w jednym kawałku. Początkowo nie miałem ich w ogóle bo model miał być jak najlżejszy, gotowy do lotu ważył 170g, i miał służyć do nauki latania. Później wstawiłem wzmocnienia i zmieniłem napęd i zasilanie na mocniejsze. Wniosek? Da się wkleić pręty nawet po sklejeniu skrzydeł z kadłubem, to tak na marginesie. Co do wklejania prętów, wklejałem je bez aktywatora ale uwaga !!! CA może przesiąknąć przez skrzydło i skutecznie zniszczyć np. biurko czy stół kuchenny na którym się pracuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 21 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2009 CA może przesiąknąć przez skrzydło i skutecznie zniszczyć np. biurko czy stół kuchenny na którym się pracuje. Spodnie Przemku - CA zniszczy nam spodnie - i to te najlepsze/najdrozsze/najulubiensze - tak to przynajmniej tu w englandii sie konczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareq Opublikowano 22 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2009 Ja sobie kiedyś kupiłem spodnie dresowe do użytku domowego. Bardzo szybko znalazł się na nich CA. Teraz są na mnie zawsze podczas klejenia a spoiwa przybywa . Faktycznie z wklejeniem prętów w jednym kawałku nie ma żadnych problemów a jest to najprostsze i najmniej czasochłonne rozwiązanie. Aż mi wstyd, że się pytałem zamiast samemu spróbować. Aktualnie jestem na etapie malowania. Potrwa to długo bo maluję Pactrami za pomocą bardzo małego pędzelka. Mam nadzieję, że zapasy farbek nie skończą się przed czasem. Fotki się pojawią jak będzie już czym się pochwalić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 25 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2009 tak OT wojtek4wd, Trenuj,trenuj Sebastian już na ciebie poluje takim sprzętem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareq Opublikowano 28 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2009 Nareszcie mogę pokazać, że coś zrobiłem. Ze zwględu na chroniczny brak czasu i malowanie całości malutkim pędzelkiem trwało to wieki. Proszę, nie czepiajcie się kolorów. Malowałem tym co miałem. Trzeba było ładnie cudować, bo z każdego koloru miałem po jednej buteleczce i to nie we wszystkich przypadkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRUUP Opublikowano 28 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2009 Podepne sie tak do tematy zeby nie zakładac nowego. Czy mozna zrobić taki model ze styroduru?? nie bedzie za cieżki, albo zbyt łamliwy?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gładkilot Opublikowano 28 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2009 Podepne sie tak do tematy zeby nie zakładac nowego. Czy mozna zrobić taki model ze styroduru?? nie bedzie za cieżki, albo zbyt łamliwy?? tego nie wiem bo takiego nie miałem ale może to pomoże przy budowie styrodurowy esa firmy sau http://www.modele.sau.civ.pl/product.php?id=209 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareq Opublikowano 28 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2009 Kolejne pytanko: Mam zamiar zastosować dźwigienki sterów z zestawu. Czy wkleić je tylko w nacięcia, czy może warto wzmocnić mocowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek4wd Opublikowano 28 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2009 Ja wklejałem bez wzmocnień, ale mocowanie steru wysokości już raz wyrwałem. Może lepiej jakoś to wzmocnić. Popraw prosze linka do obrazka, bo sie nie otwiera :-( W Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek Opublikowano 29 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2009 Dzwignie wbijasz w EPP zalewasz CA i przyspieszaczem traktujesz. Jak na model zadziała jakaś siła która to wyrwie to z pewnością rozwali się coś jeszcze więc szkoda sobie zawracać głowę wzmocnieniami. Co do wzmocnień to u kolegi zastosowaliśmy dodatkowe podłużnice z węgla na około pakietu co ładnie wzmocniło model (kolega uczył się nim latać od zera). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TooM Opublikowano 29 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2009 model ze styroduru?? nie bedzie za cieżki, albo zbyt łamliwy?? Za ciężki to może nie ,ale co do wytrzymałości to zobacz kolizję takiego modelu z normalnym ESA (KI 61) http://www.youtube.com/watch?v=JR7qgN3Alyw&feature=channel_page Na ostatnich zawodach Darek przyjechał już nie ze styroduren, a z normalnym epp. No i panowie z tego filmu podzielili 1 i 2 miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRUUP Opublikowano 29 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2009 Wiem ze EPP to materiał najlepszy do takiego latania. Ale mam pod reka styrodur a moze udałoby mi sie zrobic model na Parzniew. jak nie zrobie to chociaz pojade popatrzeć i kiedys zrobie z epp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.