Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oprócz Jeny 1 i Bambino 0,5,  w tamtych  czasach dostępne w CSH  były też węgierskie silniki Allag X3 i X5. Allag X5 o pojemności 1 cm na zdjęciu poniżej. Kiedy patrzę na oryginalne plany Wicherka 10 zamieszczone jako dodatek do Miniaturowe Lotnictwo cz.1 to mam wrażenie, że wrysowany w kadłub profil silnika to właśnie Allag X5.

allagx5jpg.jpg.ed728c91e743e961f5391d585560a615.jpg

• Lubię to 2
Opublikowano

Znalazłem takie zdjęcie Wicherka, odnaleziony po latach i prezentowany na zlocie w Wilczych Laskach. silnik wygląda na Jenę 1cm.

Wicherek oryginał.jpg

• Lubię to 3
Opublikowano
16 godzin temu, kirow napisał:

Znalazłem takie zdjęcie Wicherka, odnaleziony po latach i prezentowany na zlocie w Wilczych Laskach. silnik wygląda na Jenę 1cm.

Wicherek oryginał.jpg

Czy to oryginał z dawnych lat?

Opublikowano

W dniach 18-19.08.2007 w miejscowości Wilcze Laski k/ Szczecinka odbył się piknik modelarski na którym był zaprezentowany oryginalny Wicherek z 1959r. zbudowany przez p. Wiesława Schiera.

Ja znam sprawę z internetu, na forum na pewno są koledzy, którzy tam byli i mogą napisać więcej.

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 16.12.2024 o 16:41, Swift napisał:

Kiedy patrzę na oryginalne plany Wicherka 10 zamieszczone jako dodatek do Miniaturowe Lotnictwo cz.1 to mam wrażenie, że wrysowany w kadłub profil silnika to właśnie Allag X5.

Na to wygląda..

WICHEREK10 plan.pdf

Wicherek10.thumb.jpg.8e02ab614da2dc397ec658085f399521.jpg

Opublikowano

Znalazłem artykuł z Modelarza nr 6/2005 w którym pisze W. Schier o odnalezionym Wicherku i zastosowanym w nim silniku.

wycinek Modelarz 6-2005 st. 12.jpg

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzięki za piękny temat. Też w zamierzchłej przeszłosci zbudowałem Wicherka 25U i to on nauczył mnie latać na uwięzi. Dziś z nostalgią przegladam te stare plany i właśnie się zainspirowałem do nowej konstrukcji opartej na proporcjach Wicherka. Dzięki!

• 1 rok później...
Opublikowano

Nie wiem czy pytanie dotyczyło dalszych losów mojego W25U czy tej nowej inspirującej konstrukcji. Wicherek przepadł gdzieś w czeluściach modelarni Zefirek w Muszynie podczas gdy ja pobierałem nauki w szkole średniej daleko od domu. Natomiast moja nowa konstrukcja to zupełnie nie przypomina już Wicherka. Jest to elektroszybowiec, którego sobie nazwałem Ranger gdyż pozazdrościłem koledze oryginalnego Rangera. Jest górnopłatem ze śmigłem pchającym natomiast proporcje powierzchni nośnych po prostu wziąłem od Wicherka. Lata fajnie choć nie tak jak profesjonalne modela ale mam dużo frajdy, że udało się wyrzeźbić swoją konstrukcję i zbudować techniką typowo modelarską w dodatku bez projektu komputerowego i wycinania CNC. Starą technologią sprzed 50 lat. Działa.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.