CrazyTomas Opublikowano 22 Grudnia 2024 Opublikowano 22 Grudnia 2024 Czy są dostępne w handlu reduktory np ze śmigła o otworze 1/4 cala na wał piasty 5 mm itp. czy trzeba samemu rzeźbić.
Patryk Sokol Opublikowano 26 Grudnia 2024 Opublikowano 26 Grudnia 2024 Śmigła APC-E mają otwór na tulejkę redukcyjną na 1/4". A tulejki można kupić tutaj: https://nastik.pl/produkt/adaptery-do-smigiel-apc/ Masz śmigło APC do ogarnięcia, czy coś ciekawszego? EDIT - jednak źle. Sprawdziłem i 1/4" ma otwór przez większość śmigła, później dopiero jest gniazdo na tuleje, które ma 3/8". Czyli tulejki od APC Ci nie pomogą, a ja się pomyliłem.
CrazyTomas Opublikowano 27 Grudnia 2024 Autor Opublikowano 27 Grudnia 2024 Dzięki za wskazanie. Przyda się na przyszłość. Śmigła to Master Airscrew. Chciałem sprawdzić wyroby "Proudly made in USA" i teraz wiem dlaczego bohaterowie Simpsonów unikają rodzimych wyrobów. Ponieważ zajmuję się też elektroniką, pomogły koszulki termokurczliwe zakładane i skurczane kolejno. Przetestowane na "hamowni" przez 10 min max obrotów. Nic nie wibruje, nic się nie rozpadło.
zbjanik Opublikowano 27 Grudnia 2024 Opublikowano 27 Grudnia 2024 Stosowałem nawet taśmę klejącą nawijaną aż do potrzebnej średnicy, też działało dobrze.
Patryk Sokol Opublikowano 27 Grudnia 2024 Opublikowano 27 Grudnia 2024 1 godzinę temu, CrazyTomas napisał: migła to Master Airscrew. Chciałem sprawdzić wyroby "Proudly made in USA" i teraz wiem dlaczego bohaterowie Simpsonów unikają rodzimych wyrobów. Ponieważ zajmuję się też elektroniką, pomogły koszulki termokurczliwe zakładane i skurczane kolejno. Przetestowane na "hamowni" przez 10 min max obrotów. Nic nie wibruje, nic się nie rozpadło. Rozpaść to się nie rozpadną to są mocne śmigła. I chyba na tym zalety się kończą, bo osiągami do APC podejścia nie mają (Przy śmigle 10x7 miałem 30% krótszy czas lotu, a nie miałem więcej mocy pod ręką) A szkoda, bo APC są brzydkie jak noc listopadowa, a Master Airscrew dużo lepiej by pasowały do jakichś półskalowych wynalazków
CrazyTomas Opublikowano 27 Grudnia 2024 Autor Opublikowano 27 Grudnia 2024 Na wygląd się założy MA, do lotu APC. Te redukcje z pewnością pomogą. Mnie się nie spieszy. Wyznaję zasadę 100 pociągnięć pilnikiem przed snem. A z innej branży "na niebie będzie i tak świecił Wielki Wóz" (nie dotyczy komet). 3 godziny temu, zbjanik napisał: Stosowałem nawet taśmę klejącą nawijaną aż do potrzebnej średnicy, też działało dobrze. Bo po to jesteśmy modelarzami, by radzić sobie tam, gdzie inni ręce opuścili. 1
Rekomendowane odpowiedzi