Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, RobRoy napisał:

A może taki materiał ci się spodoba ?

https://nastik.pl/produkt/vlies-5m²/

Kupiłem go do szybowców. Mogę przesłać próbkę.

Dzięki za info, ciekawy materiał. U nas można dostać tylko biały, u Horejsiego w Czechach są też barwione w kilku kolorach. Muszę przemyśleć. Mam trochę papieru japońskiego grubszego i można go bez problemu barwić. Ale będę miał na uwadze Vlies🙂. Dzięki jeszcze raz.

Opublikowano

Papier japoński, pomimo zgodności z epoką ma szereg wad i jeśli tylko można warto go zastąpić bardziej współczesną, syntetyczną podróbą.

• Lubię to 2
Opublikowano
20 minut temu, rkrzysztof napisał:

Papier japoński, pomimo zgodności z epoką ma szereg wad i jeśli tylko można warto go zastąpić bardziej współczesną, syntetyczną podróbą.

Co do papieru japońskiego to wiem z "czym to się je"😎, trochę modeli okleiłem. I chyba właśnie spróbuję Vliesa o którym pisał Kolega wyżej.

Opublikowano

Można jeszcze spróbować starej szkoły , po przyklejeniu  papieru japonskiego nałozyć szyfon i zainpregnować nitro-caponem .

Opublikowano
Godzinę temu, Artur Lis napisał:

Można jeszcze spróbować starej szkoły , po przyklejeniu  papieru japonskiego nałozyć szyfon i zainpregnować nitro-caponem .

Aż tak to się nie będę bawił, za dużo roboty, ale dzięki za przypomnienie.

Opublikowano

Witam

Dzięki Jarku za chęć pomocy w nabyciu silnika, już mam🙂. "Akcja" z nabyciem silnika zatrzymana. Otóż jak to w życiu bywa, szukasz daleko znajdujesz blisko. Zadzwonił do mnie kolega Henio Prezes vel "dziadowski serwis" i powiedział że ma "bezrobotnego" Os Maxa FS40 i mnie nim "poczęstował"🙂. Tak więc motorek jest, bez problemu się zmieści.

22.thumb.JPG.f34c31c788711204b672c476f134fffe.JPG

• Lubię to 1
Opublikowano
7 godzin temu, jędrek napisał:

Witam

Dzięki Jarku za chęć pomocy w nabyciu silnika, już mam🙂. "Akcja" z nabyciem silnika zatrzymana. Otóż jak to w życiu bywa, szukasz daleko znajdujesz blisko. Zadzwonił do mnie kolega Henio Prezes vel "dziadowski serwis" i powiedział że ma "bezrobotnego" Os Maxa FS40 i mnie nim "poczęstował"🙂. Tak więc motorek jest, bez problemu się zmieści.

22.thumb.JPG.f34c31c788711204b672c476f134fffe.JPG

Niewazne skad, wazne ze stanelo na jednej  z moich propozycji!

• Lubię to 1
Opublikowano
4 godziny temu, Henio napisał:

Ale masz fajny silnik😀

Fajny😎

Godzinę temu, jarek996 napisał:

Ale mial fajny pomysl z tym czterotaktem 😃

😁👍

Opublikowano

Witam

Za sugestią Kolegi RobRoy kupiłem Vliesa i okleiłem na razie ster kierunku. Ciekawy materiał, przede wszystkim dużo mocniejszy od japonu. Po imregnacji cellonem podobny do grubego papieru japońskiego, ale o bardziej zorientowanych włóknach. Trochę gorzej się klei do konstrukcji modelu niż japon. Wzdłóż włókien bardzo mocny. Na pewno zda egzamin. Dzięki RobRoy za podpowiedź.

25.thumb.JPG.52adb98f48f82ad30d1b6d4085b702d4.JPG

• Lubię to 2
Opublikowano

To jest chyba "stary-nowy" materiał, na nowo odkryty. Widziałem o nim wzmiankę gdzieś w 2014r...na forum. Z racji doświadczenia modelarskiego ciekawi mnie Twoja opinia. Ciekawe jak się to będzie zachowywać na modelu, ile wytrzyma ... . Jakaś alternatywa jest dla wielu droższych pokryć . Generalnie pytanie  do czego to się będzie nadawać. Ja ma zamiar wzmocnić tym "piankowca".

Opublikowano
2 godziny temu, RobRoy napisał:

To jest chyba "stary-nowy" materiał, na nowo odkryty. Widziałem o nim wzmiankę gdzieś w 2014r...na forum. Z racji doświadczenia modelarskiego ciekawi mnie Twoja opinia. Ciekawe jak się to będzie zachowywać na modelu, ile wytrzyma ... . Jakaś alternatywa jest dla wielu droższych pokryć . Generalnie pytanie  do czego to się będzie nadawać. Ja ma zamiar wzmocnić tym "piankowca".

Na pewno jest dobrą alternatywą do japonu, wydaje się dużo mocniejszy. Co do trwałości to trzeba go trochę poużytkować ale chyba będzie trwalszy od japonu.

Opublikowano

Też nie tak dawno "odkryłem" ten materiał na pokrycie modeli. Dla mnie jest to coś pośredniego pomiędzy japonką a coveralem. Jego niewątpliwą zaletą jest możliwość naciągania żelazkiem.

Daje się też przyklejać nie tylko nitrocellonem ale również lakierami akrylowymi; osobiście testowałem Polycrylic.

Pierwszy z moich modeli pokryty tym materiałem prezentuje się tak:

20250116_190111.thumb.jpg.590654dc47ca129a9daf53d2be1c9eaa.jpg

Skrzydła i usterzenie pokryte jedną warstwą natomiast kadłub dwiema. Jak wyszedł finalnie można zobaczyć tutaj:

http://forum.aerodesignworks.eu/viewtopic.php?f=87&t=1750&start=80  post z 21.01.2025

Przy następnym budowanym właśnie old-ku będę łączył go jeszcze z folią. 

Mam nadzieję, że autor wątku nie obrazi się za "moje trzy grosze" 🙂

• Lubię to 2
Opublikowano

Żadnego obrażania się🙂, cieszę się że mój wybór na pokrycie potwierdził się. Nie naciągałem żelazkiem a jedynie cellonem, zachowuje się podobnie jak japon ale jest wytrzymalszy. Mam nadzieję że eksploatacja to potwierdzi.

Opublikowano

Ja postępowałem podobnie jak  z coveralem - przyklejałem przesączając na obrzeżach, po wyschnięciu (co w przypadku cellonu trwa dość krótko) napinałem żelazkiem i dopiero później cellonowałem po konstrukcji i całość. Można to jeszcze zabezpieczyć kaponem.

Cytat
1 godzinę temu, jędrek napisał:

Nie naciągałem żelazkiem a jedynie cellonem

Spróbuj przy następnych elementach użyć żelazka - będzie Pan zadowolony 😀

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.