Skocz do zawartości

Podnoszona platforma pod akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chcę sobie zrobić akwarium o pojemności 720 litrów i wymiarach 200x60x60 cm. Mam na nie fajne miejsce pod podestem schodowym, ale z jedną wadą. Podest jest trochę za nisko. Jak umieszczę akwarium tuż pod nim to będzie na idealnej wysokości do oglądania, ale bez dostępu do wnętrza. Jak dam niżej z dostępem do wnętrza to będzie to źle wyglądać.

Myślę więc o ruchomej platformie opuszczanej na czas prac w akwarium. Akwarium będzie ważyć około tony i potrzebuje je opuścić na minimum 20 cm, a najlepiej 25-30 cm. 

Niestety nie mam dobrego pomysłu jak to rozwiązać i stąd mam prośbę do Forumowiczów o jakieś podpowiedzi. Przede wszystkim musi to być w 100% bezpieczne, akwarium nie może opaść i przez cały czas opuszczania/podnoszenia musi zachować poziom. Akwarium będzie opuszczane raz na tydzień lub dwa więc nie musi to być rozwiązanie jakieś bardzo komfortowe i dobrze jakby były wykorzystane gotowe elementy do kupienia. Najlepsze by było chyba jakieś proste rozwiązanie mechaniczne. Sam stelaż/konstrukcja pod akwarium będzie stalowy spawany.

Opublikowano

Podnośnik to dobry trop, ale dałbym dwa pracujące w zespole. Śruba pociągowa mogłaby być wspólna- to zapewniłoby równoległość podnoszenia. Ale to byłby tylko napęd wymaganego ruchu. Pozostaje jeszcze kwestia prowadzenia, podnośniki nie zapewnią stabilności położenia, potrzebne jeszcze jakieś prowadnice, żeby ruch był tylko góra-dół, bez kiwania się na boki. Obracanie śruby może oczywiście realizować jakiś nieduży silnik, ale wtedy potrzebne będą wyłączniki krańcowe. Fajny temat do jakiejś pracy końcowej w technikum.

• Dzięki 1
Opublikowano
10 minut temu, robertus napisał:

Podnośnik samochodowy nożycowy?

Myślałem o takich podnośnikach, ale są dwa problemy. Pierwszy to taki, że nośność takiego podnośnika maleje wraz z wysokością. Znalazłem jakiś markowy samochodowy z wykresem obciążenia w zależności od wysokości i wychodzi na to, że trzeba by użyć ich kilku. A jak się użyje kilku to jest drugi problem - jak jednocześnie wszystkimi naraz kręcić?

Opublikowano
12 minut temu, robertus napisał:

W sumie to piszę o platformie lub stole, jak to googlam
image.png.efff93dec7061f0265ac5a2fb4fde3dd.png

Tutaj raczej cena zabija. Myślałem o rozwiązaniu w kwocie powiedzmy do 3-4 tysięcy, a tutaj to już raczej przy odpowiedniej nośności kilka razy więcej.

12 minut temu, zbjanik napisał:

No są przecież paski, nawet zębate itd. Można sobie wyobrazić nie dwa, jak pisałem, a cztery, sprzężone paskami, o przełożeniu 1:1.

Dobry pomysł. O paskach jakoś nie pomyślałem.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.