Skocz do zawartości

Gruner Introduction F5J

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

po kilku -nastu- latach przerwy, postanowiłem, że 2025 to fantastyczny rok, aby powrócić do hobby. Zawsze miałem słabość do szybowców i motoszybowców oraz klasycznych konstrukcji, więc wybór został zawężony do kilku zestawów dostępnych na rynku. Myślę, że po takiej przerwie, zestaw KIT jest bezpieczniejszym wyborem, niż budowa z planów od podstaw- jestem świadom regresu swoich umiejętności :)

Wstępnie rozważałem coś z Arthobby, ale ostatecznie wybór padł na niemiecki KIT "Introduction F5J"

https://www.hoelleinshop.com/Planes-Helicopters-Quadcopters/Planes/INTRODUCTION-F5J-low-priced-starter-model-for-F5J-2860mm.htm?shop=hoellein_e&SessionId=&a=article&ProdNr=GRU2015&t=49301&c=40&p=40

Niestety, albo stety, nie znalazłem ani jednej relacji z budowy tego modelu na polskich forach. Wygląda na to, że ta będzie pierwsza :)

Karton.thumb.jpg.ee7980a97d73dbf510f87e6018cc22f2.jpg

Możemy z góry pominąć rozważania, czy F5J w nazwie przystoi czy nie- nie mam ambicji (ani umiejętności po długiej przerwie) do startowania nim w zawodach, proponuję zatem traktowanie tej relacji z budowy i mojego podejścia do modelu jako budowa klasycznego motoszybowca.

Podstawowe dane:

Rozpiętość: 2860mm

Waga do lotu: 900 - 1000g

Konstrukcja balsowa z dźwigarem z rury węglowej.

Napęd: Robbe Roxxy 2834/12

Serwa: 2x HS-65MG (kierunek, wysokość) + 2x Chaservo DS09 (klapy)

Odbiornik i pakiet - jeszcze do ustalenia

Zestaw zawiera wszystko, poza pokryciem- domówiłem biały Oracover na kadłub i czerwony na skrzydło z przebitką białego dla widoczności.

Jakość zestawu nie pozostawia wiele do życzenia- kolorowe plany 1:1 i instrukcja po niemiecku/ angielsku są jasne i czytelne. Wszystkie elementy są precyzyjnie wycięte, a pozostałe mostki niewielkie. Jedyne niewielkie zastrzeżenie to spasowanie elementów i planów, które na samym stateczniku było rozjechane o ok 2-3mm, co wydaje mi się dosyć sporym wynikiem. Rozumiem jednak, że zarówno ploter tnący, jak i drukujący mają swoją tolerancję, więc się nie czepiam. Nawet dla osoby z niewielkim doświadczeniem nie jest to wielki problem. 

plan.thumb.jpg.14267cef3bab93f62e66006190ffddc1.jpg

Budowa zaczyna się od stateczników, następnie kadłub i finalnie skrzydła.

budowa2.thumb.jpg.bcbe09a56fad7cbcf489e546182f1602.jpg

Budowa.thumb.jpg.75c7ca25c0e60b5df4de521c03d39475.jpg

Statecznik poziomy gotowy do szlifowania krawędzi.

Statecznik.thumb.jpg.599e40b6e12bbfbe014c78bd95e7c0bc.jpg

Identycznie przebiega budowa pionowego, zdjęcie zaginęło w akcji. 

I początek budowy kadłuba:

Kadub.thumb.jpg.2cae27c3c9df1ca918bab55129cea480.jpg

Wszelkie uwagi mile widziane, samemu również spodziewam się mieć kilka pytań po drodze, także liczę na doping w budowie :)

Opublikowano

Hej! Zasiadam na widowni i kibicuję! Mialem swego czasu ten model, lata jak „Gazeta” model na bezwietrzne warunki, jak się pojawi lekki wiaterek stoi w miejscu. 

IMG_3195.jpeg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.