e-mir Opublikowano 5 Grudnia Opublikowano 5 Grudnia Ładnie, czysto. Na jakich parametrach ciąłeś? Prędkość, moc, liczba przejść? Masz nadmuch?
young Opublikowano 5 Grudnia Opublikowano 5 Grudnia 43 minuty temu, e-mir napisał: Ładnie, czysto. Na jakich parametrach ciąłeś? Prędkość, moc, liczba przejść? Masz nadmuch? Parametry podam jak je spisze na kartkę bo jak na początek to z dużo tego wszystkiego . Korzystając ze małżonka w pracy dzisiaj dalej cięcie kolejnych elementów. Jedno przejście . Nadmuch powietrza niewielki, z pamięci moc ok 65 %, prędkość to coś około 2 mm na ...(??), dymu dużo.
e-mir Opublikowano 5 Grudnia Opublikowano 5 Grudnia Dziękuję za odpowiedź. Właśnie z powodu dymu to do takich cięć wybieram frezarkę, a laser stosuję prawie wyłącznie do grawerowania.
young Opublikowano 5 Grudnia Opublikowano 5 Grudnia 13 minut temu, e-mir napisał: Dziękuję za odpowiedź. Właśnie z powodu dymu to do takich cięć wybieram frezarkę, a laser stosuję prawie wyłącznie do grawerowania. Mam przygotowany odciąg przez ścianę w piwnicy z wentylatorem . Muszę kupić tylko rurę spiro oraz zabudować jakoś laser . Jakoś tania obudowa ale w miarę skuteczna chodzi mi po głowie . Co do CNC frezarki to sobie takową sam zrobiłem ale na etapie uruchomienia brakło czasu aby dokończyć proces uruchomienia . Dla zainteresowanych czas wycięcia 10 dużych żeber ze zdjęcia (cięciwa ponad 30 cm) w sklejce 3 mm wynosi ok 1.5 godz. 2
a74BACK Opublikowano Niedziela o 12:05 Opublikowano Niedziela o 12:05 To zrób ten odciąg, żebyś sie nie zatruł spalinami 👍 1
young Opublikowano wczoraj o 17:38 Opublikowano wczoraj o 17:38 Kolejne próby nauki wycinanek na laserze. Żeby nie było bezproduktywne to znalazłem w necie plan samolotu w pdf. W jeden wieczór to i owo przerobiłem ucząc się programu i kolejnych ustawień . Tym razem nie trafiłem w parametry mocy i prędkości . Więc przeplalilo miejscami a miejscami nie odcięło. ( Trzeba nożykiem Toni owo) . Ręcznie to bym wycinał przez parę długich wieczorów ! Muszę jeszcze rozrysować żeberka. Ktoś zgadnie jaki to samolot ? 2
young Opublikowano wczoraj o 18:48 Opublikowano wczoraj o 18:48 Godzinę temu, rosik napisał: Nasza słynna PZL- ka. P11c 😊 Wg planów PZL 24 , na tym etapie to trudne do rozróżnienia.
Elvis Opublikowano wczoraj o 20:39 Opublikowano wczoraj o 20:39 Ze sklejką już tak jest, to nie jest jednolity materiał i czasem trafi się jakiś twardszy rdzeń lub inne dziadostwo, niekiedy aż iskry czasem lecą podczas cięcia. Dobrze ustawić parametry nieco z zapsem i puścić najpierw jeden element zamiast od razu całość.
lencol Opublikowano wczoraj o 20:43 Opublikowano wczoraj o 20:43 To ja też się pochwalę moją wycinarką laserową. Konstrukcja własna, pole robocze to 390mm x 600mm Laser 5,5 W długość fali 445nm silniki krokowe Nema 17 40mm 42BYGH 1.7A 42Ncm profile aluminiowe 20x40 (3szt 0,5m i 2szt 0,75m) zasilacz komputerowy ATX jako zasilanie lasera i silników krokowych. Sterowanie to arduino z shieldem CNC. Wykonanie zajęło mi kilka miesięcy na raty wieczorami jak był czas.
young Opublikowano wczoraj o 20:56 Opublikowano wczoraj o 20:56 Elegancko , jest czym . Fajna maszyna
Elvis Opublikowano wczoraj o 20:56 Opublikowano wczoraj o 20:56 Orientacyjny łączny koszt materiałów?
young Opublikowano wczoraj o 21:00 Opublikowano wczoraj o 21:00 17 minut temu, Elvis napisał: Ze sklejką już tak jest, to nie jest jednolity materiał Masz rację , trzeba samemu przetrenować.! Na danej partii sklejki. Znaczenie ma też to co jest pod sklejką. Szykuje sobie specjalne podpory/blat bo zauważyłem też plaster miodu się za bardzo nie sprawdza . Chcę zrobić coś w rodzaju blaszek mocowanych pionowo .
Elvis Opublikowano wczoraj o 21:02 Opublikowano wczoraj o 21:02 Tzw stół nożowy. Zawsze można wykorzystać stalową siatkę gięto-ciągnioną.
lencol Opublikowano wczoraj o 21:12 Opublikowano wczoraj o 21:12 16 minut temu, Elvis napisał: Orientacyjny łączny koszt materiałów? laser 250zł profile 3m 170zł 3 silniki 140zł 12szt rolka v-slot 60zł pasek i zębatki GT2 30zł arduino +CNC + sterowniki silników 80zł Elementy mocujące laser rysowałem sam i drukowałem na enderze. Arduino i shield leżał w szafie, to samo zasilacz, więc ploter wyszedł mnie w okolicach 500-650zł.
young Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu Dla porównania udało mi się kupić laser 10W za 770 zł. Pole robocze 40*40. Teraz ten sam teraz dziwo około 1100 zł
Rekomendowane odpowiedzi