jędrek Opublikowano 19 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 Witam Model tego samolotu "chodził" za mną już od dawna. Rysunki modelu zrobiłem na podstawie planów samolotu w czasopiśmie Aeroplan. Sporo jest zdjęć, które będą pomocne w budowie. Przeczytałem gdzieś, że model tego samolotu jest nielotem. Zobaczymy . Na podstawie rysunków samolotu rozrysowałem model o rozpiętości 150 cm, długość podobna. Napęd początkowo miał być elektryczny, później "obstawiałem" spalinę - serduchem napędowym miała być Webra 61 Racing z rurą, ale pomierzyłem, przemyślałem i ostatecznie zdecydowałem się na elektryka. Jaki motor, do przemyślenia, choć mam już jakieś typy. Model będzie miał chowane podwozie, klapy Fowlera, pomyślę jeszcze co z lotkami. Konstrukcja balsowo-sklejkowa. Waga... hmmm, ile wyjdzie . Budowa trochę będzie trwała, ale damy radę. Na początek fotka tego, co mi świetlna laubzega "wypluła". Najdłuższy element ma 82 cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Senior Opublikowano 19 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 Panie Andrzeju. Pierwowzór piękny - koncepcja jest dobra, będzie latał (u Zenka w modelarni był kiedyś taki model, latał pięknie z napędem spalinowym). Zająłem miejsce się na widowni w pierwszym rzędzie. Do dzieła i czekam na relację. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 19 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 Dlaczego miał by być nielotem? Skoro oryginał lata i to jak (!) to dlaczego model miał by nie latać? Na pewno trenerek to nie będzie ale wierzę, że poleci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 19 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 WitamTrochę puzzli poskładane konstrukcja pionowego jeszcze niepełna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 20 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 WitamKadłub za skrzydłem jest załamany, więc wstępnie uformowałem boki za pomocą takiego "oprzyrządowania" Końcówka pionowego "kanapka" - środek sklejka 0,6mm i obustronnie balsa, klejone na Soudal D4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 27 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 WitamKlejenie dalej pionowy jeszcze bez zawiasówprzymiarka do kadłuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emhyrion Opublikowano 27 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 Już któryś raz z rządu podziwiam wspaniałą pracę. Sam się przymierzam do P11 i zaczynam się zastanawiać, czy choć w połowie będzie to tak udane jak Wasze prace A czym kleicie modele? I gdzie można dostać takie fajne szpilki do przytrzymania klejonych powierzchni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 Andrzej, model jak zwykle u Ciebie -I liga. Przy okazji zapytam o MX-2. Kiedyś zamieściłeś fotkę gotowego modelu, ukazały się jego plany w Modelarzu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 27 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 Witam Dzięki Sławek. Jeśli chodzi o MX-2 to sobie leży i czeka na oklejanie i wyposażenie. Niemam na razie weny do skończenia go. Plany nie są jeszcze skończone. Czasu trza na to . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 3 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 WitamTrochę do przodu, parę fotek pokryta górna część kadłuba z tyłu i przejście za kabiną, trochę upierdliwa przy pokrywaniu trochę wzmocnień w obrębie kabiny, bez tego boki były mało sztywnespływ poziomego sklejony na żywicę z paskiem tkaniny 80g/m2końcówki poziomego sklejone, podobnie jak pionowego, jako "kanapka" z balsy i sklejki 0,6 mmpoziomy od spodu bez pasków poszycia, będą wklejone po wywierceniu otworów na zawiasy i usunięciu śmieci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 tak precyzja oko raduje pozdrawiam i czytam o orliku co to był za samolot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 24 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 WitamChwilowo brak czasu, ale powoli dłubięłącznik połówek steru wysokości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 11 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 WitamZa wiele się nie działo, ale nadrobimy . "Przyjszły" elementy zawieszenia klap i lotekW tak zwanym międzyczasie strugam śmigło czterołopatowe. Jak będzie gotowe pokażę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 13 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 WitamWystrugałem se śmigło 14x5x4. Nie jest jeszcze na gotowo pomalowane, ale pokażę.i pomalowane podkładem 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Wystrugałeś? Zdolne masz ręce w takim razie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 30 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Wystrugałeś? Zdolne masz ręce w takim razie Nawet bardzo Witam Prace przy modelu trochę zwolniły, bo wykańczam model 1:1 w branży niemodelarskiej i to mi trochę czasu zajmuje, ponadto coś tam rysuję z innym projektem, ale powoli do przodu. Pomalowałem śmigło na gotowo i tak ono wygląda od tyłu a teraz mała historia obrazkowa strugania śmigła hehehehehehe...... x4 trochę szlifowania, wyważania i gotowe 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 mimo wszystko nieźle to zrobiłeś ja bym się chyba nie odważył jeszcze tak zrobić śmigła. powoli czekamy na dalsze kroki budowy. pozdrawiam Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogusław Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 Świetny patent z tym śmigłem, a ja zastanawiałem się gdzie kupie śmigło do mojego modelu, oczywiście moje uznanie model pierwsza klasa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 Kolo trochę tych śmigieł połamał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 Świetny pomysł a robota majstersztyk! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi