Osa Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Jakoś tak ostatnio dotarło do mej durnej łepetyny, że zatracam zdolność do wykonania najprostszych czynności związanych z budową modeli latających. Tak niestety bywa gdy człek leniwy jak ja ma dostęp do różnych maszyn typu CNC, a to styroploter, a to ploter frezujący jeden czy dwa... Wpadłem na pomysł genialny w swej prostocie, że aż mnie zatkało. Myślę sobie: weź se coś wybierz, znaczy model jakiś, znajdź plan, no aż tak leniwy to nie jesteś. No nie, aż tyle to dam radę zrobić. Znalazłem jakiegoś jpg-a no w sumie trzy ale co tam nie będziemy się tu licytować o ilość. Uruchomiłem na kompie i paczę, paczę, paczę. Nie, no trzeba coś podłubać bo nie będę zrzynał jak leci. No tyle to dam radę zrobić, chyba. Spróbowałem. No i co dalej. Szkic jakiś jest no to chyba trzeba by napisac jakieś programy? STOP! Wszystko robimy ręcznie zapomniałeś? Ano zapomniałem. No to starą indiańska metodą drukujemy zarys kratownicy. Wydruk z podziałem na fragmenty i trzeba było to posklejać. Dałem radę jednak i mogłem sobie to obejrzeć. Ciekawe czy pamiętam jak to się jeszcze skleja. Na działce czyt. modelarnia znalazłem kilka sztuk listewek 5x5mm. Na zakupioną w markecie małą płytę GK połozyłem mój wydruk i na to folia typu "strecz". Zapomniałem dodać, że musiałem rozgarnąć bałagan na stole żeby cokolwiek móc na nim położyć. Szpilek oczywiście nie mam bo w tym bałaganie kto by znalazł szpilki. Znalazłem "goździki" maleńkie więc one musiały wystarczyć. Skleiłem z rozpędu obie kratownice boczne, a ponieważ byłem w miarę zadowolony skleiłem to do kupy. I cos tam sobie mierzyłem.... Jeszcze coś dopiszę chyba ale znając moje wrodzone lenistwo któż to wie... A generalnie ma wyjść coś podobnego do tego o rozpiętości około 1300mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Życzę Ci Osa jak najlepiej, model fajny jest to fakt ale okropnie lata, szczególnie taki mały ale co tam widocznie lubisz trudne wyzwania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 5 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Lubię wyzwania. Ładne modele o ładnych kształtach też lubię. Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Miałem R2, ten miał być następny. Gratuluję wyboru, bo czegoś takiego nie widzi się często. Trzymam kciuki Jaki silnik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 5 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Silnik FL 70, tak trochę za duży ale uparłem się na 4T i taki będzie. Trochę odświeżę relację ba zdjęcia z pierwszego posta mają już jakiś czas Skrzydło jest z odzysku i dlatego taka rozpiętość reszta modelu jest dorysowana do niego ale według proporcji z planów rozrysowałem, wyciąłem i skleiłem elementy przedniej części kadłuba, która będzie zdejmowana dla lepszego dostępu do wnętrza. rozpoczęty etap sklejania usterzenia. Patrzę, że niezły miałem bajzel na stole za biego przepraszam no i za siebie. Na osłodę odrobina zielni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 6 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Pora dogonić relację do stanu faktycznego Najpierw opisze podwozie, miało być druciane jak na fotce w poprzednim poście, a potem był pomysł by zrobić spawane z rurek 10mm. Nawet jedną stronę zrobiłem Pomysł przeleżał jakiś czas i został odrzucony na rzecz podwozia z rurek aluminiowych z mocowania drukowanymi to jest jakby poligon doświadczalny, próby statyczne sa zadowalające, a po oblotach wyjdzie co i jak. Szkic wykonałem w DSM (DesignSpark Mechanical) Elementy wydrukowałem u siebie, spora oszczędność czasu jeśli pasują elementy. Pasują. Do tych goleni wchodzi kółeczko średnicy 100mm, a całość z kolei schowa się w przygotowanych wcześniej "kapciach" Przyznam się szczerze, że nie posiadałem nigdy narzędzia do cięcia listewek i zachodzę w głowę dlaczego to tak długo trwało. Znalazłem projekt na thingiverse.com i wydrukowałem sobie po niewielkich modyfikacjach No i musiałem wypróbować je w działaniu. Jak dla mnie bomba Listewki tnie się błyskawicznie i są równe i od razu gotowe do klejenia. Tak oto dobrnąłem do stanu faktycznego w jakim się znajduje model. No laminuję jeszcze osłonę silnika ale fotki to jutro lub pojutrze. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 6 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Ładnie się to prezentuje . A sam model dodaje trochę adrenaliny ,szczególnie przy lądowaniu.... Miałem przyjemność polatać takim podobnym Powodzenia w lotach . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 6 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Bardzo ładny model, fajnie się oglądało i mam dodatkową motywację by choć zbliżyć się wyglądem do takiego. Dzięki Rafał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 9 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 Rzeźbię dalej co mi innego pozostało. Przygotowałem ster wysokości już na gotowo A to celem przypomnienia sobie jak się operuje żelazkiem modelarskim do folii Pracuję nad pogrubieniem steru kierunku 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamOld Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Trzymam kciuki za ten projekt. Czuję że będzie ładnie wyglądał a co do latania to na symulatorze jest trudny w pilotażu. Tak trzymaj Adamie Pozdrawiam Adam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 10 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Dziękuję za dobre słowo. Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Fajny model,będę obserwował relacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 10 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Przymiarka osłony silnika Jeszcze mam trochę szlifowania bo jest trochę nierówna ale już wygląda prawie zadowalająco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 20 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Uczę się klepkować. Na razie idzie to nieporadnie i niedoskonale ale chyba zaczynam łapać o co "kaman" I wydrukowałem sobie Manfreda teraz trzeba go pokolorować Do zdjęcia został zmatowiony programem graficznym bo się błyszczy jak.... A tak wygląda podczas przymiarki Pochwalę się jaką GeeBee Z narysowałem CDN... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinmisiek102 Opublikowano 3 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 szacuneczek dla ciebie, bardzo mi się podoba mogę prosić deproniaczka na maila marcinmisiek102@o2.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi