RAFALR30 Opublikowano 8 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2017 Jesień - to dobry czas na posklejanie czegoś nowego. Tym razem wybór padł na model Su-35 z Hobby Kinga. Specyfikacja: Długość: 1050 mm Rozpiętość skrzydeł: 735 mm Wymagane do lotu: 1 x 2200 lub 2450KV Silnik 1 x 30-40A ESC 1 x 6x5E lub 6x4E Śmigło 2 x 12g Serwo 4 ~ 6 kanałów Radio TX / RX 1300 ~ 2200 3S LiPo bateria Oczywiście nie obędzie się bez zmian . Na początek kokpit. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 12 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2017 Jednak "wzięło mnie" ????. Maluję wewnętrzne komory silnika, odcinam dysze i robię bardziej makietowe, przymierzam się do zrobienia oświetlenia- do wiosny dużo czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszjb Opublikowano 12 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2017 Jednak "wzięło mnie" . Maluję wewnętrzne komory silnika, odcinam dysze i robię bardziej makietowe, przymierzam się do zrobienia oświetlenia- do wiosny dużo czasu. IMG_20171111_202839.jpg Bardzo fajny model, własnie czekam na jego dostawę . Bedzie zmiana kamuflażu? Pilnie śledzę budowę Wysłane z mojego MSP5006 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 Kamuflaż pozostanie bez zmian. Robię linie podziału i washing. Elektronika dotarła więc będą także dopalacze i nowe makietowe dysze silnika. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszjb Opublikowano 18 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 Kamuflaż pozostanie bez zmian. Robię linie podziału i washing. Elektronika dotarła więc będą także dopalacze i nowe makietowe dysze silnika. IMG_20171116_231150.jpg Jeśli to nie tajemnica gdzie zamawialeś oświetlenie? Wysłane z mojego MSP5006 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 19 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 Elementy są dostępne na allegro. Kod z internetu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 19 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 Diody i sterownik dostępne są na aukcjach allegro lub w sklepie modelarskim ab-rc.pl.https://abc-rc.pl/Arduino-NANO-V3-CH340https://abc-rc.pl/piersien-led-rgb-ws2812-5050do tego kabel USBhttps://abc-rc.pl/kabel-mini-usb-80cm-arduino-nano-inneInstalujesz program Arduino IDEhttps://www.arduino.cc/en/main/softwareI wygrywasz oprogramowanie "dopalacza" (po małych modyfikacjach ze względu na ilość diod)Pomocne linki (otrzymane od Robertusa)https://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?2864213-DIY-afterburner-led-ring-for-EDF-jets-with-arduino-WS2812Bhttps://github.com/grmis-fr/NeoPixelAfterBurnerNeoPixel_PulseIn_AfterBurner.zip Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 27 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 Pilot już czeka aż maszyna zejdzie z linii produkcyjnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2017 Jak w oryginale będzie kolor spalonej stali a nie odcień mosiądzu jak w zestawie fabrycznym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 A w przygotowaniu pylony na końce skrzydeł wraz z oświetleniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 24 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 Prawie gotowy do lotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 24 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 Jak w końcu zrobiłeś te ringi? Arduino? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 24 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 Tak, na Arduino podłączyłem pierścienie LED. Muszę popracować tylko w programie nad kolorystyką aby na max przepustnicy świeciły kolorem bardziej jasno niebieskim. Pozostałe 3 diody ( czerwona, zielona i białą migająca) podłączyłem równolegle do wolnego kanału odbiornika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 Dysze "makietowe" w przygotowaniu do wycięcia, sklejenia i pomalowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 2 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Zrobione linie podziału, washing, przemalowane gondole silników, nowe dysze itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszjb Opublikowano 2 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Zrobione linie podziału, washing, przemalowane gondole silników, nowe dysze itp. IMG_20180202_003324.jpg Jak rozmieściłeś elektronikę? Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 2 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Poukładałem przewody, regulator, procesor Arduino, odbiornik 4-ro kanałowy tak aby po włożeniu akumulatora dobrze wyważyć model. Jest dużo miejsca na pakiet 1300mAh (3s) i spokojnie mieści się pakiet 2200mAh (3s). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 3 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 Waga modelu z elektroniką ale bez pakietu LiPo to 507 g. Z pakietem 2200mAh model waży 700g. Ciąg ma wystarczający - wyrywa go z ręki. Z pakietem 1300mAh model waży 610g a wtedy trzymając go za dziób rwie pionowo w górę aż miło. Różnica 90g dla ciągu w pionie jest mocno odczuwalna. Nie mam śmigła trójłopatowego a w tabelach producenta nie widziałem zaleceń do stosowania takiego rozwiązania. Obecnie mam założone śmigło 6x5e - w innych moich modelach latałem już na identycznych zestawach silnik-śmigło i byłem z tego zestawu zadowolony. Co do nadajnika - używam tego typ nadajnik pierwszy raz ze względu na małą ilość miejsca w komorze na elektronikę (dołożyłem sterownik Arduino), potrzebę wykorzystania tylko 3 kanałów (silnik, 2x serwa + zasilanie na 3 diody LED). Sprawdzę jego zasięg przed lotem. Jeżeli okaże się zbyt mały to odbiornik Turnigy 8CH też się zmieści. Środek ciężkości wypada w osi orczyka serwomechanizmów - 85mm od krawędzi skrzydła. Tak wypada wg relacji użytkowników tego modelu - producent nie zamieścił takiej informacji w swojej instrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 5 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 Na prośbę kolegi zamieszczam zdjęcia zrobionych dodatkowo pylonów (długość 15,5 cm, wysokość 1,4 cm, grubość 0,7 cm). Od spodu podklejone listewką węglową dla wzmocnienia, zwiększenia sztywności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 14 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Bardzo fajny model, własnie czekam na jego dostawę . Bedzie zmiana kamuflażu? Pilnie śledzę budowę Wysłane z mojego MSP5006 przy użyciu Tapatalka Łukasz, składasz już swój model? W którym miejscu wg twoich informacji powinien być środek ciężkości (CG) - producent nie wspomina o tym w instrukcji montażu modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi