Atomizer Posted Monday at 10:00 AM Posted Monday at 10:00 AM Witam Powoli powstają trzy maluszki F6F Hellcat o rozpiętości 50cm i wadze około 75g bez malowania. Napęd to silnik 1504 2700KV, pakiet 2s 150mAh, albo 3s 150mAh ale to jeszcze muszę sprawdzić czy się da tak. Regulator 10A 2-3S. Śmigło od 4040 do 5030. Dwa mikro serwa około 4g. Pokrycie pianka Graupner 1 mm. Malowanie farby spray universal. 4
Atomizer Posted Wednesday at 09:29 AM Author Posted Wednesday at 09:29 AM Wczoraj wieczorem walczyłem z owiewkami do mini modeli. Poszło z 6 butelek po mleku 🤣 i cztery wzorniki. Test klejenia przeszedł pomyślnie na jednej owiewce co nie przeszła kontroli jakości 😅 Jak widać materiał się urwał a na kabince przyklejony został. 2
Atomizer Posted Thursday at 08:12 AM Author Posted Thursday at 08:12 AM Zaczynam malowanie ! Z farbami w sprayu jest zawsze problem nie biorąc pod uwagę smrodu ten problem jest zawsze w mniejszym lub większym stopniu. Nie kryje rowno różnych materiałów. Tak samo zabezpieczone elementy styropian i xps, styropian mimo trzy krotnego podkładu wrzera spray! Xps ok. 2
rkrzysztof Posted Thursday at 09:59 AM Posted Thursday at 09:59 AM Kwestia składu chemicznego farby. Poszukaj może wśród farb stosowanych do modeli plastikowych. Jest bardzo szeroka oferta w wielu kolorach.
Atomizer Posted Friday at 07:55 AM Author Posted Friday at 07:55 AM 21 godzin temu, rkrzysztof napisał: Kwestia składu chemicznego farby. Poszukaj może wśród farb stosowanych do modeli plastikowych. Jest bardzo szeroka oferta w wielu kolorach. Jak znajdę czas to kupię aerograf modelarski i wejdę na wyższy poziom. Malowanie farbami w spreyu to nie dość , ze smród to i cały samochód też pomalowany 🤣 i wszystko dookoła. A na dworze deszcz i wiatr co przeszkadza w malowaniu. Nie dało się już dłużej wytrzymać i musiałem wymienić już drugi raz ten sam silnik z kolejnego samolotu ! Najpierw w P38 Wilk a teraz w F6F Hellcat. Silnik jest nowy, ale ma albo krzywy wał 2mm albo uszkodzone łożysko albo rotor jest nierówny albo jeszcze coś. W P38 Wilk nie równo wchodził też na obroty z drugim silnikiem. Po wymianie na nowy wszystko ok. Tu w F6 też po zamontowaniu nowego ładnie się kręci nawet na full gaz ! A tymczasem maluję pozostałe dwa modele. Każdy będzie inaczej pomalowany. Pierwszym F6 kolor srebrny (efekt chrom) podczas wyważania napotkałem pierwsze problemy! Mam model F4 bardzo podobny i tam dla cięciwy skrzydła 170mm SC wychodzi na 55mm. Lata równo przy takim wyważeniu. Ostatnio latałem. W F6 cięciwa ma 115mm i przyjąłem SC na 35mm od krawędzi natarcia. I akurat pakiet 150mAh na 2s pasuje tam gdzie serwo od wysokości 🤣 Musiałem wyciąć cała kabinkę i przesunąć bardziej w prawo serwo a pakiet będzie maksymalnie po lewej stronie aby model wyważył się też poprzecznie. Ponieważ po prawej stronie mam regulator i odbiornik co mu bez pakieciku przeważa w prawo skrzydło. Mało miejsca w takim małym modelu ! Odbiornik z antenką ciągnie się prawie przez pół kadłuba i nie było go gdzie wcisnąć tak aby można było przyłączyć konektory. Dla zmniejszenia wagi i wymiarów wyjąłem go z obudowy. 3
Recommended Posts