Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

Powoli powstają trzy maluszki F6F Hellcat o rozpiętości 50cm i wadze około 75g bez malowania.

Napęd to silnik 1504 2700KV, pakiet 2s 150mAh, albo 3s 150mAh ale to jeszcze muszę sprawdzić czy się da tak.

Regulator 10A 2-3S.

Śmigło od 4040 do 5030.

Dwa mikro serwa około 4g.

Pokrycie pianka Graupner 1 mm.

Malowanie farby spray universal.

F6F 01.jpg

F6F 02.jpg

• Upvote 4
Posted

Wczoraj wieczorem walczyłem z owiewkami do mini modeli.

Poszło z 6 butelek po mleku 🤣  i cztery wzorniki.

Test klejenia przeszedł pomyślnie na jednej owiewce co nie przeszła kontroli jakości 😅

Jak widać materiał się urwał a na kabince przyklejony został.

01.jpg

02.jpg

03.jpg

• Upvote 2
Posted

Zaczynam malowanie !

Z farbami w sprayu jest zawsze problem nie biorąc pod uwagę smrodu  ten problem jest zawsze w mniejszym lub większym stopniu. 

Nie kryje rowno różnych materiałów. 

Tak samo zabezpieczone elementy styropian i xps, styropian mimo trzy krotnego podkładu wrzera spray! Xps ok.

20250312_210822.jpg

20250312_202038.jpg

20250312_211227.jpg

20250312_181228.jpg

• Upvote 2
Posted

Kwestia składu chemicznego farby. Poszukaj może wśród farb stosowanych do modeli plastikowych. Jest bardzo szeroka oferta w wielu kolorach.

Posted
21 godzin temu, rkrzysztof napisał:

Kwestia składu chemicznego farby. Poszukaj może wśród farb stosowanych do modeli plastikowych. Jest bardzo szeroka oferta w wielu kolorach.

Jak znajdę czas to kupię aerograf modelarski i wejdę na wyższy poziom.

Malowanie farbami w spreyu to nie dość , ze smród to i cały samochód też pomalowany 🤣 i wszystko dookoła.

A na dworze deszcz i wiatr co przeszkadza w malowaniu.

Nie dało się już dłużej wytrzymać i musiałem wymienić już drugi raz ten sam silnik z kolejnego samolotu !

Najpierw w P38 Wilk a teraz w F6F Hellcat.

Silnik jest nowy, ale ma albo krzywy wał 2mm albo uszkodzone łożysko albo rotor jest nierówny albo jeszcze coś. W P38 Wilk nie równo wchodził też na obroty z drugim silnikiem. Po wymianie na nowy wszystko ok. Tu w F6 też po zamontowaniu nowego ładnie się kręci nawet na full gaz !

F6 01.jpg

A tymczasem maluję pozostałe dwa modele. Każdy będzie inaczej pomalowany.

F6 04.jpg

F6 03.jpg

F6 02.jpg

Pierwszym F6 kolor srebrny (efekt chrom) podczas wyważania napotkałem pierwsze problemy!

Mam model F4 bardzo podobny i tam dla cięciwy skrzydła 170mm SC wychodzi na 55mm. Lata równo przy takim wyważeniu. Ostatnio latałem.

W F6 cięciwa ma 115mm i przyjąłem SC na 35mm od krawędzi natarcia. I akurat pakiet 150mAh na 2s pasuje tam gdzie serwo od wysokości 🤣

Musiałem wyciąć cała kabinkę i przesunąć bardziej w prawo serwo a pakiet będzie maksymalnie po lewej stronie aby model wyważył się też poprzecznie.

Ponieważ po prawej stronie mam regulator i odbiornik co mu bez pakieciku przeważa w prawo skrzydło. Mało miejsca w takim małym modelu ! Odbiornik z antenką ciągnie się prawie przez pół kadłuba i nie było go gdzie wcisnąć tak aby można było przyłączyć konektory. Dla zmniejszenia wagi i wymiarów wyjąłem go z obudowy.

• Upvote 3
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.