Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj wieczorem walczyłem z owiewkami do mini modeli.

Poszło z 6 butelek po mleku 🤣  i cztery wzorniki.

Test klejenia przeszedł pomyślnie na jednej owiewce co nie przeszła kontroli jakości 😅

Jak widać materiał się urwał a na kabince przyklejony został.

01.jpg

02.jpg

03.jpg

• Lubię to 3
Opublikowano

Zaczynam malowanie !

Z farbami w sprayu jest zawsze problem nie biorąc pod uwagę smrodu  ten problem jest zawsze w mniejszym lub większym stopniu. 

Nie kryje rowno różnych materiałów. 

Tak samo zabezpieczone elementy styropian i xps, styropian mimo trzy krotnego podkładu wrzera spray! Xps ok.

20250312_210822.jpg

20250312_202038.jpg

20250312_211227.jpg

20250312_181228.jpg

• Lubię to 2
Opublikowano

Kwestia składu chemicznego farby. Poszukaj może wśród farb stosowanych do modeli plastikowych. Jest bardzo szeroka oferta w wielu kolorach.

Opublikowano
21 godzin temu, rkrzysztof napisał:

Kwestia składu chemicznego farby. Poszukaj może wśród farb stosowanych do modeli plastikowych. Jest bardzo szeroka oferta w wielu kolorach.

Jak znajdę czas to kupię aerograf modelarski i wejdę na wyższy poziom.

Malowanie farbami w spreyu to nie dość , ze smród to i cały samochód też pomalowany 🤣 i wszystko dookoła.

A na dworze deszcz i wiatr co przeszkadza w malowaniu.

Nie dało się już dłużej wytrzymać i musiałem wymienić już drugi raz ten sam silnik z kolejnego samolotu !

Najpierw w P38 Wilk a teraz w F6F Hellcat.

Silnik jest nowy, ale ma albo krzywy wał 2mm albo uszkodzone łożysko albo rotor jest nierówny albo jeszcze coś. W P38 Wilk nie równo wchodził też na obroty z drugim silnikiem. Po wymianie na nowy wszystko ok. Tu w F6 też po zamontowaniu nowego ładnie się kręci nawet na full gaz !

F6 01.jpg

A tymczasem maluję pozostałe dwa modele. Każdy będzie inaczej pomalowany.

F6 04.jpg

F6 03.jpg

F6 02.jpg

Pierwszym F6 kolor srebrny (efekt chrom) podczas wyważania napotkałem pierwsze problemy!

Mam model F4 bardzo podobny i tam dla cięciwy skrzydła 170mm SC wychodzi na 55mm. Lata równo przy takim wyważeniu. Ostatnio latałem.

W F6 cięciwa ma 115mm i przyjąłem SC na 35mm od krawędzi natarcia. I akurat pakiet 150mAh na 2s pasuje tam gdzie serwo od wysokości 🤣

Musiałem wyciąć cała kabinkę i przesunąć bardziej w prawo serwo a pakiet będzie maksymalnie po lewej stronie aby model wyważył się też poprzecznie.

Ponieważ po prawej stronie mam regulator i odbiornik co mu bez pakieciku przeważa w prawo skrzydło. Mało miejsca w takim małym modelu ! Odbiornik z antenką ciągnie się prawie przez pół kadłuba i nie było go gdzie wcisnąć tak aby można było przyłączyć konektory. Dla zmniejszenia wagi i wymiarów wyjąłem go z obudowy.

• Lubię to 3
Opublikowano

Malowanie ciąg dalszy, powoli oznaczenia nanoszę ale malowanie sprayem to ciężko to idzie. Tu by się przydał aerograf modelarski którego nie mam.

A z puszki jak walnie ciśnienie to model wywraca 🤣

Ale piszę też w innej sprawie niż malowanie !

Ostatnie foto to regulator których ostatnio kupiłem na ali aż 4 !

Były one w komplecie z silnikiem 1504. Ale po testach nie nadaje się do zastosowania ten regulator do tych modeli !

Najgorsze to , że we wszystkich trzech modelach mam upchnięte te regulatory , a wyjęcie ich to trzeba rozbebeszyć pół dziobu aby się do niego dostać i wypiąć z odbiornika !

A co się dzieje ! Po dodaniu gazu więcej nić 1/2 na drążku silnik robi bib i się zatrzymuje ! Jeśli zostawię drążek w tej pozycji to rygiel wchodzi w stan ustawień i resetuje ustawienia dla gazu w tej właśnie pozycji. Jak dam drążek do dołu robi znowu jakieś tam bib chwilę odczekam i daję gaz to do połowy na drążku w ogóle nie reaguje ! Po przekroczeniu połowy na chwilę się uruchamia motor po czym prawie od razu się zatrzymuje i znowu rygiel wchodzi w stan ustawień. I teraz zależnie jak ustawię drążek tak się skaluje gaz.

Testy robiłem na pakiecie 2s 150mAh ! Czegoś takiego nie ma na pakiecie 450mAh. Tu rygiel działa w pełnym zakresie.

Ale do modelu który waży 25g nie wstawię pakietu o wadze 35g ! Dlatego kupiłem kilka pakietów 150mAh i dwa 180mAh.

Wygląda to tak jakby regiel pobrał już cały prąd z pakietu ! I następuje twarde odcięcie silnika !

Takie rzeczy się nie dzieją przykładowo w A6M ZERO, który ma ten sam silnik 1504 ale ma inny regulator też 10A ale firma NO NAME. I co najlepsze przekładam z F6F pakiet do A6M Zero odpalam maszynę i kręci się jeszcze kilka minut na full gaz ! A ma zamontowane większe śmigło w dodatku !

I co jeszcze zauważyłem ! W F6F silnik na tym regulatorze pracuje ciągle ale tylko do (do) 1/2 gazu... i dość mocno grzeje się pakiecik ! W A6M nie grzeje się nawet na full gaz a jest lekko tylko letni !

Coś nie tak z tymi regulatorami ! Sam nie wiem ! Będę przerzucać regulatory !

Z A6M dam do F6F Który musi latać na 150mAh!

A6M jest trochę większy i da radę latać z pakietem 450mAh! Gdzie nie ma tego odcięcia i tych problemów.

Tak samo w P38 Wilk zasilany 550 mAh . Tam też mam inne regulatory 10A...

20250316_203516.jpg

20250316_175913.jpg

20250315_175722.jpg

• Lubię to 3
Opublikowano

Mi się wydaje , że do końca tygodnia to ja będę jeszcze kończyć malować moje wróbelki 😜

Dodałem okopcenia spalinami ! Ale chyba lekko przesadziłem 😂

Jeszcze w kredowym nie mam ale to może dziś pomaluje się...

Pozostaje problem z regulatorami w dwóch F6F. W jednym mam z A6M ZERO.

Myślałem żeby zamienić z P38 Wilk. Ale tam problem je pozyskać bo trzeba cały model rozbebeszyć!

20250319_200928.jpg

Opublikowano

Pierwszy F6F Hellcat oblatany !

20250321_180146.jpg

W pozostałych dwóch wymieniłem już esc i zostało jeszcze kilka drobiazgów i jak będzie czas i pogoda to też oblot.

Musze tylko śmigła dopasować. Te dobre 4040 są różowe 😅

Do jednego będzie pasować, ale nie mam takich czarnych.

Malował ktoś sprayem ? Nie będzie to przeszkadzać?

20250323_204127.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

Wczoraj drugi lot z nowym śmigłem i nową piastą !

I co ! Na regulatorze 10A z A6M ZERO modelik F6F lata około 5 min. bo tyle mniej więcej się nagrało. Łącznie z przygotowaniem to 7 min. ma film.

Czyli wniosek ! Nie każdy esc 10A nadaje się do małych pakietów! I wcale jakość i cena nie gra tu roli bo te co kupowałem kiedyś do pierwszych modeli to były najtańsze na rynku.

Za to na red hobby 10A lot 20 sekund i beeee...

Ogólnie jest problem z elektroniką i wyposażeniem do mini modeli !

Ciężko dostać tak małe piasty na wał 2mm , śmigła i wszystko inne.

20250325_180856.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.