Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Atomizer Opublikowano 10 Marca Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 10 Marca Witam Powoli powstają trzy maluszki F6F Hellcat o rozpiętości 50cm i wadze około 75g bez malowania. Napęd to silnik 1504 2700KV, pakiet 2s 150mAh, albo 3s 150mAh ale to jeszcze muszę sprawdzić czy się da tak. Regulator 10A 2-3S. Śmigło od 4040 do 5030. Dwa mikro serwa około 4g. Pokrycie pianka Graupner 1 mm. Malowanie farby spray universal. 5
Atomizer Opublikowano 12 Marca Autor Opublikowano 12 Marca Wczoraj wieczorem walczyłem z owiewkami do mini modeli. Poszło z 6 butelek po mleku 🤣 i cztery wzorniki. Test klejenia przeszedł pomyślnie na jednej owiewce co nie przeszła kontroli jakości 😅 Jak widać materiał się urwał a na kabince przyklejony został. 3
Atomizer Opublikowano 13 Marca Autor Opublikowano 13 Marca Zaczynam malowanie ! Z farbami w sprayu jest zawsze problem nie biorąc pod uwagę smrodu ten problem jest zawsze w mniejszym lub większym stopniu. Nie kryje rowno różnych materiałów. Tak samo zabezpieczone elementy styropian i xps, styropian mimo trzy krotnego podkładu wrzera spray! Xps ok. 2
rkrzysztof Opublikowano 13 Marca Opublikowano 13 Marca Kwestia składu chemicznego farby. Poszukaj może wśród farb stosowanych do modeli plastikowych. Jest bardzo szeroka oferta w wielu kolorach.
Atomizer Opublikowano 14 Marca Autor Opublikowano 14 Marca 21 godzin temu, rkrzysztof napisał: Kwestia składu chemicznego farby. Poszukaj może wśród farb stosowanych do modeli plastikowych. Jest bardzo szeroka oferta w wielu kolorach. Jak znajdę czas to kupię aerograf modelarski i wejdę na wyższy poziom. Malowanie farbami w spreyu to nie dość , ze smród to i cały samochód też pomalowany 🤣 i wszystko dookoła. A na dworze deszcz i wiatr co przeszkadza w malowaniu. Nie dało się już dłużej wytrzymać i musiałem wymienić już drugi raz ten sam silnik z kolejnego samolotu ! Najpierw w P38 Wilk a teraz w F6F Hellcat. Silnik jest nowy, ale ma albo krzywy wał 2mm albo uszkodzone łożysko albo rotor jest nierówny albo jeszcze coś. W P38 Wilk nie równo wchodził też na obroty z drugim silnikiem. Po wymianie na nowy wszystko ok. Tu w F6 też po zamontowaniu nowego ładnie się kręci nawet na full gaz ! A tymczasem maluję pozostałe dwa modele. Każdy będzie inaczej pomalowany. Pierwszym F6 kolor srebrny (efekt chrom) podczas wyważania napotkałem pierwsze problemy! Mam model F4 bardzo podobny i tam dla cięciwy skrzydła 170mm SC wychodzi na 55mm. Lata równo przy takim wyważeniu. Ostatnio latałem. W F6 cięciwa ma 115mm i przyjąłem SC na 35mm od krawędzi natarcia. I akurat pakiet 150mAh na 2s pasuje tam gdzie serwo od wysokości 🤣 Musiałem wyciąć cała kabinkę i przesunąć bardziej w prawo serwo a pakiet będzie maksymalnie po lewej stronie aby model wyważył się też poprzecznie. Ponieważ po prawej stronie mam regulator i odbiornik co mu bez pakieciku przeważa w prawo skrzydło. Mało miejsca w takim małym modelu ! Odbiornik z antenką ciągnie się prawie przez pół kadłuba i nie było go gdzie wcisnąć tak aby można było przyłączyć konektory. Dla zmniejszenia wagi i wymiarów wyjąłem go z obudowy. 3
Atomizer Opublikowano 17 Marca Autor Opublikowano 17 Marca Malowanie ciąg dalszy, powoli oznaczenia nanoszę ale malowanie sprayem to ciężko to idzie. Tu by się przydał aerograf modelarski którego nie mam. A z puszki jak walnie ciśnienie to model wywraca 🤣 Ale piszę też w innej sprawie niż malowanie ! Ostatnie foto to regulator których ostatnio kupiłem na ali aż 4 ! Były one w komplecie z silnikiem 1504. Ale po testach nie nadaje się do zastosowania ten regulator do tych modeli ! Najgorsze to , że we wszystkich trzech modelach mam upchnięte te regulatory , a wyjęcie ich to trzeba rozbebeszyć pół dziobu aby się do niego dostać i wypiąć z odbiornika ! A co się dzieje ! Po dodaniu gazu więcej nić 1/2 na drążku silnik robi bib i się zatrzymuje ! Jeśli zostawię drążek w tej pozycji to rygiel wchodzi w stan ustawień i resetuje ustawienia dla gazu w tej właśnie pozycji. Jak dam drążek do dołu robi znowu jakieś tam bib chwilę odczekam i daję gaz to do połowy na drążku w ogóle nie reaguje ! Po przekroczeniu połowy na chwilę się uruchamia motor po czym prawie od razu się zatrzymuje i znowu rygiel wchodzi w stan ustawień. I teraz zależnie jak ustawię drążek tak się skaluje gaz. Testy robiłem na pakiecie 2s 150mAh ! Czegoś takiego nie ma na pakiecie 450mAh. Tu rygiel działa w pełnym zakresie. Ale do modelu który waży 25g nie wstawię pakietu o wadze 35g ! Dlatego kupiłem kilka pakietów 150mAh i dwa 180mAh. Wygląda to tak jakby regiel pobrał już cały prąd z pakietu ! I następuje twarde odcięcie silnika ! Takie rzeczy się nie dzieją przykładowo w A6M ZERO, który ma ten sam silnik 1504 ale ma inny regulator też 10A ale firma NO NAME. I co najlepsze przekładam z F6F pakiet do A6M Zero odpalam maszynę i kręci się jeszcze kilka minut na full gaz ! A ma zamontowane większe śmigło w dodatku ! I co jeszcze zauważyłem ! W F6F silnik na tym regulatorze pracuje ciągle ale tylko do (do) 1/2 gazu... i dość mocno grzeje się pakiecik ! W A6M nie grzeje się nawet na full gaz a jest lekko tylko letni ! Coś nie tak z tymi regulatorami ! Sam nie wiem ! Będę przerzucać regulatory ! Z A6M dam do F6F Który musi latać na 150mAh! A6M jest trochę większy i da radę latać z pakietem 450mAh! Gdzie nie ma tego odcięcia i tych problemów. Tak samo w P38 Wilk zasilany 550 mAh . Tam też mam inne regulatory 10A... 3
Atomizer Opublikowano 18 Marca Autor Opublikowano 18 Marca Zamieniłem regulatory i po próbie jest na tą chwilę OK. Ale testowałem na tą chwilę tylko raz. 3
Atomizer Opublikowano 20 Marca Autor Opublikowano 20 Marca Mi się wydaje , że do końca tygodnia to ja będę jeszcze kończyć malować moje wróbelki 😜 Dodałem okopcenia spalinami ! Ale chyba lekko przesadziłem 😂 Jeszcze w kredowym nie mam ale to może dziś pomaluje się... Pozostaje problem z regulatorami w dwóch F6F. W jednym mam z A6M ZERO. Myślałem żeby zamienić z P38 Wilk. Ale tam problem je pozyskać bo trzeba cały model rozbebeszyć!
Atomizer Opublikowano Poniedziałek o 08:35 Autor Opublikowano Poniedziałek o 08:35 Pierwszy F6F Hellcat oblatany ! W pozostałych dwóch wymieniłem już esc i zostało jeszcze kilka drobiazgów i jak będzie czas i pogoda to też oblot. Musze tylko śmigła dopasować. Te dobre 4040 są różowe 😅 Do jednego będzie pasować, ale nie mam takich czarnych. Malował ktoś sprayem ? Nie będzie to przeszkadzać? 1
Atomizer Opublikowano Środa o 07:58 Autor Opublikowano Środa o 07:58 Wczoraj drugi lot z nowym śmigłem i nową piastą ! I co ! Na regulatorze 10A z A6M ZERO modelik F6F lata około 5 min. bo tyle mniej więcej się nagrało. Łącznie z przygotowaniem to 7 min. ma film. Czyli wniosek ! Nie każdy esc 10A nadaje się do małych pakietów! I wcale jakość i cena nie gra tu roli bo te co kupowałem kiedyś do pierwszych modeli to były najtańsze na rynku. Za to na red hobby 10A lot 20 sekund i beeee... Ogólnie jest problem z elektroniką i wyposażeniem do mini modeli ! Ciężko dostać tak małe piasty na wał 2mm , śmigła i wszystko inne.
Rekomendowane odpowiedzi