Skocz do zawartości

Wyłączanie / gaszenie silnika benzynowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak macie w swoich modelach to rozwiązane? 

Stosujecie zdalne wyłączanie zapłonu ,czy gaz na zero, a zapłon wył. ręcznie?

Opublikowano

Ciekawostka podpatrzona kiedyś na czeskim forum, już nie pamiętam dokładnie jakim bo było to z 2-3lata wstecz.

Jeśli nie chcesz inwestować w kill switch`a, a masz luźne serwo, krańcówkę oraz zasilanie do modułu zapłonowego puścisz przez regiel to można rozwiązać to następująco:

P1313009.thumb.jpg.b7ff955b9178bf9ec921ea72863cccf1.jpgP1313012.thumb.jpg.f27185ece465f5ea5355f1f79955a641.jpgP1313013.thumb.jpg.6a69229456cde075cb0152da11aa5dec.jpg

Wg mnie rozwiązanie przekombinowane (tyle samo zabawy byłoby z zaprojektowaniem i wykonaniem własnego układu), ale z opisu wynikało, że działa 😅

Opublikowano

Jak nie chcesz elektronicznie killswitch-em co uważam za dobre i niedrogie rozwiązanie, to zawsze możesz przymknąć gaźnik i sam zgaśnie - kolega tak gasi pstryczkiem (ustawiony trym na przepustnicy).

Raz tylko miałem problemy killswitch-em a w zasadzie to z przewodami przy złączkach i tych miejsc trzeba pilnować i jak się da to zabezpieczyć przed luźnym zwisaniem.

A tak humorystycznie to kiedyś widziałem na żywo gaszenie szmatą rzuconą na śmigło 😀 - zadziałało.

Opublikowano

W przypadku awari serwa gazu latasz aż się skonczy paliwo😁

Tak miałem ale po siedmiu minutach krązenia zgasł z braku paliwa.

Opublikowano
51 minut temu, kkdarch napisał:

W przypadku awari serwa gazu latasz aż się skonczy paliwo😁

Tak miałem ale po siedmiu minutach krązenia zgasł z braku paliwa.

Szczęściarz padło serwo gazu i latałem jeszcze 34min aż wypalił paliwo od tego czasu tylko kil switch.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.