CrazyTomas Opublikowano 13 Czerwca Opublikowano 13 Czerwca W dawnych xięgach kiedyś dawno czytałem o metodzie pomiaru ciągu silnika za pomocą tzw wahadła. Wygląda to tak, że mamy belkę zawieszoną na dwóch równoległych sznurkach. Do tej belki od jednego końca mocujemy silnik ze śmigłem i resztą osprzętu i puszczamy tzn. niech się kręci. Pod wpływem ciągu belka rusza do przodu a jednocześnie unosi się w górę. O ile się uniesie, to pozwala określić ciąg badanego silnika. Czy jest na to jakiś wzór?. Wiem że trzeba wyjść od wzoru na wahadło matematyczne, ale mnie prawnikowi z zawodu zajmie to pewnie z tydzień. O wpisy typu "a policz se sam" nie obrażę się.
CrazyTomas Opublikowano 14 Czerwca Autor Opublikowano 14 Czerwca Już się nie trudźcie. Znalazłem i to nie w starych xięgach. Modelarz 9/1993 str. 14.
CrazyTomas Opublikowano 15 Czerwca Autor Opublikowano 15 Czerwca Musiałbym wrzucić cały numer Modelarza a on przekracza dopuszczalny rozmiar. Jutro jak będę w pracy to wydrukuję tę jedną stronę i zeskanuję. Autorem artykułu był p. Wiesław Schier, tak że mniemam, że wiedział o czym pisał.
CrazyTomas Opublikowano 15 Czerwca Autor Opublikowano 15 Czerwca Panie, ja się nie znam. Tyle mogłem zrobić. Jak Ci się uda to przetworzyć w coś czytelnego to chapeau bas! Modelarz 9 1993.prn 1
Market Opublikowano 15 Czerwca Opublikowano 15 Czerwca Niestety na załączonym rysunku jest pomyłka we wzorze. Powinno być Ps=Q*x/L
CrazyTomas Opublikowano 16 Czerwca Autor Opublikowano 16 Czerwca Dzięki za spostrzeżenie. Dlatego w obliczeniach bzdury tzn. absurdalnie wielkie ciągi wychodziły.
Market Opublikowano 16 Czerwca Opublikowano 16 Czerwca Dodać należy, że ta metoda obliczenia jest przybliżona i jako taka słuszna dla ciągów rzędu 25% ciężaru (czyli tak do ok. 15 stopni wychylenia). Dla większych ciągów (i większych kątów wychylenia) słuszny jest wzór ogólny: Ale cała metoda pomiaru i obliczenia (nawet tego dokładnego jak powyżej) to też tylko do ciągów rzędu max 70% ciężaru. Jasnym jest, że dla ciągów porównywalnych z ciężarem model będzie prawie pionowo w górę, więc wartość x stanie się wtedy porównywalna z długością L, a nawet większa i jej pomiar będzie technicznie nie do zrealizowania (np. L=2 metry, a X=4 metry - to już by trzeba mieć kawałek wysokiej hali do takich pomiarów ). No albo dociążyć badany model do celów pomiaru.
CrazyTomas Opublikowano 17 Czerwca Autor Opublikowano 17 Czerwca Dzięki za doprecyzowanie wzoru. W weekend porównam sobie pomiary z tym sposobem i takim Kiwaczkiem co zrobiłem onegdaj z paru listewek i wagi kuchennej (do 3500 g). Swoją drogą przy L2 i x4 to powinno kręcić kółka jak uwięziówka tylko w pionie. PS ale chyba do innego działu. Czy uwięziówki są fajne? Jak tak, to będę miał kilka pytań.
Patryk Sokol Opublikowano 17 Czerwca Opublikowano 17 Czerwca 39 minut temu, CrazyTomas napisał: PS ale chyba do innego działu. Czy uwięziówki są fajne? Jak tak, to będę miał kilka pytań. Ano są - polecam. Najprościej od tego spróbować: https://www.rc-factory.eu/letadla/backyard-series/flash-cl
Rekomendowane odpowiedzi