Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. martin19 Opublikowano Sobota o 08:31 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano Sobota o 08:31 Produkcja żelastwa, ciąg dalszy. Podwozie składane pneumatycznie już gotowe, nadszedł czas na silnik i jego modyfikacje. Wydech wykonany z rur nierdzewnych przetaczanych do ścianki 0.5mm końcówki wydechu że zwykłej blachy 0.5mm składane z dwóch połówek celem uzyskania charakterystycznego garba. Całość lutowaną ma srebro i okopcona palnikiem. Czekam teraz na korozję na końcówkach... Przedłużona piasta żeby wszystko ładnie schować. Kołpak i śmigło redukcyjne... Model ma być hybrydą na radio i na uwięzi. Zastanawiam się teraz nad zbiornikiem. I tu pytanie do kolegów modelaży, czy zbiornik z przodu silnika w kształcie pierścienia nakładany na piastę to dobry pomysł? Z obliczeń wychodzi mi jakieś 350ml. Co o tym myślicie? 7
merlin71 Opublikowano Sobota o 11:41 Opublikowano Sobota o 11:41 Zegarmistrzowska robota! Podziwiam. Szacunek! Obawiał bym się jedynie ciężaru tego wszystkiego. Zbiornik tak bardzo z przodu to nie najlepszy pomysł moim zdaniem. Będzie powodował dużą wędrówkę środka ciężkości modelu w stanach pełny/ pusty. 1
Irek M Opublikowano Sobota o 16:59 Opublikowano Sobota o 16:59 Silnik pojemności 15cc i zbiornik 350ml? To raczej na kilka minut ledwo .
martin19 Opublikowano Sobota o 17:50 Autor Opublikowano Sobota o 17:50 Do wykonania programu f4b i f4c nie wystarczy 350ml?
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. martin19 Opublikowano wczoraj o 06:26 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano wczoraj o 06:26 Co do reszty projektu to tak jak pisałem, teraz latem zajmuje się metalową drobnicą, a konstrukcję będę budował zimą gdy będzie dużo wolnego czasu. Na tą chwilę mam jeszcze podwozie chowane pneumatycznie, już dopracowane i działające. Jeśli ktoś byłby zainteresowany,to w miarę możliwości mogę zrobić małą relację z budowy... Śmigło redukcyjne postanowiłem zrobić z litego aluminium gdyż po pomalowaniu chciałem wyszkiełkować krawędzie natarcia żeby nadać realistycznych śladów zużycia... Zobaczymy jak to wyjdzie... Dalej proszę kolegów i swoje opinie na temat tego zbiornika. Przypominam również że model ma latać na radio i na uwięzi... Z góry dziękuję za wszelkie sugestie... Cała ta drobnicą idzie jak krew z nosa. Od stycznia udało mi się wykonać jedynie tyle. 7
Andrzej Klos Opublikowano wczoraj o 07:14 Opublikowano wczoraj o 07:14 Jak mogles pomyslec, ze nie byloby zainteresowania takim cudenkiem😀!
martin19 Opublikowano wczoraj o 07:19 Autor Opublikowano wczoraj o 07:19 W dniu 21.06.2025 o 13:41, merlin71 napisał: Zegarmistrzowska robota! Podziwiam. Szacunek! Obawiał bym się jedynie ciężaru tego wszystkiego. Zbiornik tak bardzo z przodu to nie najlepszy pomysł moim zdaniem. Będzie powodował dużą wędrówkę środka ciężkości modelu w stanach pełny/ pusty. Również o tym myślałem, ale skoro silnik cofnięty to może doważyć przód zbiornikiem żeby nie pchać zbędnego balastu, bo z doświadczenia wszystkie moje modele zawsze były za lekkie na przód
merlin71 Opublikowano wczoraj o 10:11 Opublikowano wczoraj o 10:11 Jeśli była by taka potrzeba umieść tam serwo/ serwa, pakiet zasilający itp. Zakładając 350ml paliwa tak jak pisałeś będzie to 280g na ramieniu 0,4-05m od S.C. zrobi taka huśtawkę że hej... Tak myślę. Nawet jeśli wyważysz model ze średnio przyjmując 1/2 zbiornika to i tak będzie to różnica 140g w stosunku pełny/ pusty. Na takim ramieniu...! No nie poleci... Do startu mocno przeważony na przód. To bardzo utrudni poderwanie i wznoszenie. Do lądowania przeważony na tył, gdzie potrzeba stabilnego lotu bo i tak podchodzi się na dużych kątach i małej prędkości. Proszenie się o duże kłopoty, albo wręcz całkowicie niezdolność do lotu. 1
mirolek Opublikowano wczoraj o 10:30 Opublikowano wczoraj o 10:30 Piękny ten wydech, mam jednak wątpliwości czy sprawdzi się w sytuacji gdy wszystko połączone "na sztywno" . W temacie zbiornika, również odradzam montaż przed silnikiem ... chyba nigdy nie widziałem takiego rozwiązania i sam nie wiem czy chcę zobaczyć, wskazana lokalizacja w okolicach środka ciężkości. ms 1
martin19 Opublikowano wczoraj o 10:46 Autor Opublikowano wczoraj o 10:46 30 minut temu, merlin71 napisał: Jeśli była by taka potrzeba umieść tam serwo/ serwa, pakiet zasilający itp. Zakładając 350ml paliwa tak jak pisałeś będzie to 280g na ramieniu 0,4-05m od S.C. zrobi taka huśtawkę że hej... Tak myślę. Nawet jeśli wyważysz model ze średnio przyjmując 1/2 zbiornika to i tak będzie to różnica 140g w stosunku pełny/ pusty. Na takim ramieniu...! No nie poleci... Do startu mocno przeważony na przód. To bardzo utrudni poderwanie i wznoszenie. Do lądowania przeważony na tył, gdzie potrzeba stabilnego lotu bo i tak podchodzi się na dużych kątach i małej prędkości. Proszenie się o duże kłopoty, albo wręcz całkowicie niezdolność do lotu. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Również mam takie wątpliwości, dla tego nawiązałem dyskusję w tym temacie... Co do rozwiązania to dawno temu widziałem takie w modelu Fairey Battle Pana Mariana Kaziroda 41 minut temu, mirolek napisał: Piękny ten wydech, mam jednak wątpliwości czy sprawdzi się w sytuacji gdy wszystko połączone "na sztywno" . W temacie zbiornika, również odradzam montaż przed silnikiem ... chyba nigdy nie widziałem takiego rozwiązania i sam nie wiem czy chcę zobaczyć, wskazana lokalizacja w okolicach środka ciężkości. ms Wydech połączony jedynie na wcisk przy pomocy wytoczonych tulejek teflonowych celem łatwego montażu. Zrobię próbę na desce i ewentualnie zmienię na rurki sylikanowe
mecenas Opublikowano wczoraj o 11:30 Opublikowano wczoraj o 11:30 Marcin, no wielki szacun za wykonanie wydechów i podwozia. Widać mistrzowską szkołę Pana Mariana Kaziroda i Jerzego Ostrowskiego. Co do umiejscowienia zbiornika paliwa, to przychylam się do opinii kolegów. Pojemność zbiornika musisz dobrać tak aby po wykonaniu lotu (progamu) 8-minutowego , pozostało 1/3-1/4 paliwa. Ja wiem że silnik w makiecie zawodniczej powinien być schowany w obrysie kadłuba i dlatego przedłużyłeś wał, ale czy nie spowoduje to większych problemów? Przy minimalnym braku wyważenia zespołu napędowego spowoduje to bardzo duże drgania. Poza tym uważam że silnik 15 ccm jest zdecydowanie za słaby do tej wielkości makiety samolotu myśliwskiego, który ma wykonywać podstawową akrobację. Silnik 15 ccm nadaje się do modelu o masie 3.5 - 4 kg. Jaką masę modelu zakładasz?
martin19 Opublikowano 23 godziny temu Autor Opublikowano 23 godziny temu Staram się żeby wyszło jak najlżej. Wszystkie elementy z nierdzewki i większość w podwoziu ma ściankę 0.5mm. jak wyjdzie się okaże. Chciałbym nie przekroczyć 4.5 kg. Takie założenie, ale różnie bywa, zwłaszcza w makietach Jak pisałem model będzie w skali 1:6 co daje ok 160cm rozpiętości. To nie będzie wielki samolot
Paweł Prauss Opublikowano 22 godziny temu Opublikowano 22 godziny temu Ładna robota, jedna uwaga co do śmigła - metalowe ze względów bezpieczeństwa nie mogą być stosowane podczas zawodów do latania, jedynie statyka wchodzi w grę.
martin19 Opublikowano 22 godziny temu Autor Opublikowano 22 godziny temu Zgadzam się. Tak jak wcześniej pisałem jest to śmigło redukcyjne. Do latania będzie drewniane z lekkim kołpakiem z laminatu celem redukcji wagi Swoją drogą nawet gdybym chciał to yak1b miał silnik i śmigło prawo obrotowe a os max chodzi w lewo...
mirolek Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Cytat a os max chodzi w lewo... Os Max chodzi dokąd chce a kręci w prawo lub w lewo w zależności od potrzeb 😁 ms
Rekomendowane odpowiedzi