wessel Opublikowano wczoraj o 10:47 Opublikowano wczoraj o 10:47 Czy jeśli mam kilka modeli ( w niedalekiej perspektywie) i w każdym z nich zabudowany odbiornik to za każdym razem przechodząc do zabawy innym modelem czeka mnie bindowanie systemu? Pytanie o tyle ważne, że bindowanie wymaga dostępu do złączy odbiornika a to nie zawsze jest takie proste.
Jerzy_R Opublikowano wczoraj o 11:20 Opublikowano wczoraj o 11:20 Najwygodniej jeden model -> jeden odbiornik (generalnie jeden, pomijam redundancję jak np. w FrSky itp.). Bindujesz raz i po zmianie modelu masz już sparowane. 1
adam.trzaskowski Opublikowano wczoraj o 11:23 Opublikowano wczoraj o 11:23 33 minutes ago, wessel said: Czy jeśli mam kilka modeli ( w niedalekiej perspektywie) i w każdym z nich zabudowany odbiornik to za każdym razem przechodząc do zabawy innym modelem czeka mnie bindowanie systemu? Pytanie o tyle ważne, że bindowanie wymaga dostępu do złączy odbiornika a to nie zawsze jest takie proste. Mozesz do kazdej wspolczesnej aparatury kilkadziesiat modeli miec zbindowane jednoczesnie. Uruchamiasz aparature, wybierasz model i tyle. Nie znam nikogo, kto uzywalby wiecej niz jednego nadajnika na raz... 1
wessel Opublikowano wczoraj o 11:30 Autor Opublikowano wczoraj o 11:30 No i o mi chodziło. Wiesz Adam ja jestem z analogowego pokolenia , kiedy aparatury budowało się samodzielnie i choć całe życie pracowałem w cyfrze to jednak współczesne nadajniki modelarskie nieco się różnią od topowych w '78 roku aparatur Graupnera Dziękuje za odpowiedź, w zasadzie to wystarcza ale moja dociekliwa natura każe mi zapytać o detal: czy to jest tak że każdy odbiornik posiada unikalny numer ( taki MAC adres) i nadajnik pamięta to połączenie? Przy okazji: moja rodzinka pochodzi z Grodziska Mieszkaliśmy na Harcerskiej
adam.trzaskowski Opublikowano wczoraj o 11:59 Opublikowano wczoraj o 11:59 20 minutes ago, wessel said: Dziękuje za odpowiedź, w zasadzie to wystarcza ale moja dociekliwa natura każe mi zapytać o detal: czy to jest tak że każdy odbiornik posiada unikalny numer ( taki MAC adres) i nadajnik pamięta to połączenie? Zakladam, ze tak - szczegolowa techniczna impementacja zalezy zapewne od uzytego protokolu komunikacji. Ja uzywam Radiomaster TX16s 4in1, kazdy odbiornik ma przypisany numer (od 1 do 60) w aparaturze, a nastepnie protokol. Mam tez w kilku modelach redundancje, wtedy dwa odbiorniki sa bindowane na tym samym numerze i protokole. 1
zbjanik Opublikowano wczoraj o 14:06 Opublikowano wczoraj o 14:06 2 godziny temu, adam.trzaskowski napisał: Mozesz do kazdej wspolczesnej aparatury kilkadziesiat modeli miec zbindowane jednoczesnie. Uruchamiasz aparature, wybierasz model i tyle. Nie znam nikogo, kto uzywalby wiecej niz jednego nadajnika na raz... Ja znam- to ja sam. Odstawiłem model po locie do garażu, wyjąłem następny, włączyłem i było OK, ale tylko do próby silnika. Ten poprzedni, zahangarowany model wystartował ze stolika, spadł na podłogę i połamał sobie śmigło i narobił hałasu. Jak się chce, to można😊. Od tego czasu rygorystycznie przestrzegam rozłączania i wyciągania aku z modelu.
Market Opublikowano 23 godziny temu Opublikowano 23 godziny temu W starszych nadajnikach cyfrowych odbiornik binduje się po prostu do nadajnika (bez kontekstu modelu). Więc jak nadajnik nadaje to wszystkie zbindowane wcześniej odbiorniki aktualnie zasilane będą odbierać. W nowszych systemach bindowanie odbiornika jest do jednego konkretnego modelu. Więc jeżeli nadajnik ma wybrany aktualnie dany model, to będzie odbierał tylko odbiornik zbindowany do tego modelu. To zabezpiecza przed równoczesnym uruchomieniem dwóch modeli z podpiętym zasilaniem lub przed pomyłkowym wybraniem innego modelu w nadajniku. Oczywiście bindowanie danego odbiornika wystarczy zrobić tylko raz na początku ustawiania modelu.
Rekomendowane odpowiedzi