Krzysiek67 Opublikowano 4 Września Opublikowano 4 Września Porównując z tabeli dane tych silników ciąg mają podobny tylko różne wielkości śmigieł i pobór prądu. Taki silnik jak dostałeś mam w modelu o masie ok. 1700g, lata na 4S 4000mAh ze śmigłem 11x7 i jak dla mnie jest OK. Twój model będzie ok 2 razy cięższy, nie wiem czy nie wybrałeś trochę za słaby silnik, chociaż z większym śmigłem może będzie lepiej, czas lotu jaki osiągam to ok 11-12 min. Najlepiej by było żebyś wrzucił wszystkie dane do jakiegoś kalkulatora doboru napędu, ale to może ktoś obeznany z tym Ci podpowie co i jak, ja nigdy z takiego kalkulatora nie korzystałem.
Krystiano12 Opublikowano 5 Września Autor Opublikowano 5 Września Oj twoje słowa nie napawają mnie optymizmem 😕 . Ale cóż innego na ten moment nie mam. Niby przy śmigle 14x7 generuje okolice 3kg, ale przy poborze okolicy 900W więc czas lotu będzie dość krótki :c Edit: Czas lotu na pełnej mocy to tylko 4 minuty wynika z kalkulatora. Więc chyba czas się nauczyć latać szybowcami ;D
Krystiano12 Opublikowano 12 Września Autor Opublikowano 12 Września Mała aktualizacja czekając na części. Dziś w końcu zrobiłem koła z tego co było pod ręką czyli wypełnienie jednej z paczek, wyszło 72mm średnicy. Felga druk 3D jak i mocowania serw, bo jednak zdecydowałem się na gdw41, czyli standard-micro. Decyzja podyktowała cena, ze znanej strony niecałe 110zl za 4 sztuki. Dziś też robiłem popychacze z pręta inox 2mm, ale udało się zrobić tylko jeden do lotek. Przy próbie nagwintowania drugiego ukręcił się pręt w narzynce i z żadnej strony nie wystaje. Macie może pomysł jak go wyjąć? Lub czy ktoś jest w stanie zrobić takie nagwintowe pręty u siebie i wysłać? Koszty do dogadania.
Krzysiek67 Opublikowano Piątek o 21:39 Opublikowano Piątek o 21:39 Potrzebujesz gwint tylko z jednej strony, będziesz to wkręcał w jakiś plastikowy snap? Jeżeli tak to kup po prostu szprychę rowerową i przytnij na odpowiednią długość
Krystiano12 Opublikowano Sobota o 04:29 Autor Opublikowano Sobota o 04:29 Tak z jednej strony będzie snap metalowy. Kupiłem specjalnie gwintownik M2 i pręt 2mm lecz przy próbie gwintowania pręt ukręca się. Ostatnim razem tak się ukręcił w gwintowniku że nie ma jak go wykręcić. Chyba ostatecznie utnę łeb śruby M2 i zespawam z prętem.
Krystiano12 Opublikowano Poniedziałek o 14:29 Autor Opublikowano Poniedziałek o 14:29 Czy macie jakieś sposoby mierzenia kąta osadzenia silnika. Z tego co pamiętam na planach było coś w okolicy 2stopni w górę i 2 stopnie w prawo. Cały dzień się głowię w jaki sposób sprawdzić ten kąt. Druga sprawa umiejscowienie regulatora. Czy regulator musi być w przewiewnym miejscu? Niestety nie zrobiłem dla niego miejsca pod maskąi teraz nie wiem gdzie go podziać. Regulator 80a silnik przy tym śmigle nie powinien pobrać więcej niż 52a. Chciałbym jeszcze kupić małą aparaturę, myślałem o radiomaster pocket na eLRS widziałem że odbiorniki są do niej tanie i zasięg w miarę dobry. Tylko jak działa trymowanie kanałów w takiej aparaturze?
Krystiano12 Opublikowano 20 godzin temu Autor Opublikowano 20 godzin temu Na szczęście udało się zespawać śrubę nierdzewną z prętem. Wygląda słabo, ale jest wytrzymałe i spełnia swoją rolę. Silnik jak to mówią zamontowałem na oko i wszystko już dziś poskręcałem. Jutro zamierzam okleić go zwykłą taśmą I spróbować go oblatać. Regulator zamontowałem w kadłubie niestety nie będzie miał dostępu świeżego powietrza ale myślę że nie będzie się grzał. Jeżeli oblot się uda zamawiam folię, drukuje kolejną już Pokrywę silnika i troszkę dopieszczę go wizualnie chociaż nie jest dla mnie najważniejsze. Model tak jak na zdjęciach z baterią waży 2850g. Silnik z tym śmigłem ma sporego Kopa powinien wystarczyć na początek. 1
CrazyTomas Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu Ad post z poniedziałku. 2 stopnie w prawo brzmi OK, ale na pewno nie 2 stopnie w górę. To górnopłat, silnik powinien patrzyć w dół. Jak wyliczyć. Rozstaw środków otworów krzyżaka silnika w mm x 0,035 i wyjdzie ile musisz dać podkładek pod lewe górne ramię. Lepiej zaokrąglić do najbliższej podkładki w górę. Edit: no przecież tu mamy krzyżak 45 stopni, więc pomnożyć przez 1,41. Wychodzi nie 0,035 a 0,05.
Krystiano12 Opublikowano 19 godzin temu Autor Opublikowano 19 godzin temu Rozstaw otworów to 37mm x 0,05 to będzie ok 2mm dobrze to rozumiem?
CrazyTomas Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu Bardzo dobrze. Jak z sumowania podkładek wyjdzie 2,1 też problemu nie ma. Ale to tylko punkt wyjścia. Przy pierwszym starcie bądź czujny.
Rekomendowane odpowiedzi