enter1978 Opublikowano 6 Października Autor Opublikowano 6 Października Stery wysokości mam juz zrobione , jeszcze kilka braków jest do uzupełnienia , ale to juz natarcia spływy i na skraju sterów wysokości sa do naklejenia balsowe żeberka które sa wielkości obecnych skrajnych żeberek ale włącznie z poszyciem , jak będę przyklejał to pokażę. Statecznik pionowy przymierzony , pasuje i właśnie schnie już finalnie wklejony. Tak że jeszcze trochę mi zostało do posklejania , ale też sporo mam już zrobione. 3
enter1978 Opublikowano 8 Października Autor Opublikowano 8 Października Statecznik pionowy wklejony, tam jeszcze drobna kosmetyka bedzie potrzebna na łączeniu garba z statecznikiem ale siedzi juz na swoim miejscu. Troche uzupełniam braki np, wstawiłem rurki naprowadzające w kabinkę , więc kabinka juz tez skończona. A teraz zabrałem sie za kompletowanie skrzydła , to co na foto to jeszcze nie wszystko , na razie rozkminiam co i jak, ale nad większością juz zapanowałem. 3
enter1978 Opublikowano 9 Października Autor Opublikowano 9 Października Skrzydło rozszyfrowane , można sklejać ale że jest zaprojektowane pod montaż na rurkach 10mm których nie mam , to muszę pierwsze kupić rurki i dopiero mogę sklejać. Ale pewnie jutro dorwę takie rurki aluminiowe w jakimś budowlanym. 2
enter1978 Opublikowano 11 Października Autor Opublikowano 11 Października Dzis nie koniecznie po myśli , ale jadę z budową. Dzis sklejałem skrzydło no i fajnie szło aż sie okazało że rura montażowa ta w środku skrzydła przykleiła sie do kilku żeberek , kleiłem cyjakiem i spoiny w okolicy rury sa blisko tej rury , no i cyjak podciekł skleił rurkę z chyba trzema żeberkami i był troche problem. Sytuacja opanowana , zlokalizowałem miejsca gdzie sie skleiło , ponacinałem klej , ale podczas próby obrócenia rurki jedno żeberko pękło , skleiłem je i jest OK , ale straciłem trochę czasu i jeszcze nie wszystko zdązyłem powklejać, to co na foto juz jest posklejane , nie ma jeszcze listwy na natarciu , nie ma gniazda na dźwignię lotki , i nie ma płaskowników weglowych na dźwigarach. Następne skrzydło jak będe sklejał to okolice rury montażowej pozalewam cyjakiem ale bez włożonej rury. 3 1
enter1978 Opublikowano 13 Października Autor Opublikowano 13 Października Bieżące postępy , Skrzydło posklejane , zrobiłem tez zdjęcia wzmocnień pod nakrętki jak i nakrętek za pomoca których będa zapinane winglety , części z których sie składa gniazdo dźwigni lotki , i części poszycia dolnego , poszycie już posklejane nie ma tylko paseczków na żeberka, jutro je wkleję. 3
enter1978 Opublikowano 17 Października Autor Opublikowano 17 Października Są małe postępy , jedno skrzydło zrobione , jeszcze dosycha ale juz ma kesony z obu stron i jutro zjedzie z rurek montażowych, nie będę na razie odcinał lotki tylko idzie na bok i czeka , a ja zabieram sie za drugie skrzydło bo muszę w miarę szybko zwolnić stół , jak będe miał zrobione drugie skrzydło to do reszty prac mi stół nie będzie potrzebny, więc planuję w okolicy wtorku mieć zrobione to drugie skrzydło bo wolny stół mi potrzebny na wczoraj , a zostaną do zrobienia natarcia , spływy , ale wszystko jest w zestawie więc poprzyklejać i model ma i natarcia i spływy , szybka robota. No ale później to trzeba jeszcze te natarcia i spływy doszlifować i z tym juz troszkę czasu zejdzie ale szlifowanie to juz finał prac przed oklejaniem folią. A jak będzie oklejany to nie mam pojęcia jeszcze. Ale sprawnie nawet idzie budowa , a wcale nie za wiele go czasu buduję , prawie nigdy nie ma czasu , a mimo wszystko model juz prawie zbudowany 3
enter1978 Opublikowano 19 Października Autor Opublikowano 19 Października Majstruje drugie skrzydło , to co na foto to juz posklejane , ale do poprawki , bo okolice rury montażowej pomiedzy lotką a skrzydłem potraktuję klejem ale bez rury , lewe skrzydło kleiłem z ta rurką i kiepsko poszło , przyłapało mi rurkę , więc zmieniam procedurę. Drugie skrzydło łatwo idzie i szybko , poskładałem go i posklejałem ani razu nie spoglądając do projektu , ale nie zaszkodzi się pilnować bo da się zrobić dwa lewe skrzydła lub dwa prawe. 4
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. enter1978 Opublikowano 21 Października Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 21 Października Dokończyłem drugie skrzydło , uzupełniłem braki i przykleiłem poszycie z jednej strony, drugie poszycie w częściach jeszcze leży. Ale tak wyszło że mam do wykonania pewne zlecenie i teraz budowa zwolni , ale będzie kontynuowana tylko mniej czasu będę poświęcał na model. Mam zdjecie drugiego skrzydła z poszyciem z jednej strony , mam zdjęcie balsy ile juz zrobiłem ale nie sa to wszystkie deski , kilka po opróżnieniu juz wyrzuciłem , i mam zdjęcie ile mi jeszcze desek i części w nich zostało do posklejania, no nie za wiele. Aha , i maska jest juz narysowana. 6 1
enter1978 Opublikowano 26 Października Autor Opublikowano 26 Października Jak by coś, to ja drugie skrzydło zrobiłem , ma poszycia , jest zdjęte z rur i czeka , bo zobowiązałem sie muzykowi naprawić instrument i tak na oko to z dwa tygodnie mi z tą naprawą zejdzie. Natomiast zapewne nikt nie zagląda na pierwszą stronę , ale w poście Krzysztofa gdzie wstawił linki do projektu 3D , to link z kadłubem został zaktualizowany i jest już na kadłubie maska i szyba , bo właśnie maska i szyba zostały narysowane , w projekcie jest przeźroczysta żeby było widać co i jak wygląda pod maską 2
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. enter1978 Opublikowano 13 Listopada Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 13 Listopada No to wracam do budowy modelu, choć juz nie za wiele jest do budowania, za to teraz będe miał sporo szlifowania. . Dziś odciąłem statecznik od sterów wysokości , obrobiłem powierzchnie gdzie będą wklejane spływy i natarcia i jutro będę owe spływy juz wklejał, no i od skrzydła trzeba odciąć lotki i ta sama procedura , obróbka powierzchni i wklejanie natarć i spływów. Szlifowanie to nie jest moje ulubione zajęcie no ale trzeba to zrobić bo samo się nie zrobi. A i drobnicę którą zostawiałem na później trzeba uzupełniać, na ostatnim zdjęciu taka nakładka na skrajne żeberko sterów wysokości , zawsze był dylemat jak szlifować krawędzie natarć , ostro ? tępo? no ta ta nakładka rozwiązuje ten dylemat bo ma kształt jaki jest potrzebny. 5
enter1978 Opublikowano Sobota o 18:20 Autor Opublikowano Sobota o 18:20 Nie miałem dziś za wiele czasu na model , a prace które wykonuję sa dość czasochłonne , więc nie mam wielkiego postępu ale udało się przedwczoraj powklejać natarcia i spływy , dziś to obrobiłem , natarcia stateczników nie mają jeszcze ostatecznego kształtu , ale stateczniki i stery wysokości można powiedzieć że mam ogarnięte i już siedzą na zawiasach bez kleju oczywiście. Z jednego skrzydła mam juz odciętą lotkę i jest obrobiona i gotowa do wklejenia natarcia , i pewnie jutro wkleję to natarcie lotki , doszlifuję powierzchnię skrzydła pod przyklejenie spływu i pewnie przykleję też spływ skrzydła i natarcie skrzydła. 3
enter1978 Opublikowano Niedziela o 20:38 Autor Opublikowano Niedziela o 20:38 Troszke dziś pomajstrowałem i udało sie wkleić spływ w skrzydło i natarcie w lotkę, ale nie sa jeszcze docięte w trójkąt, za to pousuwałem naddatki zaschniętego kleju w miejscu gdzie montuje sie statecznik poziomy i tym sposobem statecznik już można zamontować w kadłub. Teraz to mam taki etap prac że siedze robię i nic nie widac żeby było coś zrobione, nie wiem jak kto ale ja to średnio lubię to docinanie i szlifowanie. 3
enter1978 Opublikowano 20 godzin temu Autor Opublikowano 20 godzin temu Dopadł mnie etap szlifowania itp , nie było co pokazywać ale prace systematycznie posuwały się do przodu. No i dziś udało sie skończyć cięcie listew w trójkąt na spływach skrzydeł i natarciach lotek , i w ogóle odcinanie naddatków i szlifowanie juz jest za mną. Niby jeszcze natarcia nie sa pozaokrąglane , ale to już jest drobiazg. Ogólnie jeszcze zostało takiej dłubaniny że się robi i nic nie widać żeby było coś zrobione, ale juz bardzo mało takich prac zostało, np ster kuerunku nie ma natarcia i nie ma spływu ale natarcie z listwy trójkątnej ma , nie ma zamontowanych nakrętek kłowych i takie pierdoły juz zostały do zrobienia , ogólnie model na ukończeniu , trzy wieczory i będzie gotowy pod folię , maska i szyba już się robi bo zostały zaprojektowane juz jakoś czas temu , i pewnie niedługo przyjdzie razem z zatrzaskami skrzydeł. Ale na razie muszę zrobić przerwę bo zobowiązania mnie trochę gonią , jak zrobie co poobiecywałem ludziom to model powróci na tapetę. 3
Rekomendowane odpowiedzi