enter1978 Opublikowano 17 Marca Autor Opublikowano 17 Marca 7 minut temu, robert.pilot napisał: Widzę, że zatrzaski to druk 3D, wytrzyma trzymanie skrzydeł? A w szczególności takie latanie jak Twoje? Wytrzyma , to jakis żywiczny filament , śruba mocująca skrzydło jest plastikowa , wydaje mi się że ten plastik z drukarki jest mocniejszy niż plastik z śruby 1
enter1978 Opublikowano 2 Maja Autor Opublikowano 2 Maja Nie popisałem sie z tym modelem bo budowa się odwlokła w czasie , ten model nie buduje się tyle czasu ile mi z nim schodzi , drugie hobby zabrało mój wolny czas i nim sie po wywiązywałem z zobowiązań to model musiał poczekać. Ale udało się wykonać prace które naobiecywałem ludziom i od wczoraj zabrałem sie za model. Model praktycznie skończony została mi do przykręcenia jedna owiewka na koło i koniec, no i trzeba jeszcze owiewki i maskę odkręcić i pomalować , i jak pomaluję to mozna robić oblot . Obstawiam że w przyszłym tygodniu poleci . Musiałem kupić inne ośki bo te co kupiłem pierwsze to nie sięgały owiewek na skraju i ich nie mogły podeprzeć , nowe sa idealne, po za tym model zadziwiająco dobrze się wywarza , wręcz koncertowo , nic kompletnie nie trzeba było przemeblowywać i wyważył się z akumulatorem na środku półeczki pod akumulator , czyli mam w razie potrzeby mozliwość przesuwania akumulatora i do przodu i do tyłu. 4
enter1978 Opublikowano 23 godziny temu Autor Opublikowano 23 godziny temu Długo mi zeszło ale w końcu model poleciał , Maska jeszcze nie pomalowana , bo to albo wiało , albo lało ale i z niemalowaną da się oblot zrobić. Słabo się latało ba straszna meszka była , pchała się do oczu , uszu i gryzła gdzie się dało. Model lata bardzo lekko bo jest bardzo lekki , zaskoczyła mnie moc silnika i reakcja na gaz , mocy jest od groma a reakcja na gaz jest porażająca , dla tego miałem problemy z powieszeniem modelu na śmigle bo mi hopsał raz do góry raz do dołu, ale jestem usprawiedliwiony bo to pierwsze moje loty w tym roku , zimą na symulatorze nie trenowałem a poza tym to skala modelu z którą nie miałem styczności więc nie czułem modelu , ale pod koniec nagrania zacząłem się wczuwać , po prostu po zimie potrzebuję 3 godziny polatać modelem z którym jestem oswojony żeby się wlatać a co dopiero nową konstrukcją. Model jest bardzo zwrotny i jest bardzo stabilny , tyle że do oblotu mam poustawiane największe wychylenia sterów jakie da sie uzyskać więc troche mi nim rzuca czasami😁. Jak bym go podsumował? Hm? spotkałem sie z opiniami że takie modele w tej skali latają jak duże modele , polatałem mam rozeznanie i mogę powiedzieć że takie porównanie mógł wymyślic tylko ktoś kto nie latał dużym modelem , nie nie lata jak 2,7m , nie lata nawet jak 2,2m , ma 1,7m i lata jak 1,7metra , jest zwinny stabilny , lata z lekkością . Fajny model warto taki mieć , jest bardzo mobilny więc nie trzeba sie pakować wyjeżdżać niewiadomo gdzie żeby sobie polatać. Gaz wymaga zainteresowania i potrzebne jest ustawianie krzywej gazu , choc może jak by polatac to by sie dało wczuć w tą porażająca reakcję na moc tego silnika. Można spróbować go kapkę przeważyć na dziób bo myślę że jest troszke przeważony na ogon, No i winglety średnio lubie z tym latać , mi bardziej przeszkadzają niż pomagają , ale to jeszcze będę eksperymentował czy jest lepiej z wingletami czy bez. Model do lotu waży 3680g w tym bateria 730g , więc model bez baterii waży 2950g , to chyba lekko jak na 1,7 metra. Podczas wolnych przelotów to lata z taka lekkością że jak by krzyżakiem zalatuje. Mi sie podoba gdy się uporam z reakcją na gaz to będzie poezja, bo teraz jest tak zrywny że jeszcze się z czymś takim nie spotkałem , a latałem mniejszymi elektrykami , ale ten napęd w tym modelu to jest szok jak to ciągnie i jak to się zbiera 1
Waldibruch Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu Cześć ,przyznam że z uwagą czekałem na oblot tego mx'a i przeszło to moje wyobrażenia.Model naprawdę znakomity .Gratulacje dla pilota jak i konstruktora.Pozdrawiam i życzę wiele wspaniałej zabawy. 1
enter1978 Opublikowano 10 godzin temu Autor Opublikowano 10 godzin temu 11 godzin temu, Waldibruch napisał: Cześć ,przyznam że z uwagą czekałem na oblot tego mx'a i przeszło to moje wyobrażenia Dzięki, Model lata bardzo fajnie i jest stabilny przy np nagłych zwrotach przy małej prędkości , i za razem jest bardzo zwrotny. Jedynie gaz nie domagał , silnik ma ogromną moc i jednocześnie reakcja na gaz jest bardzo agresywna , i ta reakcja na gaz przeszkadza. Ale tak pomyslałem że tam zamontowałem odbiornik z benzynowej extry 2,4m i być może tam jest ustawiona krzywa gazu , nie sprawdzałem tego , ale jeśli jest ustawiona krzywa pod silnik benzynowy to by wyjaśniało dlaczego elektryczny silnik agresywnie reaguje na drążek gazu.
Waldibruch Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu Tak masz rację,po pierwszych wrażeniach ma się pewne osobiste spostrzeżenia i opcje co dalej ustawiać.Jedna z opcji na uspokojenie nadmiaru i mocy i bardziej łagodnych reakcji modelu zaproponowałbym zmniejszenie śmigła,co jednocześnie przybliży właściwości zachowania do większych modeli.Tak myślę , chociaż nie mam odniesienie w realu ,bo nie latałem powyżej 1,5m rozp.Mogę tak wnioskować bo w mojej extra 60",po średnicy śmigła o nr mniejsze model zaczął latać diametralnie inaczej ,przypominając styl iMac.Ale przyznam że nie mam takiego "zrywu" mocy jak w twoim mx.Jesli chodzi o preferencje w stylu latania to mx'a można by ustawić tak że będzie latał i agresywnie 3d i w stylu "dużego" akro . Zaznaczam to tylko moje takie ostrożne rozważania,bo tu na forum mamy naprawdę poważnych zawodników w branży .
Rekomendowane odpowiedzi