paweln7 Opublikowano wczoraj o 11:28 Opublikowano wczoraj o 11:28 Witam Parę osób kojarzy Mojego Fokkerka ,dla Tych co nie kojarzą wygląda tak 😃 A lata tak 😃 Ale pewnego razu stwierdziłem że wygląda mało makietowo i trzeba coś z tym zrobić .Wpadło Mi w ręce zdjęcie które stało się inspiracją do dalszych prac nad Fokkerkiem oto to zdjęcie . Jak zobaczyłem tak zrobiłem Fokkerek teraz wygląda tak 😃 Troszkę nie dokładnie ale starałem się jak mogłem 😄 A tak na poważnie to pewnego dnia zaliczyłem "cyrkiel " którego efektem było odklejenie poszycia od rdzenia na jednym skrzydle ,trudno trzeba było naprawić . Zastosowałem "zastrzyki " z kleju i wydawało się że poszycie trzyma ,przynajmniej kilkanaście lotów . Feralnego lotu po wykonaniu kilku "fikołków " zauważyłem że model zaczął dziwnie reagować na stery , no to lądujemy ale model miał inne plany , przy dolocie do pasa na wysokości około 30-35m nad lasem zrobił " motylka " i pionowo w dół zmierzał ku ziemi ale na przeszkodzie stanęły drzewa co go zatrzymało niecałe 2 m nad nią 😀 Straty wyrwana wręga silnikowa ( zrobiona z sklejki 6mm z OBI ) centralnie silnikiem wbił się w gałąź oraz skrzydła Po odczekaniu swojego czas go naprawić bo to fajne a nawet bardzo fajne latadło . Zaczynamy od kadłuba , wyłamana wręga silnikowa została wycięta . dorobiłem ze sklejki 2mm 6mm i 3mm wręgi naprawcze co by zalatać powstałą dziurę wszystko posklejane na żywicę poszło do schnięcia Rdzenie na płaty wyciąłem już jakiś czas temu. CDN 4
Irek M Opublikowano wczoraj o 11:49 Opublikowano wczoraj o 11:49 Skrzydło z rdzeniem styro jest pancerne ale myślałem też kiedyś by zrobić drugie konstrukcyjne - oszczędność ok 1kg w skali 1/5. Z drugiej strony nie wiem czy takie konstrukcyjne wytrzymałoby taki start jak na filmie 🙂To był drugi czy trzeci start ale nic się nie uszkodziło. 2
mirolek Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu Cytat Jak zobaczyłem tak zrobiłem ... przesadzasz z tą waloryzacją 😂 ms 1
Rekomendowane odpowiedzi