Skocz do zawartości

Impregnacja skrzydła krytego fornirem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Faktycznie - coś z pogranicza teorii wielkich liczb, liczb urojonych, astrofizyki..... Dla L285  podają proporcje : 100/40 H286...  20g żywicy po wprowadzeniu do IA - po godzinie z hakiem otrzymujemy odpowiedź: 7,9999999 - 8,0000001.....

I faktycznie tak robię - ustawiam kubek na wadze i w zależności od rozmiaru kubka dozuję żywicę zwracając uwagę czy ta ilość w tym rozmiarze kubka da się rozmieszać z utwardzaczem. Często potrzebuję 0,5g  żywicy ale mieszam 15, bo w tym akurat pojemniku, który miałem pod ręką tak małej ilości nie rozmieszam prawidłowo. Więcej zostanie na ściankach naczynia i nie jestem przekonany, czy się wymieszały prawidłowo celem uzyskania prawidłowej reakcji chemicznej. 

Nalałem na wadze 10g żywicy, wkraplam 4g utwardzacza... nim przerwałem - waga pokazuje: 4,2g. To dolewam te 0,5g żywicy, żeby wiązanie było prawidłowe. A zużyłem z tego 5g......

Sorry za brutalność, ale chyba czegoś nie rozumiem ?

Pozdrawiam - Jurek

• Lubię to 1
Opublikowano

Cześć,

Ostatnie skrzydła do Blejzyka robiłem kilka lat temu, klasycznie. Na początek dwie warstwy caponu - bardzo cienko. Na wszelki wypadek, aby nie uszkodzić rdzenia gdyby przypadkiem była jakaś luka w kleju od środka na fornirze. Potem dwie cienkie warstwy poliuretanowego, półmatowego lakieru do podłogi HartzLack. Jest chyba nadal dostępny, jednoskładnikowy i szybko schnie, do tego w pojemnikach 0,35L. Oczywiście przecierka na sucho po każdej warstwie. Lakier nie jest błyszczący wiec maskuje niedoskonałości forniru.

Jeśli ktoś nie zamierza walczyć z fornirem do stanu lustra to polecam taką kombinację. Na razie skrzydła nie  pociemniały, ale fornir miałem od początku dosyć ciemny.

Capon pewnie da się teraz zastąpić jakimś mniej śmierdzącym podkładem. W sklepach z lakierami do podłóg albo materiałami dla "meblarzy" doradzą aktualną kombinację podkład - lakier.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Panie Markiton, nie szkoda Panu pary w gwizdek? Kolega zapytał, bo miał wątpliwość. Głupich pytań nie ma. Po co zatem te wywody personalne. Nawet jak by kolega nie widział, to po to jest forum, aby się dowiedzieć.

Co do skrzydeł ArtHobby. Mam serenity i położyłem niezliczoną liczbę warstw lakieru w sprau. Lustro jest ale są też pory. Lakier powinien mieć jakiś wypełniacz na pierwsze warstwy. Rozumiem, że lakier ArtHobby taki wypełniacz zawiera.

Efekt jajki uzyskałem jest ok, ale zbyt dużym nakładem pracy, a i tak nie jest tak, jak bym chciał.

Kolega mówił mi o metodzie zywicy nakładanej gąbką lub szamatka NA zasadzie wcierania. I to jest chyba fajniejsza metoda.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.