Skocz do zawartości

Impregnacja skrzydła krytego fornirem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Faktycznie - coś z pogranicza teorii wielkich liczb, liczb urojonych, astrofizyki..... Dla L285  podają proporcje : 100/40 H286...  20g żywicy po wprowadzeniu do IA - po godzinie z hakiem otrzymujemy odpowiedź: 7,9999999 - 8,0000001.....

I faktycznie tak robię - ustawiam kubek na wadze i w zależności od rozmiaru kubka dozuję żywicę zwracając uwagę czy ta ilość w tym rozmiarze kubka da się rozmieszać z utwardzaczem. Często potrzebuję 0,5g  żywicy ale mieszam 15, bo w tym akurat pojemniku, który miałem pod ręką tak małej ilości nie rozmieszam prawidłowo. Więcej zostanie na ściankach naczynia i nie jestem przekonany, czy się wymieszały prawidłowo celem uzyskania prawidłowej reakcji chemicznej. 

Nalałem na wadze 10g żywicy, wkraplam 4g utwardzacza... nim przerwałem - waga pokazuje: 4,2g. To dolewam te 0,5g żywicy, żeby wiązanie było prawidłowe. A zużyłem z tego 5g......

Sorry za brutalność, ale chyba czegoś nie rozumiem ?

Pozdrawiam - Jurek

• Lubię to 1
Opublikowano

Cześć,

Ostatnie skrzydła do Blejzyka robiłem kilka lat temu, klasycznie. Na początek dwie warstwy caponu - bardzo cienko. Na wszelki wypadek, aby nie uszkodzić rdzenia gdyby przypadkiem była jakaś luka w kleju od środka na fornirze. Potem dwie cienkie warstwy poliuretanowego, półmatowego lakieru do podłogi HartzLack. Jest chyba nadal dostępny, jednoskładnikowy i szybko schnie, do tego w pojemnikach 0,35L. Oczywiście przecierka na sucho po każdej warstwie. Lakier nie jest błyszczący wiec maskuje niedoskonałości forniru.

Jeśli ktoś nie zamierza walczyć z fornirem do stanu lustra to polecam taką kombinację. Na razie skrzydła nie  pociemniały, ale fornir miałem od początku dosyć ciemny.

Capon pewnie da się teraz zastąpić jakimś mniej śmierdzącym podkładem. W sklepach z lakierami do podłóg albo materiałami dla "meblarzy" doradzą aktualną kombinację podkład - lakier.

Pozdrawiam.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.