robas69 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu Ale i tak musisz obliczyć ile gram utwardzacza wlac do kubka.
Jerzy Markiton Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Faktycznie - coś z pogranicza teorii wielkich liczb, liczb urojonych, astrofizyki..... Dla L285 podają proporcje : 100/40 H286... 20g żywicy po wprowadzeniu do IA - po godzinie z hakiem otrzymujemy odpowiedź: 7,9999999 - 8,0000001..... I faktycznie tak robię - ustawiam kubek na wadze i w zależności od rozmiaru kubka dozuję żywicę zwracając uwagę czy ta ilość w tym rozmiarze kubka da się rozmieszać z utwardzaczem. Często potrzebuję 0,5g żywicy ale mieszam 15, bo w tym akurat pojemniku, który miałem pod ręką tak małej ilości nie rozmieszam prawidłowo. Więcej zostanie na ściankach naczynia i nie jestem przekonany, czy się wymieszały prawidłowo celem uzyskania prawidłowej reakcji chemicznej. Nalałem na wadze 10g żywicy, wkraplam 4g utwardzacza... nim przerwałem - waga pokazuje: 4,2g. To dolewam te 0,5g żywicy, żeby wiązanie było prawidłowe. A zużyłem z tego 5g...... Sorry za brutalność, ale chyba czegoś nie rozumiem ? Pozdrawiam - Jurek 1
kpawel Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Cześć, Ostatnie skrzydła do Blejzyka robiłem kilka lat temu, klasycznie. Na początek dwie warstwy caponu - bardzo cienko. Na wszelki wypadek, aby nie uszkodzić rdzenia gdyby przypadkiem była jakaś luka w kleju od środka na fornirze. Potem dwie cienkie warstwy poliuretanowego, półmatowego lakieru do podłogi HartzLack. Jest chyba nadal dostępny, jednoskładnikowy i szybko schnie, do tego w pojemnikach 0,35L. Oczywiście przecierka na sucho po każdej warstwie. Lakier nie jest błyszczący wiec maskuje niedoskonałości forniru. Jeśli ktoś nie zamierza walczyć z fornirem do stanu lustra to polecam taką kombinację. Na razie skrzydła nie pociemniały, ale fornir miałem od początku dosyć ciemny. Capon pewnie da się teraz zastąpić jakimś mniej śmierdzącym podkładem. W sklepach z lakierami do podłóg albo materiałami dla "meblarzy" doradzą aktualną kombinację podkład - lakier. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi