Skocz do zawartości

Płat styrodurowy do trenera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolejna praca to wykonanie rowka na dźwigar. Ja od dawna nie robię tego gorącym drutem tylko do listewki sosnowej naklejam papier ścierny tak aby sumaryczna grubość listewki i papieru ściernego była taka jak grubość listwy dźwigara.

Takim "szuradełkiem" szlifuję przy linijce rowek co można zrobić bardzo precyzyjnie i szybko.

Następnie doklejam krawędzie natarcia i spływu.

Natarcie szlifuję najpierw zgrubnie w trapez a potem zaokrąglam papierem ściernym.  Dokładne wykończenie robię "pilniczkiem "zrobionym z papieru ściernego na nosku profilu: nosek bardzo ładnie wychodzi choć wadą tej metody jest możliwość jej  stosowania tylko do płatów o obrysie prostokątnym. Trzeba pamiętać o zabezpieczeniu powierzchni płata tuż za krawędzią taśmą pakową aby nie uszkodzić podczas szlifowania powierzchni płata. Spływ szlifuję do krawędzi stołu dopiero po przyklejeniu. Do klejenia używam żywicy i Poxipolu bo Soudal pomimo swoich zalet puchnąc powoduje czasem deformację elementów.

Jutro opiszę odcinanie lotek.

Kolejne dni niestety nie pozwolą mi już na codzienne majsterkowanie i dalsze prace przy skrzydełku będę umieszczał mniej regularnie . Reszta czynności jest już stosunkowo prosta ale mimo wszystko opiszę kolejne czynności do końca prac.

20251109_221447.jpg

20251124_180554.jpg

20251125_203209.jpg

20241121_185428.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

Dziś opiszę jak wykonuję lotki. 

Po opiłowaniu krawędzi natarcia i spływu kładę płat na desce i zaznaczam linię cięcia. Można oczywiście przy pomocy linijki i nożyka odciąć lotkę ale mnie nigdy to nie wychodziło na tyle precyzyjnie abym był zadowolony więc stosuję nieco bardziej pracochłonną ale moim zdanem lepszą technikę: widać to na zdjęciach a więc w miejscu cięcia mocuję do deski kątowniki i do nich ściskami mocuję kwadratowy profil aluminiowy 20 x 20mm. 

Do niego przykładam nożyk do tapet i dzięki temu mam pewność ,że dokonam idealnie cięcia pod kątem prostym. 

Odcięte lotki wymagają jeszcze wklejenia krawędzi natarcia i wzmocnienia pod dźwignię ale to już są operacje bardzo proste.

20251126_205511.jpg

20251126_212621.jpg

20251126_212640.jpg

20251126_213222.jpg

20251126_231108.jpg

• Lubię to 1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.