Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Andrzej 68IX , no i co udalo sie odpowiednio ustawic silnik do prob ?    Silnik musisz odwrocic - tylko nie  "do gory nogami" !

Powodzenia !

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

A mnie pomożecie? Syf z rozpadniętej czeskiej pianki dostał się do komory spalania, w skrzyni korbowej brak. Czym to i jak najbezpieczniej usunąć przed uruchomieniem? Niestety nie mam klucza do odkręcenia cylindra od karteru a i silnik "NOS". Jaki płyn użyć? raczej powietrze sprężone nic nie pomożę bo się przykleiło, nie chcę całego myć UD bo ma łożyska kulkowe i woda gdzieś zostanie.

IMG_0321.jpeg

Opublikowano
Godzinę temu, witold_pi napisał:

Paweł jak to Ty robisz?

Zazwyczaj używam dedykowanego kluczyka, czasem modyfikuję jakiś inny, ale zdarzało się też chwytać tuleję w uchwycie tokarskim. Poza tym bez całkowitego rozbierania można wykąpać motorek w acetonie w myjce ultradźwiękowej.

10 minut temu, MASK napisał:

Podłóż karton i załóż taką opaskę na cylinder, podgrzej karter.
 IMG_7367.thumb.jpeg.52ccfb978aedd2e7cf341c732a20e5e6.jpeg

jaki numer na silniku?

Marcin mnie to wygląda na replikę Pfeffer 2,5 ccm.

O taką:

https://carlsonengineimports.com/products/nbn-pfeffer-2-5-limited-production-replica-series

stąd też i pokruszona pianka 🙂

Opublikowano
22 minuty temu, MASK napisał:

Podłóż karton i załóż taką opaskę na cylinder, podgrzej karter.
 IMG_7367.thumb.jpeg.52ccfb978aedd2e7cf341c732a20e5e6.jpeg

jaki numer na silniku?

Dzieki, tak to pieprzniczka z tego sklepu, sprzedawca ma mnie w dupie, bo wie, że zapłaciłbym za wysyłkę i ponowny vat więcej niż za silnik 😞 Zresztą są ślady na śrunie na deklu, że ktoś już do niego się dobierał i mu coś nie wyszło. Najchętniej wypłukałbym w jakimś roztworze ale boję się, że ta cholerna pianka zrobi się klajtrowatym glutem.

Opublikowano
Godzinę temu, witold_pi napisał:

Dzieki, tak to pieprzniczka z tego sklepu, sprzedawca ma mnie w dupie, bo wie, że zapłaciłbym za wysyłkę i ponowny vat więcej niż za silnik 😞 Zresztą są ślady na śrunie na deklu, że ktoś już do niego się dobierał i mu coś nie wyszło. Najchętniej wypłukałbym w jakimś roztworze ale boję się, że ta cholerna pianka zrobi się klajtrowatym glutem.

No to zobacz co się z nią dzieje ale nie w silniku tylko na innej próbce.

Opublikowano

Na moją optykę rozebrać musisz.

Jak ja mam motorek brudny od nie wiadomo czego, to jak kiedyś pisałem, mam kilka sposobów.

Np gotowanie w oleju rycynowym, który nie usuwa brudu, ale go zmiękcza i nie jest agresywny.

I to jest wstęp. 

Jako, że od jakiegoś czasu jestem szczęśliwym posiadaczem mocno profesjonalnej myjki ultradźwiękowej to wrzucam motorek do niej i wychodzi po umyciu jak nowy. Środkiem myjącym są specjalistyczne preparaty (jak myślę)zasadowe, które także nie niszczą powierzchni naszych np tłoków... (sprawdziłem zanim użyłem)

Ale na 1000% ZERO używania rozpuszczalników organicznych typu nitro, czy aceton. Chyba tylko do przetarcia szmatką w celu odtłuszczenia. Ale na pewno nie do mycia zasadniczego.

Jakby co to mogę umyć to i owo jakby była taka potrzeba. Myjka stoi w gotowości.

A.C.

Opublikowano

gąbka jest w stanie proszku i nawet woda z płynem do mycia nie usunęła je z części, które zdemontowałem. Mumer chyba 337 (pudełko raczej nie do użytku jak i cała zawartość.

PS. kiedyś tak się zapartłem z rozkręceniem coxa, że cylinder przestał być cylindryczny a gwint nie puścił 😞

Opublikowano
18 minut temu, witold_pi napisał:

gąbka jest w stanie proszku i nawet woda z płynem do mycia nie usunęła je z części, które zdemontowałem. Mumer chyba 337 (pudełko raczej nie do użytku jak i cała zawartość.

PS. kiedyś tak się zapartłem z rozkręceniem coxa, że cylinder przestał być cylindryczny a gwint nie puścił 😞

chciałem pomóc

ale róbta jak chceta

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.