Andrzej68IX Opublikowano 14 Grudnia 2025 Opublikowano 14 Grudnia 2025 Czy robię coś nie tak - foto😊 Znalezione w czeluściach internetu. 1 4
Paweł Prauss Opublikowano 14 Grudnia 2025 Opublikowano 14 Grudnia 2025 fszystko dobsze, zbiornik na właściwym poziomie, może tylko delikatnie wężyk paliwowy bym przesunął aby nie dotykał śruby kompresyjnej bo to może drgania powodować niepotrzebne 2
Marek_Spy Opublikowano 15 Grudnia 2025 Opublikowano 15 Grudnia 2025 Idealnie wręcz jednak internet to baza wiedzy 😀
AndrzejC Opublikowano 15 Grudnia 2025 Opublikowano 15 Grudnia 2025 A odpalany będzie ten motorek siłą woli chyba... A.C.
Janeczek Opublikowano 22 Grudnia 2025 Opublikowano 22 Grudnia 2025 Andrzej 68IX , no i co udalo sie odpowiednio ustawic silnik do prob ? Silnik musisz odwrocic - tylko nie "do gory nogami" ! Powodzenia !
witold_pi Opublikowano wczoraj o 08:19 Opublikowano wczoraj o 08:19 A mnie pomożecie? Syf z rozpadniętej czeskiej pianki dostał się do komory spalania, w skrzyni korbowej brak. Czym to i jak najbezpieczniej usunąć przed uruchomieniem? Niestety nie mam klucza do odkręcenia cylindra od karteru a i silnik "NOS". Jaki płyn użyć? raczej powietrze sprężone nic nie pomożę bo się przykleiło, nie chcę całego myć UD bo ma łożyska kulkowe i woda gdzieś zostanie.
AndrzejC Opublikowano wczoraj o 14:13 Opublikowano wczoraj o 14:13 Tu masz pokazane jak wykonać tanim kosztem, klucz, który rozkręci każdy taki mały motorek. bez większego problemu. A.C.
MASK Opublikowano wczoraj o 15:12 Opublikowano wczoraj o 15:12 Podłóż karton i załóż taką opaskę na cylinder, podgrzej karter. jaki numer na silniku?
Paweł Prauss Opublikowano wczoraj o 15:22 Opublikowano wczoraj o 15:22 Godzinę temu, witold_pi napisał: Paweł jak to Ty robisz? Zazwyczaj używam dedykowanego kluczyka, czasem modyfikuję jakiś inny, ale zdarzało się też chwytać tuleję w uchwycie tokarskim. Poza tym bez całkowitego rozbierania można wykąpać motorek w acetonie w myjce ultradźwiękowej. 10 minut temu, MASK napisał: Podłóż karton i załóż taką opaskę na cylinder, podgrzej karter. jaki numer na silniku? Marcin mnie to wygląda na replikę Pfeffer 2,5 ccm. O taką: https://carlsonengineimports.com/products/nbn-pfeffer-2-5-limited-production-replica-series stąd też i pokruszona pianka 🙂
witold_pi Opublikowano wczoraj o 15:38 Opublikowano wczoraj o 15:38 22 minuty temu, MASK napisał: Podłóż karton i załóż taką opaskę na cylinder, podgrzej karter. jaki numer na silniku? Dzieki, tak to pieprzniczka z tego sklepu, sprzedawca ma mnie w dupie, bo wie, że zapłaciłbym za wysyłkę i ponowny vat więcej niż za silnik 😞 Zresztą są ślady na śrunie na deklu, że ktoś już do niego się dobierał i mu coś nie wyszło. Najchętniej wypłukałbym w jakimś roztworze ale boję się, że ta cholerna pianka zrobi się klajtrowatym glutem.
MASK Opublikowano wczoraj o 16:51 Opublikowano wczoraj o 16:51 Mój jest ok, chociaż gąbka też się zlasowała.
Paweł Prauss Opublikowano wczoraj o 16:58 Opublikowano wczoraj o 16:58 Godzinę temu, witold_pi napisał: Dzieki, tak to pieprzniczka z tego sklepu, sprzedawca ma mnie w dupie, bo wie, że zapłaciłbym za wysyłkę i ponowny vat więcej niż za silnik 😞 Zresztą są ślady na śrunie na deklu, że ktoś już do niego się dobierał i mu coś nie wyszło. Najchętniej wypłukałbym w jakimś roztworze ale boję się, że ta cholerna pianka zrobi się klajtrowatym glutem. No to zobacz co się z nią dzieje ale nie w silniku tylko na innej próbce.
AndrzejC Opublikowano wczoraj o 18:19 Opublikowano wczoraj o 18:19 Na moją optykę rozebrać musisz. Jak ja mam motorek brudny od nie wiadomo czego, to jak kiedyś pisałem, mam kilka sposobów. Np gotowanie w oleju rycynowym, który nie usuwa brudu, ale go zmiękcza i nie jest agresywny. I to jest wstęp. Jako, że od jakiegoś czasu jestem szczęśliwym posiadaczem mocno profesjonalnej myjki ultradźwiękowej to wrzucam motorek do niej i wychodzi po umyciu jak nowy. Środkiem myjącym są specjalistyczne preparaty (jak myślę)zasadowe, które także nie niszczą powierzchni naszych np tłoków... (sprawdziłem zanim użyłem) Ale na 1000% ZERO używania rozpuszczalników organicznych typu nitro, czy aceton. Chyba tylko do przetarcia szmatką w celu odtłuszczenia. Ale na pewno nie do mycia zasadniczego. Jakby co to mogę umyć to i owo jakby była taka potrzeba. Myjka stoi w gotowości. A.C.
witold_pi Opublikowano wczoraj o 19:53 Opublikowano wczoraj o 19:53 gąbka jest w stanie proszku i nawet woda z płynem do mycia nie usunęła je z części, które zdemontowałem. Mumer chyba 337 (pudełko raczej nie do użytku jak i cała zawartość. PS. kiedyś tak się zapartłem z rozkręceniem coxa, że cylinder przestał być cylindryczny a gwint nie puścił 😞
Paweł Prauss Opublikowano wczoraj o 20:11 Opublikowano wczoraj o 20:11 18 minut temu, witold_pi napisał: gąbka jest w stanie proszku i nawet woda z płynem do mycia nie usunęła je z części, które zdemontowałem. Mumer chyba 337 (pudełko raczej nie do użytku jak i cała zawartość. PS. kiedyś tak się zapartłem z rozkręceniem coxa, że cylinder przestał być cylindryczny a gwint nie puścił 😞 chciałem pomóc ale róbta jak chceta
Janeczek Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Witku , robie co pewien czas przeglad moich motorkow -kiedys trwalo to ze 2-3 dni tyle tego mialem !- teraz moge to zrobic w ciagu 1 dnia . Przy tym sprawdzam wszystkie "gabczaste wyscielenia " pudelek -juz sporo tego swinstwa wyrzucilem ... Bez tych wyscielan gabczastych nie wygladaja te motorki jak oryginaly -no ale przynajmniej mam spokoj w Twoim Temacie ... Na szczescie w moich dwoch PFEIFFER 2,5 Replika Pudelko jest juz czyste ! ...a jak rozlaczyc Cylinder od Karteru , to pisali wczesniej koledzy - ja podgrzewam Alu Karter (we wrzatku) i kluczykiem np.Jeny odkrecam taki Cylinder ... 1
samolocik Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu W dniu 14.01.2026 o 09:19, witold_pi napisał: Niestety nie mam klucza do odkręcenia cylindra od karteru Cześć Witek, parę lat temu dorobiłem sobie za pomocą pilników kluczyk do odkręcania z uchwytu do montażu profili regipsowych. Działał dobrze.
Rekomendowane odpowiedzi