dariuszj Opublikowano Poniedziałek o 18:12 Opublikowano Poniedziałek o 18:12 Mam zmywarkę kupioną trzy lata temu a używaną od dwóch. Ostatnio pojawił się zapach spalenizny a po wyciągnięciu okazało się, że pochodzi on od lampki LED oświetlającej wnętrze. Swoją drogą lampka chyba nigdy nie świeciła. Sprawa była by prosta (pomijając chorą cenę lampki 200 zł), gdyby nie fakt, że wokół niej blacha mocno skorodowała miejscami na wylot. Niestety góra, boki i tył to jeden element z blachy. W związku z tym mam pytanie czy jest jakaś szansa wymuszenia bezpłatnej naprawy na producencie (chodzi o blachę a nie o lampkę)? W końcu jakby była używana nawet te 3 lata to trochę za krótko, żeby to tak pordzewiało. I druga kwestia to jak to naprawić możliwie prosto i tanio a jednocześnie solidnie i pewnie. Chodzi o zaślepienie otworu po lampce i zrobienie tego tak, żeby odciąć skorodowane miejsce. Lampki nie mam zamiaru montować. W załącznikach wrzucam zdjęcia pokazujące jak to wygląda przed demontażem i po demontażu i zgrubnym przeczyszczeniu. O producenta nie pytajcie
Andrzej Klos Opublikowano Poniedziałek o 20:52 Opublikowano Poniedziałek o 20:52 2 godziny temu, dariuszj napisał: ... W związku z tym mam pytanie czy jest jakaś szansa wymuszenia bezpłatnej naprawy na producencie (chodzi o blachę a nie o lampkę)? W końcu jakby była używana nawet te 3 lata to trochę za krótko, żeby to tak pordzewiało. ... Zycze wytrwalosci i powodzenia. Bedzie ciezko, po gwarancji ale jest to oczywista wada materialow. Mi zajelo 1 rok aby VW zwrocil A$1600. za wadliwe sprzeglo w Golf zony. A zepsulo sie po 200km, nowy samochod. 1
Granacik Opublikowano Poniedziałek o 21:15 Opublikowano Poniedziałek o 21:15 Kupić klej do stali nierdzewnej w ataszek.pl i przykleić łatkę również z takiego materiału. Silikony odradzam bo puszczą od chemii i temperatury. Jak się boisz, że odpadnie to można dać dodatkowo kilka nitów lub blachowkrętów. 3 godziny temu, dariuszj napisał: O producenta nie pytajcie "Niemiecka" firma? 1
RobertK Opublikowano Wtorek o 12:21 Opublikowano Wtorek o 12:21 17 godzin temu, dariuszj napisał: Mam zmywarkę kupioną trzy lata temu a używaną od dwóch. Ostatnio pojawił się zapach spalenizny a po wyciągnięciu okazało się, że pochodzi on od lampki LED oświetlającej wnętrze. Swoją drogą lampka chyba nigdy nie świeciła. Sprawa była by prosta (pomijając chorą cenę lampki 200 zł), gdyby nie fakt, że wokół niej blacha mocno skorodowała miejscami na wylot. Niestety góra, boki i tył to jeden element z blachy. W związku z tym mam pytanie czy jest jakaś szansa wymuszenia bezpłatnej naprawy na producencie (chodzi o blachę a nie o lampkę)? W końcu jakby była używana nawet te 3 lata to trochę za krótko, żeby to tak pordzewiało. I druga kwestia to jak to naprawić możliwie prosto i tanio a jednocześnie solidnie i pewnie. Chodzi o zaślepienie otworu po lampce i zrobienie tego tak, żeby odciąć skorodowane miejsce. Lampki nie mam zamiaru montować. W załącznikach wrzucam zdjęcia pokazujące jak to wygląda przed demontażem i po demontażu i zgrubnym przeczyszczeniu. O producenta nie pytajcie Ta lampka to oświetlenie LED i przeciwbakteryjny UV. Zakładam że zmywarka to Amica, i niestety ciężko będzie od nich cokolwiek wyegzekwować. Te otwory po korozji możesz spróbować, zalutować ewentualnie Dip plast. 15 godzin temu, Granacik napisał: "Niemiecka" firma? A co z niemieckimi zmywarkami nie tak? 1
dariuszj Opublikowano Wtorek o 21:31 Autor Opublikowano Wtorek o 21:31 W dniu 15.12.2025 o 22:15, Granacik napisał: Kupić klej do stali nierdzewnej w ataszek.pl i przykleić łatkę również z takiego materiału. Silikony odradzam bo puszczą od chemii i temperatury. Jak się boisz, że odpadnie to można dać dodatkowo kilka nitów lub blachowkrętów. W sumie chyba zrobię okrągłą "łatkę" z grubej blachy jakieś 3mm, przyspawam gwint a od zewnętrznej strony z takiej samej blachy podkładkę i skręcę nakrętką. Od środka dam jako uszczelkę oring. Chyba powinien wytrzymać temperaturę i chemię w zmywarce. W dniu 15.12.2025 o 22:15, Granacik napisał: "Niemiecka" firma? W sumie to nie wiem czy bardziej jeszcze polska czy niemiecka. Tak jak napisał Robert to Amica. Skusiłem się na sprzęt Amica, bo po pierwsze chciałem być "patriotą", a po drugie na starym mieszkaniu mam okap, piekarnik i płytę elektryczną. Całość ma dokładnie 25 lat i dalej działa. Jedyne co to przez ten czas wymieniłem termostat i jedną grzałkę w piekarniku. Polecano mi zmywarkę Boscha, ale jak się przejechałem na kilku produktach tej firmy do samochodu to obiecałem sobie, że już nigdy nic z Boscha nie zakupię. Wysłałem maila i Amica odpowiedziała, że mogę sobie odpłatnie zamówić technika od nich. Koszt za wizytę 280 zł, do tego na pewno koszt części i nie wiem, czy jeszcze robocizna czy to już w tych 280 zł. Poprosiłem, żeby napisali na podstawie zdjęć jak widzą ewentualną naprawę. Nie chcę płacić 500 zł za w sumie niepotrzebną lampkę i "zaciapanie" czymś rdzy, bo to mogę sobie zrobić sam. 9 godzin temu, RobertK napisał: Ta lampka to oświetlenie LED i przeciwbakteryjny UV. Jak pojawił się zapach spalenizny to wyczytałem, że najczęściej jest to wina grzałki. Puściłem więc 15 minutowy program płukania zimną wodą i spalenizny nie było czuć. Potwierdzało to przypuszczenia odnośnie grzałki lub jej przewodów/złączy. Jak się okazało, że jest to lampa to zdziwiłem się po co świeci w czasie zmywania. Wychodzi na to, że działa wtedy UV. A byłem przekonany, że działa tylko po ręcznym uruchomieniu przyciskiem.
RomanJ4 Opublikowano Wtorek o 22:47 Opublikowano Wtorek o 22:47 Godzinę temu, dariuszj napisał: Skusiłem się na sprzęt Amica, bo po pierwsze chciałem być "patriotą", a po drugie na starym mieszkaniu mam okap, piekarnik i płytę elektryczną. Całość ma dokładnie 25 lat i dalej działa. Jedyne co to przez ten czas wymieniłem termostat i jedną grzałkę w piekarniku. Produkcja onegdaj a dzisiaj wielu nawet "markowych" producentów, to dwie nieporównywalne jakości.. Kiedyś produkowano sprzęt na lata, a dzisiaj na promocje... 1
Rekomendowane odpowiedzi