Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam, używam i mnie wkurza.

Tzn. wersja "for makers" jest dużo wolniejsza (szczególnie przy dużych złożeniach), jest upierdliwa bo się musi aktualiować, inaczej nie działa (a serwery mają do chrzanu) i nie da się wymieniać plików między tą wersją a zwykłą.

Ale co oczekiwać za taką kwotę (uważam, że ta wersja to poligon doświadczalny dla kolejnych łatek, zanim pójdą do wersjie Enterprise).

Niestety nie ma tańszej alternatywy (bo Fusion 360 alternatywą nie jest, nie te progi zupełnie)

• Lubię to 1
Opublikowano

I sytuacja z dziś.

Chcę uruchomić Solidworksa, po tym jak przez święta komputera nie oglądałem.

Wyskakuje okienka "Nieaktualna wersja....". Klikam aktualizuj, program się wysypuje. 

Ściągam instalkę ręcznie (co jest trudne, szukałem dobre minuty), chcę instalować, wywala błąd "Aplikacja zainstalowana".

Rozwiązanie?

Wygrzebane na Reddicie - trzeba wywalić ciasteczka w przeglądarce Microsoft Edge, bo tego używa launcher do 3Dexperience. 

Po wywaleniu za to gotowe, nie?

Nie.

Teraz pobiera sobie aktualizacja, z prędkością między 20, a 120kB/s (super sprawa jak pobiera się 2GB).

Szczęśliwie - po update'cie będę mógł włączyć tryb offline i będzie miesiąc spokoju.

Zasadniczo - do tego się to sprowadza - przez miesiąc ma się absolutnie topowy program CADowski, a po miesiącu walczy się o kolejny miesiąc za pomocą skopanego mechanizmu update'owania.

Mimo wszystko - wciąż wolę to niż Fusiona 360, tam się cierpi codziennie, a nie co miesiąc

EDIT:

Zanim ktoś wyda pieniądze na Solidworksa:
https://resources.sw.siemens.com/pl-PL/download-solid-edge-community-edition/

Okazuje się, że tego typu wersja Solid Edge'a jest darmowa.

Generalnie  Solid Edge i Solidworks mają bardzo podobne możliwości i jak się zna jeden, to drugiego się uczy w ciągu jednego projektu.

W tej sytuacji, absolutnie polecam Solid Edge'a, a sam przestaje płacić za Solidworksa for makers.

• Lubię to 1
  • Dzięki 2
Opublikowano
13 godzin temu, Patryk Sokol napisał:

I sytuacja z dziś.

Chcę uruchomić Solidworksa, po tym jak przez święta komputera nie oglądałem.

Wyskakuje okienka "Nieaktualna wersja....". Klikam aktualizuj, program się wysypuje. 

Ściągam instalkę ręcznie (co jest trudne, szukałem dobre minuty), chcę instalować, wywala błąd "Aplikacja zainstalowana".

Rozwiązanie?

Wygrzebane na Reddicie - trzeba wywalić ciasteczka w przeglądarce Microsoft Edge, bo tego używa launcher do 3Dexperience. 

Po wywaleniu za to gotowe, nie?

Nie.

Teraz pobiera sobie aktualizacja, z prędkością między 20, a 120kB/s (super sprawa jak pobiera się 2GB).

Szczęśliwie - po update'cie będę mógł włączyć tryb offline i będzie miesiąc spokoju.

Zasadniczo - do tego się to sprowadza - przez miesiąc ma się absolutnie topowy program CADowski, a po miesiącu walczy się o kolejny miesiąc za pomocą skopanego mechanizmu update'owania.

Mimo wszystko - wciąż wolę to niż Fusiona 360, tam się cierpi codziennie, a nie co miesiąc

EDIT:

Zanim ktoś wyda pieniądze na Solidworksa:
https://resources.sw.siemens.com/pl-PL/download-solid-edge-community-edition/

Okazuje się, że tego typu wersja Solid Edge'a jest darmowa.

Generalnie  Solid Edge i Solidworks mają bardzo podobne możliwości i jak się zna jeden, to drugiego się uczy w ciągu jednego projektu.

W tej sytuacji, absolutnie polecam Solid Edge'a, a sam przestaje płacić za Solidworksa for makers.

Zamelduje za ~3 tygodnie czy bede mial podobne problemy po miesiacu uzywania SW.

Opublikowano

Dla kogoś zaczynającego zabawę - wybrać solid edge czy freecad? Któryś jest bardziej "przyjazny" czy to jedno i to samo?

Opublikowano

FreeCAD to nawet nie proteza w porównaniu do Solid Edge'a. 

Niestety, ale darmowe oprogramowanie nie dorównuje żadnemu z Solidów.

Solid Edge ma w gratisie spoko samouczki (Solidworks w sumie też). 

Godzinę temu, Andrzej Klos napisał:

Zamelduje za ~3 tygodnie czy bede mial podobne problemy po miesiacu uzywania SW.

50/50 nie każda aktualizacja to taki ból tylnej części ciała. 

Ale z mojego (trzyletniego z tą wersją) doświadczenia, to jest to bardzo prawdopodobne. 

Tak czy inaczej - polecam trzymać się trybu offline, jak jest offline to po prostu działa. 

• Lubię to 1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.