Andrzej Klos Opublikowano 27 Grudnia 2025 Opublikowano 27 Grudnia 2025 Solidworks ma oferte "Solidworks for Makers" za U$24/rok: https://www.solidworks.com/solution/solidworks-makers Solidworks nie jest najlatwiejszym programem, ale jest bardzo profesjonalny. Oferowane wersje sa lekko okrojone oczywiscie w stosunku do pelnej wersji ale wystarczajace dla modelarzy. Oferta jest do 13 Stycznia, takze w Polsce. 2
Andrzej Klos Opublikowano 27 Grudnia 2025 Autor Opublikowano 27 Grudnia 2025 1 minutę temu, young napisał: Dobra cena moim zdaniem Tak, kupilem wczoraj. 1
Patryk Sokol Opublikowano 30 Grudnia 2025 Opublikowano 30 Grudnia 2025 Mam, używam i mnie wkurza. Tzn. wersja "for makers" jest dużo wolniejsza (szczególnie przy dużych złożeniach), jest upierdliwa bo się musi aktualiować, inaczej nie działa (a serwery mają do chrzanu) i nie da się wymieniać plików między tą wersją a zwykłą. Ale co oczekiwać za taką kwotę (uważam, że ta wersja to poligon doświadczalny dla kolejnych łatek, zanim pójdą do wersjie Enterprise). Niestety nie ma tańszej alternatywy (bo Fusion 360 alternatywą nie jest, nie te progi zupełnie) 1
Patryk Sokol Opublikowano Niedziela o 18:23 Opublikowano Niedziela o 18:23 I sytuacja z dziś. Chcę uruchomić Solidworksa, po tym jak przez święta komputera nie oglądałem. Wyskakuje okienka "Nieaktualna wersja....". Klikam aktualizuj, program się wysypuje. Ściągam instalkę ręcznie (co jest trudne, szukałem dobre minuty), chcę instalować, wywala błąd "Aplikacja zainstalowana". Rozwiązanie? Wygrzebane na Reddicie - trzeba wywalić ciasteczka w przeglądarce Microsoft Edge, bo tego używa launcher do 3Dexperience. Po wywaleniu za to gotowe, nie? Nie. Teraz pobiera sobie aktualizacja, z prędkością między 20, a 120kB/s (super sprawa jak pobiera się 2GB). Szczęśliwie - po update'cie będę mógł włączyć tryb offline i będzie miesiąc spokoju. Zasadniczo - do tego się to sprowadza - przez miesiąc ma się absolutnie topowy program CADowski, a po miesiącu walczy się o kolejny miesiąc za pomocą skopanego mechanizmu update'owania. Mimo wszystko - wciąż wolę to niż Fusiona 360, tam się cierpi codziennie, a nie co miesiąc EDIT: Zanim ktoś wyda pieniądze na Solidworksa: https://resources.sw.siemens.com/pl-PL/download-solid-edge-community-edition/ Okazuje się, że tego typu wersja Solid Edge'a jest darmowa. Generalnie Solid Edge i Solidworks mają bardzo podobne możliwości i jak się zna jeden, to drugiego się uczy w ciągu jednego projektu. W tej sytuacji, absolutnie polecam Solid Edge'a, a sam przestaje płacić za Solidworksa for makers. 1 2
young Opublikowano Poniedziałek o 06:11 Opublikowano Poniedziałek o 06:11 Dzięki za dokładną informację , pomogłeś .
Andrzej Klos Opublikowano Poniedziałek o 08:06 Autor Opublikowano Poniedziałek o 08:06 13 godzin temu, Patryk Sokol napisał: I sytuacja z dziś. Chcę uruchomić Solidworksa, po tym jak przez święta komputera nie oglądałem. Wyskakuje okienka "Nieaktualna wersja....". Klikam aktualizuj, program się wysypuje. Ściągam instalkę ręcznie (co jest trudne, szukałem dobre minuty), chcę instalować, wywala błąd "Aplikacja zainstalowana". Rozwiązanie? Wygrzebane na Reddicie - trzeba wywalić ciasteczka w przeglądarce Microsoft Edge, bo tego używa launcher do 3Dexperience. Po wywaleniu za to gotowe, nie? Nie. Teraz pobiera sobie aktualizacja, z prędkością między 20, a 120kB/s (super sprawa jak pobiera się 2GB). Szczęśliwie - po update'cie będę mógł włączyć tryb offline i będzie miesiąc spokoju. Zasadniczo - do tego się to sprowadza - przez miesiąc ma się absolutnie topowy program CADowski, a po miesiącu walczy się o kolejny miesiąc za pomocą skopanego mechanizmu update'owania. Mimo wszystko - wciąż wolę to niż Fusiona 360, tam się cierpi codziennie, a nie co miesiąc EDIT: Zanim ktoś wyda pieniądze na Solidworksa: https://resources.sw.siemens.com/pl-PL/download-solid-edge-community-edition/ Okazuje się, że tego typu wersja Solid Edge'a jest darmowa. Generalnie Solid Edge i Solidworks mają bardzo podobne możliwości i jak się zna jeden, to drugiego się uczy w ciągu jednego projektu. W tej sytuacji, absolutnie polecam Solid Edge'a, a sam przestaje płacić za Solidworksa for makers. Zamelduje za ~3 tygodnie czy bede mial podobne problemy po miesiacu uzywania SW.
Elvis Opublikowano Poniedziałek o 08:59 Opublikowano Poniedziałek o 08:59 Dla kogoś zaczynającego zabawę - wybrać solid edge czy freecad? Któryś jest bardziej "przyjazny" czy to jedno i to samo?
Patryk Sokol Opublikowano Poniedziałek o 09:21 Opublikowano Poniedziałek o 09:21 FreeCAD to nawet nie proteza w porównaniu do Solid Edge'a. Niestety, ale darmowe oprogramowanie nie dorównuje żadnemu z Solidów. Solid Edge ma w gratisie spoko samouczki (Solidworks w sumie też). Godzinę temu, Andrzej Klos napisał: Zamelduje za ~3 tygodnie czy bede mial podobne problemy po miesiacu uzywania SW. 50/50 nie każda aktualizacja to taki ból tylnej części ciała. Ale z mojego (trzyletniego z tą wersją) doświadczenia, to jest to bardzo prawdopodobne. Tak czy inaczej - polecam trzymać się trybu offline, jak jest offline to po prostu działa. 1
Rekomendowane odpowiedzi